Ministry of Finance of the Republic of Slovenia

06/16/2017 | Press release | Distributed by Public on 06/16/2017 16:37

Ministrica Vraničar Ermanova predstavnikom mednarodnih institucij pojasnila odločitev vlade glede prodaje NLB

16. 6. 2017

Ministrica Vraničar Ermanova predstavnikom mednarodnih institucij pojasnila odločitev vlade glede prodaje NLB

Luxembourg, 16. junij 2017 - Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je ob robu zasedanja finančnih ministrov območja evra in EU, ki se je danes končalo v Luksemburgu, predstavnikom ključnih mednarodnih institucij pojasnila nedavno odločitev vlade o zaustavitvi postopka prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB). Strinjali so se, da je treba rešitve iskati v sodelovanju z Evropsko komisijo, o dogajanju pa obveščati tudi Evropsko centralno banko (ECB).

Ministrica Vraničar Ermanova je podpredsedniku Evropske komisije Valdisu Dombrovskisu, predsedniku ECB Mariu Draghiju in direktorju oddelka za Evropo pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF) Poulu Thomsnu pojasnila, da je vlada postopek prodaje NLB ustavila zaradi dolgoletnega nerešenega problema prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem in dejstva, da se je tik pred odločitvijo o nadaljnjih postopkih prodaje znova izkazal prevelik vpliv te okoliščine na možno višino kupnine za prodani delež NLB.

Ministrica je prejšnji petek zato že stopila v stik z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager, s katero sta se dogovorili, da bodo predloge možnih rešitev za spremembe zavez, ki jih je v zameno za državno pomoč NLB leta 2013 komisiji dala Slovenija, najprej oblikovali strokovnjaki na tehnični ravni. S tem delom so že začeli, ministrica in komisarka pa se bosta predvidoma sestali v začetku julija.

Podpredsednik Evropske komisije Dombrovskis, predsednik ECB Draghi in predstavnik IMF Thomsen so se strinjali s pristopom ministrstva za finance, da je treba rešitve iskati v sodelovanju s komisijo, pri tem pa obveščali tudi ECB. NLB namreč sodi med sistemske banke, ki jih v okviru Enotnega mehanizma nadzora v območju evra nadzira ECB.

Ministrica Vraničar Ermanova je opozorila tudi, da je prodaja NLB zaradi specifičnega problema s prenesenimi deviznimi vlogami na Hrvaškem poseben primer in da ostali privatizacijski postopki niso vprašljivi.

Ministrica je poudarila tudi, da je glavni cilj Slovenije, da se NLB ohrani kot močna regionalna bančna skupina s hčerinskimi družbami v jugovzhodni Evropi.

Ena od tem ministričinih pogovorov z Dombrovskisom in Draghijem je bil tudi predlog novele zakona o Banki Slovenije, ki je v parlamentarnem postopku. Ministrstvo za finance je pred dnevi dobilo novo mnenje ECB, ki ga bo podrobno preučilo in DZ v sprejem predlagalo ustrezne amandmaje. Tudi ECB in Evropska komisija si želita, da bi se vprašanje kmalu zaprlo.

Služba za odnose z javnostmi