Ministry of the Interior of the Republic of Slovenia

03/20/2017 | Press release | Distributed by Public on 03/20/2017 07:38

Ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar v Rimu o srednjesredozemski migracijski poti

20. 3. 2017

Ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar v Rimu o srednjesredozemski migracijski poti

Danes, 20. marca 2017, se je ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar udeležila srečanja ministrov za notranje zadeve iz Italije, Avstrije, Francije, Malte, Nemčije, Slovenije in Švice in ključnih partnerskih držav iz Severne Afrike - Libije in Tunizije. Srečanja se je udeležil tudi evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulos. O pomembnosti današnjega srečanja priča dejstvo, da se je drugemu delu zasedanja pridružil tudi predsednik italijanske vlade Paolo Gentiloni.

Šlo je za srečanje ministrov tistih držav, ki se nahajajo na srednjesredozemski migracijski poti. Dejstvo namreč je, da v Italiji vsakodnevno narašča število migrantov, zato so ministri razpravljali o možnih rešitvah za obvladovanje razmer v srednjem Sredozemlju.

Ministri so se strinjali, da je poglobljeno sodelovanje med EU in državami Severne Afrike nujno, saj lahko le s skupnim delovanjem in usklajenimi ukrepi preprečimo, da bi migranti še naprej prihajali v Evropo preko srednjesredozemske migracijske poti, na kateri so pogosto tudi izpostavljeni življenjski nevarnosti.

V izjavi, ki so jo ob zaključku srečanja sprejeli, so se ministri zavezali k vzpostavitvi stalnega dialoga, tesnega sodelovanja in redni izmenjavi mnenj po vzoru sistema, ki je bil vzpostavljen leta 2015 med državami na zahodnobalkanski migracijski poti. Obenem je bila ustanovljena posebna kontaktna skupina, v kateri bodo sodelovali ministri, evropski komisar Avramopoulos in visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini, in bo omogočala vključitev glavnih tranzitnih držav v skupno upravljanje mešanih migracijskih tokov ob srednjesredozemski migracijski poti.

Kot je poudarila ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar, je regionalni pristop najbolj učinkovit. 'To je pokazalo reševanje problematike na zahodnobalkanski migracijski poti, ko smo s koordinirano akcijo uspešno zajezili migracijski tok,' je dejala. Izrazila je zadovoljstvo, da so se dogovorili tudi o konkretnih aktivnostih, saj je pristop z okrepljeno izmenjavo informacij pravi, 'kar je ena od dobrih lekcij, ki smo jo dobili ob soočanju z migracijskim pritiskom na zahodnobalkanski poti, ko je bila ustanovljena skupina, v katero so bili imenovani predstavniki kabinetov predsednikov vlad.'