Ajuntament de Lleida

12/06/2017 | Press release | Distributed by Public on 12/06/2017 05:40

Lleida aporta la seva experiència a la reunió del projecte “Growing Together” a Itàlia

Lleida ha assistit a les reunions de treball organitzades a Follonica en el marc del projecte europeu 'Growing Together' (Creixent junts), que impulsa la inclusió de les famílies migrades amb accions educatives i activitats comunitàries. El projecte subvencionat per Erasmus+ és pioner a l'Estat en la línia 'Adult Education Strategic Partnerships', una vessant que pretén millorar la participació de les famílies mitjançant estratègies d'educació en adults i activitats comunitàries, treballant des de la innovació i l'intercanvi de bones pràctiques. L'Ajuntament de Lleida i l'escola Balàfia són socis de 'Creixent junts' que es desenvolupa conjuntament amb Follonica (Itàlia) i Odemira (Portugal) -aquest darrer lidera la iniciativa-.

Una tècnica municipal i una representat de l'escola, la seva directora, Salut Huerta, s'han desplaçat al municipi italià per continuar avançant en aquest projecte, que està definint les línies a implementar. Els diferents socis aporten i intercanvien les seves experiències envers la població migrant per intentar definir quines són les propostes que s'ajusten més en cada entorn, en funció de les seves característiques.

L'objectiu és enfortir i coordinar les accions de cada integrant per treballar conjuntament una metodologia, així com reforçar les capacitats de cada integrant per internacionalitzar les estratègies i les accions amb objectius comuns. S'ha tornat a remarcar la importància de projectes i accions perdurables en el temps, amb la implicació de les administracions i de les famílies, així com que les propostes siguin plantejades per les mateixes famílies perquè les sentin pròpies. És a dir, s'ha de treballar des de la lògica comunitària per reconèixer les aportacions de les famílies migrants en la perspectiva de ciutat.

S'ha de recordar que la Paeria, com a membre del projecte, remarca el paper de Lleida com a Ciutat Educadora, ja que actualment presideix la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores. Lleida és coneguda per la seva voluntat de crear sinèrgies i interrelacions entre els migrants i la ciutadania. En aquest sentit, es desenvolupen eines per establir ponts de comunicació interculturals que permetin interaccionar entre els diferents valors, normes de comportament i formes de percebre la realitat de les diferents cultures que hi conviuen.

El projecte té una durada de dos anys (es preveu que acabi el setembre de 2018 amb un Meeting on es presentaran els resultats obtinguts). Els seus representants ja es van trobar a la localitat portuguesa d'Odemira, on es va fer la primera reunió de treball, i han estat a Lleida, al mes de maig. A Lleida es desenvolupa amb l'escola Balàfia i la Paeria, a través de les Regidories de les Polítiques per als Drets de les Persones, de Drets Civils i Cooperació, Europe Direct, i la col·laboració de la Universitat de Lleida i el Departament d'Ensenyament.

El projecte s'adreça a la comunitat educativa de l'escola Balàfia. Diverses famílies participen en tallers per al desenvolupament de capacitats i habilitats, entorn al llenguatge, els recursos socials, sanitaris, educatius, etc. En aquest sentit, l'idioma o la manca de coneixement sobre la diversitat de cultures no han de ser entrebancs per participar-hi perquè es tracta de col·laboració i integració.

L'acció clau té l'objectiu de potenciar la participació activa de les famílies en el dia a dia de les activitats dels seus fills/es dins i fora de l'escola perquè se sentin més implicades en l'educació dels infants, generant una visió més àmplia del que passa al barri i a la ciutat. Així, 'Growing Together' treballa de forma prioritària per l'apoderament i la promoció de les famílies, potenciant el coneixement entre veïns per fomentar la interculturalitat, la convivència i la cohesió social.