Katholieke Universiteit Leuven vzw

05/01/2024 | News release | Distributed by Public on 05/01/2024 09:10

KU Leuven slaagt er in muco-mutaties te herstellen

Voor het eerst heel precieze herstelling in menselijke cellen mogelijk

Mucoviscidose is een ongeneselijke, genetische aandoening die wordt veroorzaakt door mutaties in één gen. Onderzoekers van het muco-onderzoekslabo aan KU Leuven zijn er voor het eerst in geslaagd om, door middel van gentherapie, de mutaties in het gen heel precies te herstellen in menselijke luchtwegcellen. De onderzoeksresultaten verschijnen vandaag in Cell Reports Medicine.

Patiënten met mucoviscidose of taaislijmziekte voeren dagelijks een strijd om hun symptomen onder controle te houden, met medicatie, aerosol en kine, soms zelfs tot een longtransplantatie toe. Muco is een aangeboren aandoening, waarbij een taai slijm in longen en darmen voor verstoppingen zorgt. Vroeger stierven mucopatiënten als kind; tegenwoordig is de mediane levensverwachting van een baby met muco 49 jaar en ligt de levenskwaliteit een pak hoger. Maar mucoviscidose genezen is spijtig genoeg nog altijd niet mogelijk.

Het feit dat we gericht genen kunnen aanpassen in menselijke cellen en nagemaakte orgaantjes in het labo zonder nevenschade, is een enorme stap vooruit. Nu is de belangrijkste onderzoeksvraag hoe we deze technologie kunnen toepassen in het lichaam zelf.

Onderzoeker Mattijs Bulcaen

"De oorzaak van mucoviscidose ligt bij mutaties van één gen en dat maakt de piste van gentherapie interessant", vertelt professor Marianne Carlon, die het muco-onderzoek aan KU Leuven leidt. "Bij de klassieke gentherapie voegt men dan het correcte gen toe - naast het gemuteerde gen. Bij de nieuwe gentherapie wordt een mutatie weggeknipt en vervangen. De oorspronkelijke fout wordt hersteld waardoor het gen helemaal hetzelfde is als bij gezonde personen. Je kan dus echt van een genetische wijziging spreken."

Geavanceerde CRISPR-techniek

De onderzoekers maken gebruik van de prime editing-techniek, een manier om DNA heel precies aan te passen, die gebaseerd is op de bekende CRISPR-methode. "We slaagden er in heel precies mutaties in het CFTR-gen aan te passen naar de juiste variant", legt doctoraal onderzoeker Mattijs Bulcaen uit. "Voor het eerst konden we zo muco 'genezen' in menselijke luchtwegcellen."

Om hun genetische aanpassingen in de cellen te valideren, ontwikkelde het team 'DETECTOR'. De AI-gedreven technologie analyseert microscopie-data van organoïden, mini-orgaantjes die in het labo worden opgegroeid uit biopsieën bekomen van mucopatiënten, om na te gaan welke cellen nog 'ziek' zijn en muco-eigenschappen vertonen en bij welke cellen de prime editing heeft gewerkt en ze dus muco-vrij zijn.

Organoïden voor behandeling

Organoïden na prime editing-behandeling

Van petrischaal naar patiënt

De volgende uitdaging is de sprong van het petrischaaltje naar de patiënt. "Succesvolle gene editing-behandelingen zijn tot nu toe vooral bij bloedziektes gebeurd omdat daarbij stamcellen uit het bloed of het beenmerg kunnen geïsoleerd worden, buiten het lichaam aangepast om vervolgens opnieuw in te brengen", legt Carlon uit.

"De goedkeuring eind 2023 van het eerste CRISPR-medicijn ooit, 'Casgevy' voor de bloedziekte sikkelcelanemie, is een belangrijke mijlpaal die het pad vrijmaakt om CRISPR-therapieën ook voor andere ziekten in de toekomst te ontwikkelen. Bij longziekten ligt de ontwikkeling van zo'n therapie om verschillende redenen moeilijker - alleen al het feit dat we het hier hebben over de oppervlakte van een tennisveld - al gebeurt er wel volop onderzoek naar."

"Het feit dat we gericht genen kunnen aanpassen in menselijke cellen en nagemaakte orgaantjes in het labo zonder nevenschade, is een enorme stap vooruit. Nu is de belangrijkste onderzoeksvraag hoe we deze technologie kunnen toepassen in het lichaam zelf", besluit Bulcaen.

Meer informatie

  • Dit onderzoek kwam tot stand in een internationale samenwerking met de onderzoeksgroepen van professor Anna Cereseto (Universiteit Trento) en professor Isabelle Sermet (INSERM) en met de steun van het FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek), de Belgische Mucovereniging, Koning Boudewijn Stichting en Emilys Entourage.
  • Het onderzoek "Prime editing functionally corrects Cystic Fibrosis-causing CFTR mutations in human organoids and airway epithelial cells" wordt vandaag gepubliceerd in Cell Reports Medicine.
  • Een doorbraak in (bio)medisch onderzoek betekent niet dat er ook automatisch een doorbraak is in de geneeskunde. Vooraleer goede onderzoeksresultaten zich vertalen naar nieuwe behandel- of onderzoeksmethoden, moet nog een verder ontwikkelingstraject doorlopen worden dat soms jaren in beslag kan nemen.

CRISPR-Cas van petrischaal naar patiënt

Wetenschappers experimenteren met de genetische schaar om ziektes zoals mucoviscidose te genezen. Maar er is nog werk aan de winkel.

Lees de KU Leuven Stories

Nena Testelmans