Ministry of Infrastructure of the Republic of Slovenia

01/10/2018 | Press release | Distributed by Public on 01/10/2018 06:10

Ministrstvo se zavzema za pravičnejšo delitev koncesijske dajatve

10. 1. 2018

Ministrstvo se zavzema za pravičnejšo delitev koncesijske dajatve

Minister dr. Peter Gašperšič se je na današnjem sestanku z županom Mestne občine Koper Borisom Popovičem in županom Občine Ankaran Gregorjem Strmčnikom zavzel za pravičnejšo delitev koncesijske dajatve iz Luke Koper med občinama na podlagi meril iz Pomorskega zakonika.

»Z naše strani je želja, da se delitev koncesijske dajatve uredi na pravičnejši način. V lanskem letu smo v pomorskem zakoniku definirali tri merila, to je površina kopenskega dela pristanišča, velikost občine in število prebivalcev občine. Danes smo na sestanku skušali doseči dogovor in predlagali smo, da so vsi trije kriteriji obravnavani enakovredno - vsak kriterij ima torej tretjinsko utež. Na podlagi tega bi prišla delitev v razmerju 18 odstotkov koncesijske dajatve za Občino Ankaran in 82 odstotkov za Mestno občino Koper,« je v izjavi za medije po sestanku pojasnil minister Gašperšič.

Ob tem je še izpostavil, da se ne bosta spreminjali višina koncesijske dajatve in razmerje njene delitve med državo in lokalnimi skupnostmi.

Na sestanku so se dogovorili, da bosta občini predlog preučili in v roku enega tedna podali svoje mnenje. »Če bosta predlagali drugačen ključ delitve, ki bo še vedno sprejemljiv za obe strani, ga bomo mi upoštevali v uredbi. Če pa tega soglasja ne bo, pa bo ureditev takšna, kot smo jo predlagali danes,« je dejal minister.

Dosedanja delitev koncesijske dajatve temelji na površini kopenskega dela koprskega tovornega pristanišča. Pogovori o delitvi koncesijske dajatve so se začeli konec leta 2016. Ministrstvo za infrastrukturo je osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Pomorskega zakonika v začetku aprila 2017 posredovalo v medresorsko usklajevanje pristojnim ministrstvom in vladnim službam ter tudi Mestni občini Koper in Občini Ankaran. Vlada je spremembe Pomorskega zakonika sprejela maja 2017, državni zbor pa jih je potrdil 14. julija 2017.