ROSA - Agentia Spatiala Romana

08/18/2022 | News release | Distributed by Public on 08/18/2022 02:25

Urmăriți în direct: Lansarea misiunii Artemis I a NASA către Lună

Agenția Spațială Română (ROSA) vă invită să urmăriți transmisiunea oficială NASA a lansării misiunii Artemis I spre Lună. Evenimentul va avea loc luni, 29 august, de la ora 12:33 UTC (15:33, ora României). În acest an, Dr. fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), a semnat, în numele României, Acordurile Artemis, un set de declarații inițiate de NASA pentru a stabili principii comune, linii directoare și bune practici aplicabile întregului program de explorare lunară.

În cadrul primei misiuni Artemis, Orion va decola cu ajutorul rachetei Space Launch System (SLS) și se va deplasa la 450.000 km (280.000 mile) de Pământ și la 64.000 km (40.000 mile) dincolo de partea îndepărtată a Lunii, transportând instrumente științifice cu ajutorul cărora ni se vor îmbogăți cunoștințele științifice despre lună, despre progresele tehnologice și despre radiațiile din spațiul îndepărtat.

Decolarea va avea loc de pe rampa de lansare 39B de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida. Aceasta este programată pentru luni, 29 august, la ora 8:33 EDT (12:33 UTC/ 15:33 ora României), fereastra de lansare fiind de două ore. Dacă această fereastră va fi ratată, o nouă tentativă poate avea loc în 2 sau 5 septembrie.

În cadrul misiunii, ESA contribuie cu Modulul Utilitar European ( European Service Module - ESM), ce va furniza energie electrică și va propulsa capsula Orion, fără echipaj, pe o orbită alungită în jurul Lunii, pregătind terenul pentru viitoarele misiuni cu echipaj. ESA a livrat deja al doilea ESM pentru Artemis II, iar Airbus Defence and Space, contractorul ESA, construiește în prezent al treilea ESM. În cele din urmă, Artemis III va readuce astronauții pe suprafața lunară pentru prima dată în ultimii 50 de ani, iar ESM le va asigura apa, hrana și oxigenul necesare vieții.

Misiunile Artemis vor deschide calea pentru o prezență lunară pe termen lung și vor servi drept destinație intermediară în călătoria astronauților spre Marte.

În martie 2022, România a devenit cea de-a 16-a țară care a semnat Acordurile Artemis. Aceste acorduri conțin, reafirmă și dezvoltă mai multe principii de drept spațial, în conformitate cu normele, principiile și practicile care decurg din Tratatul cu privire la principiile care guvernează activitatea statelor în explorarea și folosirea spațiului extra-atmosferic din 1967. Printre acestea se numără principii precum explorarea pașnică, transparența, asistența de urgență, eliberarea de date științifice și conservarea patrimoniului. Principiile enunțate în aceste acorduri sunt destinate să se aplice activităților spațiale civile desfășurate de agențiile spațiale civile ale fiecărui semnatar.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: NASA