Results

Ayuntamiento de Valencia

02/17/2017 | News release | Distributed by Public on 02/17/2017 03:42

Ajuntament:Jornades municipalistes

Després de la conferència inaugural del catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Autònoma de Madrid Francisco Velasco en el Palau de Congressos s'ha celebrat la primera de les taules redones de les Jornades Municipalistes per un Finançament Just, en la qual han intervingut l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, l'alcalde de la Corunya, Xulio Ferreiro, l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, i la de Badalona, Dolors Sabater, a més del regidor Ramón Vilar, en qualitat de moderador d'esta sessió en què s'han exposat mancances, necessitats i reivindicacions dels governs locals.

Una de les qüestions a les quals han fet referència tots els intervinents en la taula de debat ha sigut la relativa a les bonificacions fiscals d'algunes confessions religioses.

Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid, ha dit, entre altres coses, que 'el poder municipal és una garantia de drets per a les persones més vulnerables i desfavorides' i que 'el sistema de finançament actual és insostenible'. També ha parlat de la necessitat de 'fer sociologia de la coresponsabilitat fiscal'. Ha afirmat que oferir servicis municipals de qualitat per a totes i tots 'és contribuir a garantir una major justícia i igualtat en la societat en què vivim' i també que 'la ineficàcia i la ineficiència d'una administració és un brou de cultiu perquè sorgisca la corrupció. Amb molta freqüència on la corrupció s'ha sentit còmoda ha sigut en els ajuntaments, en els governs municipals, per eixa ineficàcia i ineficiència'. Carmena ha demanat, igual que la resta dels qui han intervingut, acabar amb la Llei Montoro i la Regla de despesa.

Pisarello ha dit que en l'actual situació de finançament 'no hi ha sobirania municipal i de proximitat, que és el més semblant a la sobirania de la ciutadania i ha demanat que des de les ciutats 'se seguisca impulsant el municipalisme democràtic del segle XXI'. Pisarello també ha assenyalat que en la seua ciutat una determinada confessió religiosa 'es beneficia de bonificacions que ascendeixen a dotze milions d'euros l'any.

Xulio Ferreiro, alcalde de la Corunya, ha assenyalat que 'hauríem de caminar feia un marc de suficiència financera que ens permeta implementar les nostres capacitats per a fer una política que introduïsca elements de transformació social. A més eixa suficiència financera és un mandat constitucional que no s'està complint'. Ferreiro ha demanat la Llei Montoro i la Llei de Reforma Local.

Abans d'estes intervencions, el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de València ha reivindicat 'una major participació en els tributs de l'Estat que ens permeta una gestió, i també s'ha referit al fet que 'és injustificable en el segle XXI que algunes confessions religioses estiguen exemptes de tributar l'IBI'.

Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona, ha manifestat que 'el carrer ha entrat en les institucions per a canviar una situació que ha portat entre altres conseqüències fer cada vegada més menut el sector públic d'una manera alarmant. Ens toca ser valents perquè el règim del 78 que ens regeix ja no dóna més de si'. Ha recordat que 'només el 13% de la despesa de l'Estat estiga en els municipis'.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha agraït la invitació per a participar 'que m'ha fet Joan Ribó, que ha sigut el meu mestre parlamentari en les Corts Valencianes'. Ha demanat als ajuntaments que 'siguen responsables però també solidaris amb els municipis més xicotets', i ha assenyalat que 'les diputacions en cap cas han de ser un contrapoder als municipis'. També ha demanat que s'òbriga el debat de la fiscalitat cap a una pressió fiscal progressiva. 'No és possible que els ajuntaments no tinguem eixa autonomia i suficiència financera que estableix la Constitució'.

En la conferència inaugural el catedràtic Francisco Velasco, actual director del màster de Dret i Administració Local de la Universitat Autònoma de Madrid i director del departament de Dret Públic i Filosofia Jurídica de la Universitat Autònoma de Madrid, ha analitzat les fonts d'ingressos amb què compten actualment els governs locals. En la seua al•locució, ha plantejat 'la necessitat d'optimitzar els rendiments del sistema financer' amb un nou model.

En parlar d'un nou sistema financer, el catedràtic ha explicat l'impost turístic i el que grava el segon habitatge. D'esta manera Francisco Velasco ha posat la mirada en els sistemes financers d'uns altres països.

Pel que respecta a les reformes constitucionals pertinents, el professor ha analitzat propostes per a donar-li més autonomia als governs locals, amb competències i polítiques pròpies' i un nou finançament amb 'transferències per a servicis obligatoris'.