Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Slovenia

11/14/2017 | Press release | Distributed by Public on 11/14/2017 07:55

2. zasedanje Slovensko-brazilske mešane komisije za gospodarsko sodelovanje

14. 11. 2017

2. zasedanje Slovensko-brazilske mešane komisije za gospodarsko sodelovanje

Ljubljana, 14. november 2017 - Včeraj in danes je v Ljubljani potekalo drugo zasedanje Slovensko-brazilske mešane komisije za gospodarsko sodelovanje. Komisija je analizirala bilateralno gospodarsko sodelovanje med obema državama ter možnosti za poglobitev sodelovanja po posameznih področjih.  

Slovenskemu delu Mešane komisije je predsedovala generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve Alenka Suhadolnik, na brazilski strani pa generalni podsekretar za mednarodno sodelovanje, promocijo trgovine in kulturne zadeve, Ministrstva za zunanje zadeve, Santiago Irazabal Mourao. 

Drugo zasedanje Mešane komisije za gospodarsko sodelovanje je potrdilo, da obstaja veliko konkretnih možnosti za poglobitev bilateralnega gospodarskega sodelovanja med državama.  

Komisija je obravnavala pregled dvostranskega sodelovanja na področju blagovne menjave, investicij, storitev, turizma ter identificirala priložnosti za prihodnje sodelovanje. Prav tako je definirala konkretna področja in predloge za spodbuditev medsebojnega sodelovanja, in sicer na področju ICT znanosti, izobraževanja, transporta, turizma. 

Ob robu zasedanja je v Luki Koper potekala delovna skupina za pomorski promet, ki je med drugim obravnavala tudi možnosti za sodelovanje z luko Suape. V Iskratelu d..d, Kranj pa je potekal predstavitveni obisk Iskratelovega Poslovno-referenčnega centra oz. Razvojnega centra za informacijske in komunikacijske tehnologije. 

Ob koncu zasedanja sta sopredsedujoča podpisala Skupno Deklaracijo s katero so opredeljeni rezultati zasedanja Mešane komisije in, ki predstavlja osnovo za nadaljnje delo. 

Naslednje zasedanje Mešane komisije bo potekalo v Braziliji, predvidoma leta 2019.  

V okviru obiska je generalnega podsekretarja za mednarodno sodelovanje, promocijo trgovine in kulturne zadeve na vljudnostni obisk sprejel tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.