Results

Ministry of Defence of the Republic of Slovenia

06/16/2017 | Press release | Distributed by Public on 06/16/2017 07:10

Zaključek usposabljanja 24. generacije poklicnih gasilcev

16. 6. 2017

Zaključek usposabljanja 24. generacije poklicnih gasilcev

V četrtek, 15. 6. 2017, se je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje zaključilo usposabljanje 24. generacije poklicnih gasilcev.

Program je trajal 6 mesecev in zajemal 911 pedagoških ur, od teh je bila 401 ura namenjena teoretičnemu, 510 ur pa praktičnemu usposabljanju. Splošni cilj programa je bil usposobiti udeležence za opravljanje preventivnega in operativnega dela na področju gasilstva, varstva pred požarom ter zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah. Usposabljanje se je zaključilo s prikazno vajo, ki so si jo skupaj s sorodniki in prijatelji 24. generacije poklicnih gasilcev ogledali tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, predstavniki Združenja Slovenskih Poklicnih Gasilcev in Gasilske zveze Slovenije ter tuji gostje.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je novim poklicnim gasilcem čestitala ob uspešno končanem usposabljanju in poudarila, da bodo največji preizkus njihove usposobljenosti intervencije, v katerih bodo delovali in dodala: »Čeprav bi si vsi želeli, da bi bilo situacij, v katerih boste morali sodelovati, čim manj, in čeprav zelo veliko prizadevanj usmerjamo v preventivo, je teh intervencij vse več. Veliko je tako prometnih nesreč kot tudi nesreč z nevarnimi snovi, še posebno v poletnih mesecih pa so stalna grožnja požari v naravnem okolju.«

Temeljni cilji programa se usposobiti udeležence za samostojno gašenje požarov, tehnično reševanje ob naravnih in drugih nesrečah, ukrepanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, organiziranje preventivnega dela, varovanje ljudi, živali, premoženja in okolja pred požarom ter opravljanje drugih del in nalog na področju gasilstva.

Foto: Borut Podgoršek, MORS