Jadranski Sajam AD Budva

09/20/2017 | News release | Distributed by Public on 09/20/2017 05:04

SVECANO OTVOREN 39. SAJAM GRAÐEVINARSTVA, 5. SAJAM ENERGETIKE I 12. SAJAM VODA, VODOVODI I SANITARNE TEHNOLOGIJE

Na Jadranskom sajmu u Budvi danas su svečano otvorene tri sajamske manifeastacije, i to 39. Sajam građevinarstva, 12. Sajam vode, vodovodi i sanitarne tehnologije i 5. Sajam energetike.

Nakon svečanog otvaranja, sajamske hale obišao je ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip sa svoim saradnicima, kao i predstavnici Privredne komore Crne Gore, koji su tradicionalni partneri i učesnici sajamskih manifestacija.

Na samom svečanom otvaranju, direktor Jadranskog sajma doc.dr Rajko Bujković izrazio je posebno zadovoljstvo činjenicom da će ovo akcionarsko društvo sljedeće godine u ovo vrijeme obilježiti respektabilan jubolej - 50 godina uspješnog rada.

'Dakle, daleke 1968. Godine, naše sajamske hale sagrađene su u rekordnom roku od 40 dana. Na žalost, plan nije do kraja realizovan, jer tada planirana centralna hala, površine 400m2 pod jednim krovom, nije sagrađena, ali želim vjerovati i nadati se da će naredna 2018. godina označiti početak radova savremenog kongresno - sajamskog cetra ovdje u Budvi.

Ovogodišnje sajamske manifestacije okupile su 118 direktnih ali, želimo naglasiti, i indirektnih izlagača. Upravo, specifičnost tržišta Crne Gore je da se dominantno se pojavljuje značajan broj indirektnih učesnika.

Činjenica je da ove godine u strukturi izlagača na Sajmu više od 60% onih koji dolaze iz inostranstva, i to je prilika za kompanije koje posluju u Crnoj Gori da dodatno internacionalizuju svoje poslovanje i stupaju u složenije oblike poslovne saradnje sa inostranstvom, i to na poslovima zajedničke proizvodnje i zajedničkog nastupa na trećim tržištima' - kazao je Bujković.

Svim izlagačima poželio je poslovni uspjeh, i da u okviru sajamskih manifestacija, pepoznaju, zabijleže i, naravno, započnu nove aktivnosti i nove poslovne poduhvate.

Aktuelne sajamske manifestacije svečano je otvorila ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma, iz Direktorata za građevinarstvo, Rina Ivančević, koja je tom prilikom kazala:

'Poznato je da je gradevinarstvo široka inženjerska disciplina planiranja, projektovanja, gradenja, održavanja i upravljanja koja uz sebe vezuje veliki dio ostatka privrede, i kao takva predstavlja znacajan dio ekonomije svake drzave, a svakako i Crne Gore.

Iz tog razloga Vlada Crne Gore ima za cilj unapredenje poslovnog ambijenta i stvaranja boljih uslova za investiciona ulaganja'.

Predočavajući podatke o broju izdatih gradevinskih dozvola, kako od strane Ministarstva odrzivog razvoja i turizma, tako i od strane lokalnih uprava, Ivančević je konstatovala da se može zaključiti da postoji sve veće interesovanje domaćih i stranih investitora i da napori Vlade Crne Gore za unapredenje poslovnog ambijenta idu u pravom smjeru.

'Primjera radi, Ministarstvo je u 2016. godini, do ovog perioda izdalo 56 gradevinskih dozvola za hotele, turisticka naselja, male hidroelektrane, infrastrukturne i druge objekte sa ukupnim predračunskim vrijednostima investicija od 410.890.585 €, dok je ove godine taj broj znatno povećan. Do sada je izdata 81 gradevinska dozvola sa ukupnim predračunskim vrijednostima investicija od 742.484.608,00 €' - navela je Ivančević.

Kada je riječ o lokalnim upravama, iznijela je podatak da su su ukupno za prvih 6 mjeseci prošle godine izdale 483 građevinske dozvole, dok je za prvih 6 mjeseci ove godine izdato ukupno 546, od čega najveći broj u Podgorici, Kotoru i Budvi.

Proglašavajaući Sajam otvorenim, Ivančević je izrazila nadu da će tokom ova četiri sajamska dana svi ponijeti najljepše impresije, kao i da ćе saradnja među privrednicima u ovoj oblasti biti dodatno proširena i osnažena.