Ministry of Defence of the Croatian Republic

12/06/2018 | News release | Distributed by Public on 12/06/2018 06:53

General Jurković na prvom raketnom gađanju 3. HRVCON-a u Poljskoj

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhence Forward Presence - eFP) koji se nalaze u Republici Poljskoj, u srijedu, 5. prosinca 2018. proveli su prvo raketno bojno gađanje iz samohodnih višecjevnih lansera raketa 122 mm 'Vulkan' M92 na vojnom poligonu 'Bemowo Piskie - Gaudynek'.

Gađanju je nazočio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković u pratnji prvog dočasnika Hrvatske kopnene vojske, časničkog namjesnika Daria Rosića i vojnog izaslanika Republike Hrvatske u Republici Poljskoj brigadira Jugoslava Jozića.

General Jurković posjetio je pripadnike 3. hrvatskog kontingenta smještene u vojarni 'Bemowo Piskie', koji se nalaze u sastavu NATO Borbene grupe pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država. Tom prigodom zapovjednik kontingenta satnik Željko Trček prezentirao mu je rad i zadaće hrvatskih vojnika u sklopu Borbene grupe te upoznao sa smještajnim i obučnim kapacitetima vojnog poligona koje koriste hrvatski vojnici tijekom zajedničkih uvježbavanja s pripadnicima savezničkih snaga SAD-a, Rumunjske i Velike Britanije.

Tijekom boravka u vojarni 'Bemowo Piskie' general Jurković sastao se sa zapovjednikom Borbene grupe, pukovnikom OS SAD-a Donnyjem W. Hebelom.

Tijekom razgovora usuglašeno je kako se jedino zajedničkim uvježbavanjem i obukom može povećati interoperabilnost među saveznicima te na taj način doprinijeti sposobnosti Saveza.

Pukovnik Hebel upoznao je generala Jurkovića sa strukturnom Borbene grupe - Poljska te zajedničkim vježbovnim aktivnostima planiranim za naredno razdoblje.

General Jurković istaknuo je kako Republika Hrvatska i njezine Oružane snage ostaju predane jedinstvu i odlučnosti NATO saveza u zaštiti teritorijalnog integriteta svih njegovih članica.

Također, general Jurković se sastao i sa zapovjednikom vojnog poligona 'Bemowo Piskie' pukovnikom Jaroslawom Wyszeckim, te mu zahvalio mu na gostoprimstvu i potpori koju poljska vojska pruža hrvatskim vojnicima. Naglasio je kako Hrvatska podupire sve odluke Saveza usmjerene na jačanje kolektivne obrane i sigurnosti građana na njegovim istočnim granicama.

Središnji događaj posjeta zapovjednika Hrvatske kopnene vojske bilo je bojno gađanje bitnice SVLR s ciljem potvrđivanja operativne sposobnosti za provedbu dodijeljenih zadaća u području aktivnosti. Gađanje su pratili i pripadnici američke sastavnice Borbene grupe, što je bila prilika da se naši saveznici upoznaju s mogućnostima vatrene potpore koju im hrvatski vojnici mogu pružiti u nadolazećim zajedničkim vježbovnim aktivnostima.

Po završetku gađanja general Jurković obišao je elemente borbenog rasporeda bitnice i obratio se pripadnicima 3. hrvatskog kontingenta, čestitajući im Dan topništva i dan njihove zaštitnice svete Barbare. Zahvalio je hrvatskim vojnicima na sudjelovanju u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i što na taj način predstavljaju Republiku Hrvatsku i njezine Oružane snage kao pouzdanog partnera u jačanju sigurnosti i stabilnosti NATO saveza.

General Jurković sudjelovat će kao izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH u četvrtak, 6. prosinca 2018. u Elblagu na Danu uvaženih gostiju vojne vježbe 'Anakonda-18'. To je najvažnija vježba Oružanih snaga Republike Poljske ove godine, a provodi se od 16. listopada do 13. prosinca 2018. Cilj vježbe je integracija vojnih i civilnih sposobnosti u sklopu zajedničke međudržavne suradnje te prikaz kohezije i spremnosti savezničkih snaga u zadaćama kolektivne obrane i odvraćanja.