Government of Romania

09/28/2021 | Press release | Distributed by Public on 09/28/2021 08:03

Conferință de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2(...)

Conferință de presă susținută de președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

[check against delivery]

Valeriu Gheorghiţă: Bună ziua! Vă mulțumim pentru participarea la conferința organizată de CNCAV. După cum știm, astăzi, 28 septembrie, a demarat etapa de administrare a dozei trei, doza de rapel, tuturor persoanelor care au cel puțin şase luni de la schema inițială de vaccinare, care, practic, au fost vaccinate cu cele două doze, persoane care au primit vaccinurile de la compania BioNTech-Pfizer, compania Moderna sau de la compania AstraZeneca. Aşa cum am anunțat, persoanele care au primit vaccinul de la compania Johnson&Johnson încă nu au recomandare pentru a efectua doza de rapel. În perioada următoare, datele ştiinţifice vor recomanda fie necesitatea unei doze de rapel și tipul vaccinului care ar fi benefic să fie utilizat în cazul acelor persoane.

Prezentarea la centrele de vaccinare pentru doza a treia se face fie direct, cu cartea de identitate, fie prin programare în platforma națională de programare. Grație colegilor și eforturilor specialiștilor de la STS, în cursul serii precedente, platforma a fost dată în producție, a fost optimizată, așa încât până astăzi, la ora 12:00, au fost programate în platformă peste 25.774 de persoane pentru doza de rapel pe tipuri de vaccin. Pentru vaccinul de la compania Pfizer peste 24.082 de persoane, iar pentru vaccinul de la compania Moderna 1.692 de persoane.

Reamintesc faptul că doza de rapel se poate efectua doar cu unul dintre aceste două vaccinuri pe bază de ARN mesager de la compania Pfizer sau Moderna, indiferent de schema de vaccinare care a fost folosită inițial.

Vreau, de asemenea, să subliniez faptul că persoanele care au primit la prima schemă vaccinul de la compania BioNTech-Pfizer au recomandare de primă intenție să continue vaccinarea cu același tip de vaccin, însă se permite vaccinarea cu vaccinul de la compania Moderna la solicitarea persoanei respective și, invers, cei care au fost vaccinați cu Moderna pot opta pentru vaccinul de la compania Pfizer la doza de rapel. Persoanele vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca pot opta pentru unul dintre cele două tipuri de vaccinuri de la compania BioNTech-Pfizer sau compania Moderna.

Evident că ne punem întrebarea: este nevoie să facem această doză de rapel? Categoric da, această doză de rapel este ferm recomandată persoanelor care, prin natura profesiei, au un risc crescut de îmbolnăvire. Şi aici vorbim de personalul medico-sanitar, persoanele din centrele sociale și personalul din învățământ care, în fiecare zi, intră în contact cu un număr crescut de persoane și, evident, cu pacienți diagnosticați cu COVID-19; și, de asemenea, persoanele vulnerabile, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, indiferent de grupa de vârstă au o recomandare cât se poate de clară de a face această doză de rapel. De asemenea, și celelalte categorii de persoane care au cel puțin şase luni de la doza doi de vaccin pot să beneficieze de doza de rapel.

Datele științifice publicate la acest moment ne arată că această doză de rapel restabilește eficiența vaccinurilor, așa cum ele erau cunoscute pentru variantele anterioare, și anume vorbim de revenirea eficienței la peste 95% față de infecție și la peste 97% față de formele grave de boală, față de formele care necesită spitalizare.

De asemenea, un lucru pe care aș vrea să îl menționez este că, în ultima săptămână, s-a observat o creștere a numărului de persoane care se vaccinează cu doza unu. În săptămâna 20-26 septembrie s-au vaccinat cu doza unu, pe toate cele patru tipuri de vaccinuri, aproximativ 92.089 de persoane, iar în săptămâna 6-12 septembrie, aproximativ 40.891 de persoane. Practic, constatăm o creștere cu 125% a numărului de persoane care s-au prezentat la vaccinare pentru doza unu, iar pe tipuri de vaccin, practic, pentru vaccinul de la compania BioNTech-Pfizer avem o creștere de aproximativ 150% a celor care au ales să se vaccineze cu acest vaccin, pentru vaccinul de la compania Moderna creșterea este de peste 160%, pentru vaccinul de la compania Johnson &Johnson creșterea este de 100% și, de asemenea, avem o creștere a persoanelor care au ales să se vaccineze cu vaccinul de la compania AstraZeneca de aproximativ 19%.

Până la ora 12:00 au fost vaccinate 13.963 de persoane cu doza de rapel, cu cea de a treia doză și numărul de prezentări în centrele de vaccinare era în continuare crescut. Ne dorim ca într-un timp relativ scurt să avem o rată cât mai mare de acoperire vaccinală la cei care sunt în momentul de faţă eligibili, şi aici mă refer, repet, personal medical, personal din învăţământ şi cei vulnerabili, alături de celelalte categorii populaţionale care îşi doresc să facă cea de-a treia doză de vaccin.

De asemenea, poate că ar trebui să repet faptul că cei care au fost vaccinaţi cu cele două doze şi au istoric de trece prin boală pot şi ei să beneficieze de vaccinarea cu doza de rapel, chiar dacă, din acest punct de vedere, decizia poate să fi amânată. Important este să înţelegem că nu este contraindicată această doză de rapel. Dimpotrivă, ea va asigura un efect de booster, de stimulare a răspunsului imun şi nivelul de protecţie, evident, va fi unul corespunzător.

În ceea ce priveşte vaccinarea în unităţile de învăţământ, după cum ştim, există trei modalităţi prin care ne putem vaccina în unităţile de învăţământ, fie cu echipe mobile, fie în centre de vaccinare proprii, fie în centrele arondate în proximitate. Vreau să reamintesc faptul că această posibilitate de a ne vaccina în unităţile de învăţământ este una care se menţine pentru o perioadă de aproximativ două luni. Efortul logistic este unul extrem de mare, ţinând cont de faptul că, cu ajutorul echipelor mobile, vom asigura şi accesul la vaccinare al celor care sunt în momentul de faţă rezidenţi în centrele sociale, în cămine, de asemenea, în centrele de dializă, pacienţi imobilizaţi la domiciliu, toate aceste categorii populaţionale beneficiază de acelaşi sprijin al echipelor mobile. Şi atunci efortul este unul extrem de mare. Tocmai de aceea, rugămintea noastră este să ne adresăm, în perioada imediat următoare, pentru vaccinare, atunci când, evident, vrem să facem acest lucru şi cred că datele epidemiologice şi tendinţa de creştere a numărului de cazuri, această creştere exponenţială, ne arată cât se poate de clar necesitatea şi nevoia vaccinării cât mai rapide în momentul acesta.

Practic, până la acest moment au fost operaţionalizate aproximativ 30 de centre de vaccinare proprii, din datele pe care noi le-am centralizat în şapte judeţe. În muncipiul Bucureşti, astăzi, o unitate de învăţământ a reuşit vaccinarea unui număr de 85 de persoane, elevi, părinţi şi, de asemenea, cadre didactice, activitate care va continua şi s-a desfăşurat cu ajutorul unei echipe mobile. De asemenea, până la acest moment au fost vaccinaţi peste 400 de elevi în unităţile de învăţământ, cu ajutorul echipelor mobile sau la centrele de vaccinare din proximitate.

În ceea ce privește redeschiderea centrelor de vaccinare, așa cum am anunțat, pe perioada sezonului cald, când adresabilitatea către centrele de vaccinare a fost în scădere, o parte din centrele de vaccinare au redus programul de lucru, altă parte au avut activitatea suspendată temporar. Însă, ca urmare a creșterii adresabilității și a nevoii de a permite un acces cât mai mare la vaccinare pentru toți cei care doresc să efectueze doza de rapel, au fost redeschise o parte din centrele de vaccinare, aproximativ 20% din centrele care au avut activitate suspendată temporar s-au redeschis, astfel încât astăzi avem 635 de centre active, în total având 914 fluxuri de vaccinare, ceea ce înseamnă peste 100.000 de persoane capacitatea de vaccinare reală, zilnică, la care se adaugă posibilitățile celelalte de vaccinare, fi în unitățile medicale, în cazul în care vorbim de pacienții cronici sau ce ceilalți pacienți internați, de asemenea, la cabinetele de medicină de familie există această posibilitate de vaccinare.

Retransmit mesajul nostru cât se poate de clar, științific, medical, uman, și anume că trebuie să fim responsabili în perioada următoare, avem nevoie de această implicare a fiecăruia dintre noi să respectăm regulile și să ne vaccinăm, având în vedere faptul că prin vaccinare se reduce semnificativ riscul de boală severă, riscul de internare în terapie intensivă, riscul de deces și, de asemenea, se reduce circulația virusului atunci când, împreună cu vaccinarea, respectăm și celelalte măsuri de prevenție, masca de protecție și bineînțeles igiena personală, distanțarea fizică, evitarea zonelor supraaglomerate.

La nivelul cabinetelor de medicină de familie în momentul de față se înregistrează activități de vaccinare în 2.875 de cabinete. Este un număr în creștere al colegilor din rețeaua de medicină de familie, care vaccinează momentul de față împotriva COVID-19. Până la 27 septembrie au fost vaccinate peste 422.500 de persoane în cabinetele de medicină de familie, majoritatea fiind în mediul rural. Astfel, în județul Timiș sunt peste 21.000 de persoane vaccinate în cabinetele de medicină de familie, în Prahova peste 20.900, în Argeș peste 20.400. De asemenea, la nivelul unităților sanitare, în cele publice, sunt aproximativ 150 de spitale în care se poate efectua vaccinarea pacienților cronici, fiind vaccinați peste 8.800 de pacienți, iar în 27 de spitale private au fost vaccinați până la acest moment peste 1.900 de pacienți, 1.983.

Acoperirea vaccinală la nivel naţional, din populaţia eligibilă rezidentă cu vârsta de peste 12 ani, este de aproximativ 33%. Practic, o treime din populaţia României, în momentul de faţă, este vaccinată cu cel puţin o doză. Majoritatea sunt persoane vaccinate cu schema completă. În ceea ce priveşte acoperirea vaccinală pe municipiul Bucureşti şi judeţe: municipiul Bucureşti, în momentul de faţă, este la 51,13% rată de acoperire vaccinală. Toate judeţele, exceptând unul singur, au o rată de acoperire vaccinală de peste 20%. Sunt practic 16 judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 30%-40%. Sunt 24 de judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 20%-30% şi un singur judeţ, judeţul Suceva, care se apropie de 19,8% rată de acoperire vaccinală.

Este de apreciat faptul că, în marea majoritate a judeţelor, procentul de acoperire vaccinală este în creştere, iar în ultimele două săptămani, într-adevăr, am observat cu toţii o prezenţă mult mai mare a persoanelor în centrele de vaccinare. De asemenea, a fost redimensionată activitatea în serviciile de call-center astfel încât să putem prelua apelurile telefonice, având în vedere că, de pildă, în ultimele 24 de ore au fost peste 4.700 de apeluri telefonice, majoritatea fiind pentru programarea la vaccinare, atât pentru doza unu, cât şi pentru doza trei. Sunt, de asemenea, şi peste 1.500 de apeluri telefonice pentru solicitarea informaţiilor şi pentru ajutor vizavi de descărcarea certificatelor digitale.

Rata de acoperire vaccinală pe grupe populaţionale: pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani vorbim de o rată de acoperire vaccinală de 5,5%, aproximativ 45.558 de persoane având cel puţin o doză de vaccin deja efectuată; în ceea ce priveşte grupa de vârstă 16-19 ani ne apropiem de 21% acoperire vaccinală. Sunt peste 170.000 de copii şi adolescenţi care au primit cel puţin o doză de vaccin, iar restul grupelor populaţionale au o rată de acoperire de peste 30%-35%, cu o excepţie la grupa de vârstă peste 80 de ani, unde avem aproximativ 20%, lucru care evident că nu este suficient, ţinând cont că vârsta avansată este un factor de risc independent pentru formele grave de îmbolnăvire. Tocmai de aceea este un mesaj foarte clar ca cei vulnerabili, cei în vârstă, să beneficieze cât mai rapid de vaccinare, pentru că în felul acesta practic putem să reducem riscul de a ajunge la spital şi de a face o formă severă.

Vedem experienţa celor care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice sau care sunt în vârstă şi care au fost vaccinaţi cu schemă completă, au fost diagnosticaţi cu infecție SARS-COV-2 şi au avut o evoluţie mult mai uşoară a bolii, cu o durată mai scurtă şi cu o rată redusă de mortalitate şi de internare în spitale. Tocmai de aceea este important să înţelegem că varianta Delta, care astăzi este dominantă, se răspândeşte cu atât de mare uşurinţă încât aproape toate persoanele care nu au niciun grad de imunitate, niciun grad de protecţie, nici după boală, nici după vaccinare, care locuiesc în aglomerări urbane, acolo unde densitatea populației este crescută, riscul de infectare în perioada următoare este foarte crescut. Iar din acest punct de vedere avem sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecție și important pentru noi este ca aceste persoane să nu se infecteze într-un timp scurt, pentru că acest lucru va duce, evident, la blocarea sistemului medical. Dar aceasta este realitatea. Riscul de răspândire este extrem de mare, creșterea este exponențială; în condițiile în care neglijăm măsurile de protecție și nu avem nici un alt fel de protecție nici după boală, nici după vaccinare, repet, riscul de infectare este foarte mare în perioada următoare.

În ceea ce privește profilul de reacții adverse, în momentul de față au fost raportate aproximativ 17.165 de cazuri de reacții adverse post-vaccinare indezirabile de la debutul campaniei de vaccinare, cu o rată de raportare a RAPI de aproximativ 1,7 la 1.000 de doze administrate. Mai departe, o să îi dau cuvântul domnului secretar de stat Andrei Baciu. Vă mulțumesc!

Andrei Baciu: Mulţumesc şi eu, domnule președinte! Pentru început câteva chestiuni legate de certificatul digital european COVID-19. Până pe 27 septembrie la ora 10:00 au fost generate 3.603.264 de certificate. În general raportul se păstrează același, 94% aproximativ certificate eliberate pentru atestarea vaccinării. Un lucru important: numai în ultima săptămână au fost eliberată 650.000 de certificate, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă. Şi un alt lucru important este faptul că pe certificatul de vaccinare este menționată efectuarea dozei a treia, însă nu este necesară efectuarea dozei a treia pentru a fi considerată ca doză schemă completă de vaccinare. Deci, certificatul digital european îl vom putea folosi în continuare și ne vom putea bucura de toate beneficiile actuale, menținând în continuare două doze de vaccin.

Mai departe, câteva chestiuni legate de operatorii economici privați. Aceştia desfăşoară în continuare activităţi de vaccinare în cadrul propriilor companii. În curs de vaccinare sunt în continuare 28 de companii care au acest tip de activitate. După care, legat de a merge mai aproape de oameni cu vaccinarea, folosind locaţii atipice, şi aceste activităţi continuă. Astfel că până în acest moment au fost vaccinate, prin aceste abordări, 99.335 de persoane, drive-thru-uri din Galaţi în continuare cele mai multe persoane, 26.541, după care vin acţiunile din Bucureşti din aeroport, din Piaţa Obor şi din Gara de Nord.

Legat de misiunile de transport, până în momentul de faţă au fost efectuate aproximativ 15.000 de misiuni de transport. Sunt probabil misiunile pe care le vedem atât la nivel naţional, cât şi la centrele regionale către direcţiile de sănătate publică. Cu privire la mijloacele de transport angrenate, vorbim de peste 40.000 de persoane din cadrul M.A.I., care au folosit peste 4.500 de mijloace tehnice şi, la fel, peste 13.000 de persoane din cadrul MApN cu aproximativ 5.000 de mijloace tehnice pe care le-au utilizat. Cu privire la dozele de vaccin pe care România le-a recepţionat până în data de 27 septembrie 2021, am primit 19.784.189 doze de vaccin, dintre care produse de BioNTech Pfizer 12.556.889, vaccinuri produse de Moderna 2.472.000, vaccinuri produse de AstraZeneca 3.374.000 şi vaccinuri produse de Johnson&Johnson, în final, 1.381.300 doze de vaccin.

Faţă de săptămânile trecute nu s-au finalizat suplimentar alte donaţii sau alte vânzări de vaccinuri, deşi se lucrează şi o să avem veşti în perioada imediat următoare, pe măsură ce aceste acorduri între state sunt finalizate. Iar calendarul pentru perioada următoare: deci după cum ştim, în septembrie am primit doar vaccinuri produse de BioNTech Pfizer, respectiv 1.173.510 doze de vaccin şi vaccinuri produse de Johnson&Johnson, 540.000 doze de vaccin. Pentru vaccinurile produse de Moderna şi AstraZeneca livrările sunt suspendate.

Andrei Baciu: Eu cam atât am avut până în acest moment. Domnule preşedinte, mulţumesc mult.

Valeriu Gheorghiţă. Mulţumesc foarte mult şi eu! V-aş propune să începem la partea de întrebări. Vă rog!

Reporter: Aş avea o întrebare pentru doamna doctor Pistol. Spuneţi-mi cum vedeţi că astăzi au fost peste 11.000 de cazuri, în contextul în care estimările de 15-20 de mii erau pentru luna octombrie, încă suntem în septembrie. Ce înseamnă asta în evoluţia pandemiei?

Adriana Pistol: Suntem foarte aproape de octombrie, dacă ne gândim bine, suntem în 28 septembrie. În mod sigur o parte dintre aceste 11.000 de cazuri vin un pic din urmă, din week-end, dar pentru noi ne certifică că ceea ce am prognozat pentru luna octombrie este foarte aproape să se împlinească şi poate există şi riscul să se întâmple şi mai mult decât am prognozat.

Reporter: Adică mai mult de 20.000?

Adriana Pistol: Da.

Reporter: Să ne spuneţi şi care este raportul făcut public astăzi cu Delta? Să ne spuneţi concluziile.

Adriana Pistol: Da, sigur. În concluzie sigur că numărul de tulpini de tip Delta identificate prin procesele de secvenţiere creşte. Ştim cu toţii că deja de două săptămâni am declarat transmitere comunitară a acestei tulpini, ceea ce ne face să credem că este tuplina dominantă a cazurilor pe care le vedem. Practic, în ultimele trei săptămani, din toate probele secvenţiate, nu am mai văzut un alt tip de tulpină, aşa încât nu este de mirare că numărul este în creştere, în concordanţă sigur şi cu creşterea îmbolnăvirilor.

Reporter: Mulţumesc! Pentru domnul doctor Gheorghiţă, puteţi să ne spuneţi dacă sunt probleme cu cantităţile de vaccin în centre? Sunt centre care nu au vaccin în acest moment?

Valeriu Gheorghiţă: Am primit şi eu, într-adevăr, astfel de sesizări că în anumite centre de vaccinare nu ar fi suficiente doze. Aş spune faptul că toate centrele de vaccinare şi direcţiile de sănătate publică au avut suficient timp să aprovizioneze cu doze, însă eu cred că în anumite centre s-a subestimat o adresabilitate crescută a persoanelor şi în felul acesta numărul de doze a fost rapid epuizat, dar lucrurile vor fi evident corectate, se va reface stocul necesar de vaccinuri aşa încât în perioada, chiar începând de astăzi sau de mâine să nu fie probleme din acest punct de vedere.

Faptul că, din păcate, avem o creștere exponențială a numărului de cazuri, acest lucru motivează o parte dintre persoane să se vaccineze cu prima schemă, și acesta este un lucru foarte important, pentru că prioritatea pentru noi rămâne să creștem acoperirea vaccinală la nivel populațional cu prima schemă. Este măsura care va avea un impact din punct de vedere epidemiologic pe răspândirea virusului și pe creșterea numărului de cazuri. De asemenea, în paralel avem o adresabilitatea așa cum era de așteptat ca în primele zile să vorbim de un număr mai mare de persoane care se prezintă în centrele de vaccinare pentru a beneficia de doza de rapel.

Reporter: Sunteți mulțumit de cum arată această zi până acum, prima zi în care oamenii pot face doza trei? Şi ce le-aţi transmite oamenilor?

Valeriu Gheorghiţă: Este foarte important, așa cum am spus, ca cei care se află în categoriile la risc crescut de infectare, cum e personalul medical și cei care sunt la risc crescut de a face o formă severă de boală, așa cum sunt cei vârstnici, așa cum sunt cei care sunt cu afecțiuni cronice să se adreseze cât mai rapid pentru vaccinare, atât pentru prima doză, deci pentru prima schemă de vaccinare, iar aceleași categorii populaționale să beneficieze şi de doza de rapel, pentru că datele științifice ne arată că în felul acesta reducem riscul de infectare și reducem semnificativ riscul de a face o formă gravă de boală, pentru că avem în general persoane care au fost vaccinate în prima etapă a campaniei de vaccinare, când sunt în momentul de față îndeplinite mai mult de șase luni de la completarea schemei inițiale și vorbim de varianta Delta, care este înalt transmisibilă, care se multiplică mult mai ușor, care reușește să păcălească, să evadeze parțial de sub activitatea neutralizantă a anticorpilor. Or, din acest motiv, cei vulnerabili au risc să se infecteze, în ciuda faptului că au fost vaccinați. Din acest motiv este important să consolidăm răspunsul imun cu doza de rapel, care, vedem, oferă rezultate absolut promițătoare în sensul în care se restabilește eficiența pe care o cunoșteam anterior.

Reporter: Puteți să ne spuneți când vă veți face doza trei și dumneavoastră, şi domnul Baciu?

Valeriu Gheorghiţă: După cum știți, eu astăzi am fost prezent la Institutul Național de Boli Infecțioase, alături de colegii mei. A fost prima instituție sanitară în care a demarat campania de vaccinare pe 27 decembrie. Eu voi face doza trei în cursul săptămânii viitoare la Spitalul Militar Central, acolo unde am beneficiat și de prima schemă de vaccinare.

Andrei Baciu: Şi eu în zilele următoare. Nu am avut efectiv timp. Aș fi făcut-o până acum, în prima zi, dar nu am avut efectiv jumătate de oră până acum, astăzi, dar în perioada imediat următoare.

Adriana Pistol: Eu sunt un fost bolnav cu două doze de vaccin deja, aşa că aş putea spune să fac doza trei. Nu am încă şase luni de la vaccinare.

Reporter: Doamna Pistol a spus că o parte din cele 11.000 de cazuri raportate astăzi vin un pic din urmă, din week-end. Aş dori să-mi explicaţi cum vedeţi dumneavoastră explozia numărului de cazuri din capitală? Autorităţile nu au răspuns din ce perioadă au fost nealocate cele aproximativ 1.400 de cazuri de COVID. Vin din week-end, nu vin din week-end, de unde vine explozia de cazuri de luni, după Congresul PNL?

Valeriu Gheorghiţă: Aici aş vrea, dacă-mi permiteţi doamna doctor, doar un scurt comentariu. Este important să ne uităm că rata de pozitivare în ziua de duminică, pe testele efectuate, a fost de aproximativ 20%, zi în care s-au confirmat aproximativ 5.600 de cazuri. Era de aşteptat ca a doua zi, luni, să fie raportate un număr aproape dublu de cazuri, lucru care s-a şi întâmplat. De altfel, să ştiţi că vorbeam cu o parte dintre colegii dumneavoastră din presă şi ne aşteptam ca astăzi, într-adevăr, să fie un număr aproape dublu de cazuri raportate, pentru că este foarte simplu. Dacă într-o zi ai rata de raportare, rată de pozitivare de 20% şi a doua zi, timp de o săptămână, zile lucrătoare, creşte numărul de teste efectuate, evident că vei avea un număr mai mare de cazuri identificate. Deci nu este o surpriză pentru noi faptul că acum avem un număr mai mare de cazuri şi astăzi, din păcate, rata de pozitivare este crescută la aproximativ 15%, ceea ce înseamnă că acest trend se va menţine şi în perioada următoare. Eu atât am vrut să spun. Doamnă doctor, mulţumesc!

Adriana Pistol: Da, şi eu aş fi spus acelaşi lucru. Dar ca să rezum, este ceva ce se petrece în fiecare week-end. Pentru noi, ca epidemiologi, nu are nicio legătură cu niciun congres al niciunui partid. În fiecare week-end numărul de teste care se efectuează de către laboratoare este mai mic. Se efectuează luni cele mai multe, şi automat le vedem astăzi, că este marţi, ce s-a întâmplat în cursul zilei de luni. Nu este primul week-end în care se întâmplă aşa ceva şi din punct de vedere epidemiologic, dacă doriţi, vedem efectele unei aglomerări, le vom vedea în decurs de 14 zile, aşa cum se întâmplă la toate evenimentele care au fost şi au avut loc şi au fost organizate în toate judeţele ţării. Aşteptăm întotdeauna să vedem după 14 zile, pentru că asta este incubaţia bolii. Garantat, nu de sâmbătă până luni poţi să produci acest număr de cazuri.

/.../