Results

Europa-Kommissionen - Repræsentation i Danmark

03/01/2021 | Press release | Distributed by Public on 03/01/2021 05:55

Hædring af journalistisk mod: Ansøg om Lorenzo Natali-prisen for journalistik for 2021 frem til den 19. april

Fra i dag kan der ansøges om en af verdens førende journalistpriser - Lorenzo Natali-prisen for journalistik. Med støtte fra Europa-Kommissionen hædrer prisen journalister fra hele verden for deres modige reportager og for deres beretninger om mennesker og planeten, der belyser nogle af nutidens største udfordringer og fremsætter inspirerende løsninger til at overvinde dem. Ansøgningsfristen er den 19. april 2021. Vinderne modtager et beløb på 10 000 EUR.

For at markere lanceringen af ansøgningsrunden for 2021-udgaven udtaler Jutta Urpilainen, kommissær med ansvar for internationale partnerskaber: 'Den Europæiske Union står for ytringsfrihed i Europa og i resten af verden. Med Lorenzo Natali-prisen for journalistik anerkender vi journalister, der har udvist mod, ofte trods stor personlig risiko, til at rapportere om faktiske forhold og fortælle historier, der kaster lys over emner såsom uretfærdighed, ulighed og miljøforringelse. Historier, som udgør inspirerende eksempler på, hvordan folk tager affære. Hvis du som journalist har fortalt en sådan historie i det forløbne år, vil jeg opfordre dig til at ansøge.'

Fokus på bæredygtig udvikling

I næsten tre årtier er Lorenzo Natali-prisen for journalistik blevet uddelt som anerkendelse for modige reportager af høj kvalitet om vigtige emner som f.eks.:

  • uligheds- og fattigdomsbekæmpelse og jobskabelse
  • fremme af en holdbar udvikling, der respekterer mennesker og planeten
  • beskyttelse af miljøet, biodiversiteten og klimaet
  • styrkelse af adgangen til internettet og hjælp til borgerne med at drive forretning online
  • sikring af, at uddannelse, oplæring og sundhedspleje kommer flere mennesker til gode
  • styrkelse af fred, demokrati og menneskerettigheder.

Hvem kan ansøge?

Hvis du er journalist, kan du indgive en ansøgning i én af de tre følgende kategorier:

  • Hovedprisen: gives for reportager, der bringes af medier i et af Den Europæiske Unions partnerlande.
  • Den europæiske pris: gives for reportager, der bringes af medier i Den Europæiske Union.
  • Prisen for bedste nye journalist: gives for reportager af en journalist under 30 år, der bringes af medier i Den Europæiske Union eller et af dens partnerlande.

Hvordan ansøger jeg?

Du kan ansøge online. Der kan ansøges fra i dag den 1. marts og frem til den 19. april 2021 kl. 23:59 centraleuropæisk tid (CET).

Hvem udvælger vinderne?

En jury bestående af anerkendte journalister og specialister i international udvikling fra hele verden udvælger vinderen i hver kategori.

Vinderen af hver kategori modtager 10 000 EUR. Vinderen af prisen for bedste nye journalist vil derudover blive tilbudt at arbejde med en mediepartner.

Vinderne offentliggøres ved overrækkelsen af Lorenzo Natali-prisen (datoen er endnu ikke blevet bekræftet).

Baggrund

Kort beskrivelse af prisen

Europa-Kommissionen lancerede Lorenzo Natali-prisen i 1992 for at anerkende og fejre fremragende reportager om emner vedrørende bæredygtig udvikling. Den er opkaldt efter Lorenzo Natali, forhenværende kommissær for udvikling og resolut forkæmper for ytringsfrihed, demokrati, menneskerettigheder og udvikling. Natali var kommissær fra 1977 til 1989, og han oprettede i løbet af sin sidste fireårige mandatperiode et bredt netværk af forbindelser med regeringer og ledere i landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS-landene).

Sidste års vindere var Dayu Zhang - hovedprisen - for en beretning om Hong Kong-demonstrationerne i 2019;Cécile Schilis Gallego og Marion Guegan - den europæiske pris - for at afdække den fjendtlige indstilling over for journalister, som laver reportager om minedrift; og Shola Lawal som bedste nye journalist for en reportage om de farlige forhold, som afrikanske migranter udsættes for i bestræbelserne på at nå Nordamerika.

Yderligere oplysninger

Vilkår og betingelser for Lorenzo Natali-prisen for journalistik 2021

Webstedet om Lorenzo Natali-prisen for journalistik

Generaldirektoratet for internationale partnerskaber

[email protected]