Results

Ministry of Finance of the Republic of Montenegro

09/10/2019 | Press release | Distributed by Public on 09/10/2019 05:56

Početni sastanak projekta 'Tehnička podrška grant korisnicima u implementaciji projekata'

10. septembra 2019. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, održan je kick-off (početni) sastanak za projekat 'Tehnika podrška grant korisnicima u implementaciji projekata'. Projekat je finansiran iz sredstava programa 'Sektorski operativni program za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike 2015-2017', u okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 18 mjeseci, odnosno do februara 2021. godine.

Opšti cilj projekta čiji će dio biti ovaj ugovor je povećanje kapaciteta grant korisnika, odnosno institucija u sektoru nauke, istraživanja i inovacija kako bi se osiguralo efikasno i efektivno upravljanje i sprovođenje IPA projekata u okviru poziva za podnošenje predloga projekata pod nazivom 'Kolaborativna grant šema za inovativne projektne ideje'.

Aktivnosti projekta će biti usmjerene na ostvarivanje sljedećih rezultata:

• Povećanje kapaciteta zaposlenih u korisničkim institucijama u oblastima upravljanja, sprovođenja kao i praćenja programa i projekata finansiranih od strane Evropske unije.

• Unaprjeđenje znanja korisnika grantova u oblasti sprovođena projekata u skladu sa EU pravilima/PRAG procedurama.

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa kompanijom International Consulting Expertise (ICE) EEIG iz Belgije. Ukupna vrijednost ugovora je 116.000,00 EUR, od čega finansiranje EU čini 85%, dok je nacionalno kofinansiranje 15%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija ugovorno tijelo.

Početnom sastanku su pored predstavnika kompanije potpisnice ugovora s jedne strane prisustvovali predstavnici Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, Ministarstva finansija sa druge strane, kao i predstavnici relevantnih institucija koje čine Operativnu strukturu za sprovođenje navedenog Programa. Tokom sastanka, projektni tim je detaljnije predstavio projektne aktivnosti, a razmatran je i okvirni radni plan za sljedeći period.