VTEX

05/19/2022 | Press release | Distributed by Public on 05/19/2022 15:39

De ce ar trebui brandurile de electronice de larg consum să adopte abordarea DTC

Piața de ecommerce cu produse electronice de larg consum s-a bucurat de un succes constant încă de la apariția internetului. Răspândirea internetului și acceptarea unor dispozitive precum smartphone-urile și dispozitivele de tip wearable au contribuit la creșterea cererii de produse electronice de larg consum. Avântul și cererea extraordinară a dat curs apariției unei oportunități fenomenale în materie de vânzări direct-to-consumer.

Cele mai mari companii din acest segment au profitat de oportunitatea pe care o oferă vânzarea directă către consumatori: creșterea de la o prezență online proprie abia resimțită până la statutul de lider în sectorul retail direct-to-consumer.

Așadar, de ce este atât de important să luăm în considerare acest canal de vânzări? Pentru că acesta îți oferă câteva avantaje în ceea ce privește colectarea de informații referitoare la preferințele în materie de vânzări și la cele specifice utilizatorilor, precum și un control mai bun în ceea ce privește experiența de cumpărare a clientului. Iată cum se întâmplă acest lucru.

Informarea consumatorilor

Pandemia de COVID-19 le-a oferit multor producători din toate domeniile oportunitatea de a analiza cu mai multă seriozitate canalul direct, ținând cont de faptul că au existat extrem de multe perturbări în lanțul de aprovizionare, iar multe magazine fizice au fost închise. În prezent, numeroase companii iau în considerare posibilitatea de a-și concentra eforturile asupra abordării DTC și asupra a ceea ce ar însemna adoptarea acesteia pentru relațiile cu retailerii din mediul fizic.

"Multe companii și-au închis porțile, iar acest lucru i-a determinat pe mulți să acționeze impulsiv. În prezent, anumite companii, precum Nike, își limitează vânzările de îmbrăcăminte efectuate prin intermediul outleturilor. Având în vedere că multe companii au văzut un potențial, vom urmări îndeaproape dacă această strategie va fi una de succes, ."

Thiago Garcia, VP Customer Experience pentru America de Nord la VTEX

Este posibil ca acest "potențial" să fie reprezentat de cantitatea de informații pe care au reușit să le adune din interacțiunile cu clienții fără medierea unui magazin retail tradițional. Aceste date despre clienți nu doar că vor sta la baza strategiilor viitoare, dar pot chiar fi utilizate în faza de cercetare și de dezvoltare a proiectării de produse, pentru a obține o mai bună aliniere la funcționalitățile solicitate de clienți.

În prezent, retailerii s-au obișnuit obișnuiți, mai mult decât oricând, cu faptul că producătorii dețin site-uri web proprii, așa că demararea unei operațiuni direct-to-consumer este un proiect cu riscuri reduse, pentru că o companie poate menține întotdeauna celelalte canale de vânzări deschise și își poate ajusta strategia după cum consideră potrivit.

Controlul experienței

Am discutat despre faptul că, în prezent, consumatorii sunt mult mai informați, precum și despre modul în care acest lucru se reflectă într-o experiență mai lungă de cumpărare, care implică mai multă cercetare. În acest sens, DTC este important din două motive principale: primul este acela că un producător poate fi depozitarul oficial de informații referitoare la propriile produse, pentru a promova o mai bună înțelegere a consumatorului în ceea ce o privește.

"Când, în calitate de consumator, ai șansa de a căuta un anumit produs pe mai multe pagini, începi să faci mai multe cercetări, să citești recenzii, să adresezi întrebări în comunitatea ta de pe platformele de socializare și, de asemenea, să urmărești clipuri video. Astfel devii un consumator mai informat și poți verifica mai multe surse înainte de a efectua o achiziție."

Cristian Serrano, Șef Ecommerce Business Unit în cadrul Tekmovil

Cel de-al doilea motiv este oferit de promoții și de opțiunile de cumpărare. Un consumator informat de obicei compară nu doar diferitele produse și specificațiile lor, ci și diferitele oferte în ceea ce privește finanțarea produselor, garanțiile etc. În calitate de comerciant direct, producătorul poate oferi opțiuni mai atractive pentru clienții săi, în loc să se bazeze pe campaniile de sezon sau pe cele speciale ale retailerului.

De aici reiese că reducerile aplicate anumitor produse oferite de producător vor ajunge direct la consumatorul final, în loc să ajungă să reprezinte o parte din veniturile retailerului. Această posibilitate prezintă un interes deosebit în special în cazul produselor care urmăresc să se poziționeze în mintea consumatorilor. Pe de altă parte, în cazul în care produsul tău este deja binecunoscut și există cerere pentru el, o operațiune DTC poate să însemne…

Venituri mai mari

Este imposibil ca producătorul să controleze prețul exact la care sunt comercializate produsele sale în anumite piețe, deoarece acest lucru poate constitui o infracțiune. O companie poate sugera un preț retail, dar acesta poate fi ignorat de un retailer, în cazul în care acesta nu corespunde strategiei sale sau dacă simte că prețul nu atrage suficiente venituri sau dacă - mai rău - nu aduce profit.

În vânzările DTC nu se întâmplă acest lucru, pentru că producătorul are libertatea de a-și stabili propriile prețuri, chiar dacă acestea concurează cumva cu prețurile sau cu ritmul promoțiilor retailerilor.

De asemenea, este important să reținem că, așa cum a menționat Garcia în articolul nostru despre tendințele în materie de produse electronice de larg consum, operațiunile DTC contribuie și la realizarea de vânzări pe alte canale, deoarece acestea ajută la obținerea unui mai bun control al percepției clientului în ceea ce privește produsul și brandul.

O experiență generală mai bună

Fiind unul dintre cele mai apreciate segmente de produse din peisajul ecommerce-ului, segmentul produselor electronice de larg consum facilitează numeroase oportunități pentru a ridica standardul serviciilor prealabile vânzării, de vânzare și ulterioare vânzării, lucru posibil numai în cazul operațiunilor DTC.

Apple și Samsung, liderii de piață, redefinesc deja modul în care producătorii de produse electronice de larg consum definesc inovația și satisfacția clienților, iar o adoptare mai amplă de către alte companii va contribui la susținerea acestui demers.

VTEX, având în portofoliu său de clienți companii precum Samsung, Sony și Motorola, a lucrat la dezvoltarea de instrumentele potrivite pentru o companie de produse electronice de larg consum și are acum formula potrivită pentru a garanta succesul - contactează-ne dacă dorești să colaborăm.

DISCLAIMER: It is important to note that historical financial information or operational KPIs may not be comparable with publicly-filed information at SEC, since VTEX did not report its financials in accordance with International Financial Reporting Standards (IFRS) prior to 2019 and certain KPI definitions may differ from publicly-filed information. You are cautioned not to place undue reliance on figures published before July 21st, 2021 as they may not be comparable to the metrics disclosed from the IPO onwards.