Government of Romania

11/09/2022 | News release | Distributed by Public on 11/09/2022 07:39

Briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, după şedinţa de Guvern

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Dan Cărbunaru: Bună ziua, bine v-am regăsit la briefing-ul de presă al Guvernului României, la finalul ședinței de Guvern recent încheiate. Aș vrea să vă rețin atenția cu câteva dintre principalele decizii pe care astăzi Executivul le-a adoptat.

În primul rând, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost aprobat și prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple pe perioada vacanței parlamentare, din ianuarie 2023, în domeniile care fac obiectul legilor ordinare. Principalele domenii de abilitare ale Guvernului sunt finanțe și economie, dezvoltare, lucrări publice și administrație, afaceri interne, sănătate, sport, cultură, mediu, investiții și proiecte europene.

În al doilea rând, Guvernul a aprobat astăzi și proiectul de lege privind modificarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2000, privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară și a Ordonanței de Guvern 75/2000, privind organizarea activității de expertiză criminalistică. Prin acest act normativ sunt transpuse în legislația națională o serie de directive europene din domeniul recunoașterii calificărilor profesionale și serviciilor în cadrul pieței interne, prin simplificarea procedurii de recunoaștere a acestor calificări, atât în privința documentelor, formelor cerute acestor documente, cât și în privința asigurării posibilității efective de îndeplinire a procedurii prin mijloace electronice, spre exemplu, prin platforma punctul de contact unic electronic, care va fi și cu rol de ghișeu unic. Ministerul Justiției va gestiona o aplicație care operează ca autoritate competentă și pentru calificări profesionale de expert tehnic judiciar și expert criminalist, care vor putea realiza documentele pentru recunoașterea calificării profesionale, proceduri și formalități îndeplinite pentru recunoașterea acestor calificări, în totalitate online.

În privința ordonanțelor de urgență, așa cum a anunțat și premierul Nicolae Ciucă, la debutul ședinței de Guvern, există o atenție sporită pentru configurarea funcționării optime a sistemului energetic și, din această perspectivă, ordonanța care vizează ajustarea prețurilor acordurilor-cadru, respectiv contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice, este o măsură necesară pentru a ține sub control evoluția prețurilor și pentru a avea prețuri cât mai scăzute, în contextul în care cărbunele poate contribui atât la furnizarea de realizarea capacităților de producere a energiei, dar și gestionarea acestei soluții într-un cost cât mai redus. Totodată, această măsură va contribui la evitarea blocajului în asigurarea transportului feroviar de cărbune la complexurile energetice care furnizează agentul termic către consumatorul final.

În domeniul sănătății, Guvernul a aprobat astăzi ordonanța de urgență care modifică și completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, dar și Legea 151/2010, privind serviciile integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate. Prin acest act normativ, se asigură accesul imediat și nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul menționat anterior, cu sau fără tulburări psihice, dar și pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii, respectiv stabilirea răspunderii de malpraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii conexe. În plus, prin această ordonanță de urgență, Autoritatea Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România este autorizată temporar să distribuie un medicament neautorizat, necesar tratamentului pacienților cu autism, achiziționat de Ministerul Sănătății de la Global Drug Facility(GDF), cu finanțare din Fondul Global și va permite astfel utilizarea acestuia în programele naționale de sănătate publică, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Din perspectiva participării României la Fondul Alianței Nord-Atlantice de inovare, ordonanța de urgență pe care Guvernul astăzi a aprobat-o vizează implementarea angajamentului pe care România și l-a asumat, sub semnătura președintelui României, Klaus Iohannis. Este un angajament asumat și semnat ca atare la Summit-ul NATO de la Madrid, în vara acestui an, în iunie, și vizează măsuri de stimulare a creșterii economiei României, cu o contribuție majoră la dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare și implementare de proiecte tehnologice, cu beneficii pentru institutele românești de cercetare și dezvoltare, dar și pentru companiile din mediu privat, care au un impact puternic în societate și economie. Totodată, participarea la acest fond va încuraja dezvoltarea unor companii și sectoare economice noi, aferente tehnologiilor emergente. Valoarea participării României pentru constituirea acestui fond de investiții este de 3,4 milioane de euro, suma care se va prevedea în bugetul anual al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării în acest sens.

Aș vrea să vă mai prezint o serie de măsuri care vizează modalitatea de cuprindere în bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, respectiv Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a sumelor pentru gestionarea mecanismului pentru interconectarea Europei. Sunt trei domenii care sunt vizate de acest mecanism - transport, energie și telecomunicații. Prin hotărârea de guvern aprobată astăzi va fi extinsă aria de aplicare a prevederilor legale, astfel încât toate instituțiile care fac parte din sistemul de management și control și efectuează operațiuni financiare cu bugetul de stat să poată gestiona optim aceste finanțări care contribuie la dezvoltarea României în cele trei domenii menționate.

Așa cum anunța și în debutul ședinței de Guvern premierul, astăzi a fost aprobată hotărârea prin care a fost reglementată deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei și a Biroului Vamal de Frontieră Vicovu de Sus, România - Krasnoilsk, Ucraina şi modificarea Hotărârii de Guvern 520/2013 privind organizarea și funcționarea ANAF. Este vorba de primul punct de trecere a frontierei nou deschis după agresiunea militară rusă din Ucraina, între Ucraina și un stat membru al Uniunii Europene. După cum vă amintiți, am prezentat în detaliu, în urmă cu câteva luni, măsurile pe care Guvernul României le-a luat pentru a veni în sprijinul Guvernului Ucrainei, dar și pentru a gestiona optim situația fluxurilor, în special comerciale, la granița României cu Ucraina și cu Republica Moldova. Sunt eforturi care au vizat fluidizarea fluxurilor comerciale și sprijinirea rutelor de aprovizionare în ambele sensuri, iar deschiderea acestui punct de trecere a frontierei Vicovu de Sus - Krasnoilsk are de astăzi cadrul legal, astfel încât mâine, premierul României și omologul său ucrainean să poată participa la acest moment. Practic, acest punct de trecere a frontierei va viza atât traficul internațional de persoane, în regim de trafic pietonal și rutier, dar și cu marfă, cu program de funcționare permanent, permițând astfel accelerarea și facilitarea traversării frontierei de către persoane și mijloace de transport.

Bugetul Ministerului Public pentru anul în curs a fost suplimentat, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru a avea sumele destinate achitării plăților restante înregistrate în execuția anului în curs, dar și finanțarea cheltuielilor de bunuri și servicii până la finalul anului. Este vorba de 9,8 milioane de lei, credite de angajament și credite bugetare.

Iar din perspectiva lucrărilor de infrastructură, au fost aprobate hotărâri de guvern privind proceduri de expropriere pe coridorul de interes național Autostrada Bacău - Pașcani, dar și pentru modificarea unor anexe care vizează coridorul de expropriere a lucrării de utilitate publică de interes național Drum Expres Craiova - Pitești și legăturile existente. Pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Constanța, Portul Constanța și Galați, de asemenea au fost aprobate două hotărâri de guvern. 5,3 miliarde lei, valoarea investițiilor care vor fi realizate la Portul Constanța, pentru o cale ferată care va fi modernizată pe o lungime de 257 de kilometri, respectiv alți 13 kilometri de linie ferată nouă, care urmează să intre în proces de construcție, la finalizarea acestui obiectiv având loc îmbunătățiri substanțiale pentru derularea activităților comerciale și pentru a consolida importanța pe care Portul Constanța, mai ales în contextul războiului din Ucraina, a dobândit-o la Marea Neagră.

Așa cum vă spuneam însă, și la Galați au fost aprobați noi indicatori, cu o valoare totală de 780 de milioane de lei, care vor permite modernizarea unor platforme, suplimentarea teritoriului portuar, modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare, respectiv realizarea unei platforme multi-modale, de peste 100.000 de metri pătrați. Aceste lucruri vor permite Portului Galați nu doar de a-și extinde nivelul de operaționalizare pentru gestionarea fluxurilor care trec în această zonă, inclusiv din perspectiva conexiunilor naval-feroviar, dar îi va permite și conectarea la rețeaua centrală Rin-Dunăre-Alpi, oportunitate importantă pe care România o va valorifica în acest context.

Acestea au fost principalele elemente pe care aș fi vrut să vi le semnalez și, dacă veți fi de acord, aș vrea să vă anunț și faptul că Guvernul a aprobat memorandumul privind prima sesiune de organizare de concursuri sau examene pentru ocuparea de posturi vacante sau temporar vacante în instituții publice locale. Este vorba de 1.116 posturi vacante sau temporar vacante, toate venite ca urmare a unor solicitări din partea autorităților publice locale și vă pot prezenta câteva detalii în acest sens: pentru salubrizare și domeniu public - 533 de posturi, pentru spitale și școli - 207 posturi, pentru asistență socială - 128 de posturi. Toate aceste solicitări venite prin memorandum adresat Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice se încadrează în cheltuielile de personal aprobate în acest sens deja.

La final, aș vrea să vă anunț că a fost analizată în Guvern și aprobată ca atare, o propunere de politică publică privind incluziunea socială a persoanelor fără adăpost. Este o propunere venită de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în baza unui proiect european. Noua strategie, care acoperă perioada 2021-2027 va fi, până la urmă, un instrument valoros pentru a susține și implementa noi tipuri de susținere pentru persoanele fără adăpost și reintegrarea socială a acestora. Impactul financiar pentru soluțiile propuse vizează înființarea și susținerea a 61 de servicii sociale pentru persoane fără adăpost, acestea urmând să aibă o capacitate medie de asistare de peste 5.500 de persoane în fiecare lună. Acestea au fost principalele elemente pe care am dorit să vi le supun atenției. Dacă aveți întrebări și vă pot fi de folos, vă rog.

Reporter: Vă rog să ne spuneți - suplimentarea bugetului pentru Ministerul Public a fost făcută, de exemplu, pentru salariile câștigate în instanță sau pentru alte plăți sau drepturi salariale. Ne puteți da detalii?

Dan Cărbunaru: Cred că Ministerul Justiției va fi pregătit să vă dea mai multe detalii. După cum vă spuneam, este vorba de măsuri care vizează suplimentarea bugetului alocat Ministerului Public pentru anul în curs pentru achitarea plăților restante înregistrate în execuția acestui an și pentru finanțarea unor serii de cheltuieli care au în vedere acest an. Pentru detalii tehnice vizând justificarea acestor sume, sunt convins că Ministerul Justiției este pregătit să vă ofere detalii.

Reporter: Și aceste posturi, 1.100 de posturi, practic sunt posturi noi. Trebuie să se încadreze autoritățile în bugetele existente, trebuie să vină cu suplimentări de buget?

Dan Cărbunaru: Toate solicitările care au fost cuprinse în acest memorandum aprobat astăzi de Guvern vizează încadrarea în cheltuielile de personal care sunt aprobate cu această destinație în buget.

Reporter: Mulțumesc.

Dan Cărbunaru: Mulţumesc.

Reporter: De la ce autorităţi locale?

Dan Cărbunaru: Cred că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației vă va prezenta lista completă, dacă doriți, sau colegii de la comunicare de la Guvern o să vă ajute în acest sens.

Reporter: În legătură cu terminalul multi-modal de la Galați, în urmă cu doi ani, în 2020, valoarea estimată atunci era de 450 de milioane. Practic, vorbim de o creștere de 325 de milioane, în prezent, valoarea estimată. Cum se explică această majorare?

Dan Cărbunaru: În acest an, după cum cunoașteți, efectele creșterii prețurilor pentru materie primă, energie au implicat eforturi de ajustare și Guvernul a venit în două rânduri, atât pentru lucrările care sunt finanțate din fonduri europene, cât și pentru cele finanțate din bugetul național, cu acte normative noi, care au contribuit la redinamizarea șantierelor și au permis astfel constructorilor să își poată derula în continuare contractele, acoperind în bună parte aceste creșteri de prețuri. Aceasta ar putea explica, cel puțin în parte, situația care a generat suplimentarea aceasta de sume, iar tehnic cred că puteți obține de la Ministerul Transporturi mai multe elemente. Știm deja că, față de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, agresiunea militară rusă din Ucraina a generat în Galați nevoia dezvoltării infrastructurii. Au fost deja foarte multe lucrări care au fost începute și, probabil, ele sunt în acest moment și extinse, tocmai pentru a permite României să ofere un sprijin substanțial în această perioadă complicată pentru Ucraina, pentru Republica Moldova, afectate de blocarea exporturilor pe Marea Neagră, și evident că și amplitudinea lucrărilor pe care în acest moment România le efectuează la Galați, ca și la Constanța, diferă de situația poate care a stat la baza unor decizii de efectuare a unor lucrări de modernizare sau de extindere a infrastructurii portuare în urmă cu doi ani.

Reporter: Dar proiectul în sine, din câte știu, e nemodificat de şase ani, deci, implicit, acum doi ani de zile era practic același proiect. Într-adevăr, acum doi ani de zile valoarea pentru construcții și montaj era de 350 de milioane de lei, în prezent e 573 de milioane, conform ordonanței adoptate astăzi. Practic e o diferență, totuși, de peste 200 de milioane de lei, deci între 780 de milioane, care ar fi valoarea totală a proiectului, și 573 de milioane, pentru construcții-montaj, într-adevăr, aici se poate regăsi acea majorare de care vorbeați. Dar, totuși, e o diferență de 200 de milioane. Cum se explică?

Dan Cărbunaru: Bun, n-aș vrea să speculez eu pe seama diferenței de sumă. Am încercat să vă ofer câteva explicații logice legate de ceea ce s-a întâmplat, atât din perspectiva nevoilor de dezvoltare a infrastructurii de acolo, dar și din perspectiva evoluției prețurilor. Pentru completarea, însă, a răspunsului și pentru a avea o evaluare mult mai exactă a situației din teren, Ministerul Transporturilor vă va oferi detaliile pe care le solicitați.

Reporter: Şi în ceea ce privește tichetele educaționale, dacă îmi permiteți, cele de 500 de lei, practic, în luna septembrie s-a vorbit de faptul că se vor acorda tichete educaționale de 500 de lei pentru aproape 300 de mii de elevi. Într-adevăr, a fost o primă tranșă în septembrie pentru aproape 100 de mii de elevi. Ceilalți nu au primit deocamdată nimic. Întrebarea este: care ar fi perspectiva pentru ei, când ar urma să să primească banii, ținând cont de faptul că vorbim de bani care ar trebui să fie direcționați către rechizite sau îmbrăcăminte pentru școală?

Dan Cărbunaru: Anul școlar este în curs, n-o să spun neapărat că abia a început, pentru că e deja în derulare de o bucată bună de timp, dar el va fi implementat în continuare până când toți copiii își vor fi primit sumele necesare și produsele necesare pentru a putea merge în condiții cât mai bune la școală. Și deja cred că e un al treilea minister care va contribui la răspunsul meu și o să-i rog pe colegii de la Ministerul Educației să vă dea mai multe detalii legate de stadiul implementării acestui program și dinamica pe care o au în vedere pentru a-l finaliza cu bine.

Reporter: Mulțumesc.

Dan Cărbunaru: Mulțumesc și eu. Mulțumesc foarte mult. Dacă nu mai sunt alte întrebări, o să vă doresc după-amiază plăcută tuturor!