ESA - European Space Agency

07/01/2023 | Press release | Distributed by Public on 07/01/2023 10:37

Nava spațială Euclid a ESA pornește în misiunea de a desluși misterul cosmic al materiei întunecate și al energiei întunecate

Back to IndexDanishDutchEnglishEstonianFinnishGermanGreekHungarianItalianPolishPortugueseSpanishSwedishScience & Exploration

N° 32-2023: Nava spațială Euclid a ESA pornește în misiunea de a desluși misterul cosmic al materiei întunecate și al energiei întunecate

1 July 2023

Nava spațială Euclid a ESA a decolat propulsată de o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Space Force Station din Cape Canaveral (Florida, SUA) pe 1 iulie, la 17:12 CEST. Lansarea reușită marchează începutul unei misiuni ambițioase de a descoperi natura a două dintre componentele misterioase ale Universului nostru, materia întunecată și energia întunecată, ajutându-ne să răspundem la întrebarea fundamentală: din ce este alcătuit Universul?

După lansare și separarea de rachetă, Centrul European de Operațiuni Spațiale (ESOC) al ESA din Darmstadt, Germania, a confirmat recepția semnalului de la Euclid, prin intermediul stației terestre New Norcia din Australia, la ora 17:57 CEST.

"Lansarea cu succes a Euclid marchează începutul unui nou demers științific menit să ne ajute să aflăm răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări ale științei moderne", declară directorul general al ESA, Josef Aschbacher. "Euclid a devenit realitate datorită conducerii ESA, a eforturilor și a expertizei a sute de instituții industriale și științifice din Europa și prin colaborarea cu parteneri internaționali. Nevoia de a răspunde la întrebările fundamentale despre cosmos este ceea ce ne definește pe noi ca oameni. Iar de multe ori, este ceea ce stimulează progresul științific și dezvoltarea de noi tehnologii puternice și inovatoare. ESA se angajează să extindă ambițiile și succesele Europei în spațiu, pentru generațiile viitoare."

"Misiunea Euclid este rezultatul pasiunii și expertizei tuturor celor care au contribuit la proiectarea și construirea acestui telescop spațial sofisticat, al competenței echipei noastre de operațiuni de zbor și al curiozității neostenite a comunității științifice", spune Giuseppe Racca, managerul proiectului Euclid al ESA. "Ne-am confruntat cu multe provocări în timpul proiectului, dar am muncit din greu și acum am atins cu succes această etapă a lansării, alături de partenerii noștri din consorțiul Euclid și de NASA."

Consorțiul Euclid a contribuit cu cele două instrumente științifice foarte avansate - camera cu lungime de undă vizibilă (VIS) și spectrometrul și fotometrul în infraroșu apropiat (NISP). NASA a furnizat detectoarele pentru NISP.

Explorarea Universului întunecat

Euclid va observa miliarde de galaxii, de până la 10 miliarde de ani lumină, pentru a crea cea mai mare și mai precisă hartă 3D a Universului, a treia dimensiune reprezentând timpul însuși. Această hartă detaliată a formei, a poziției și a mișcării galaxiilor va dezvălui modul în care materia este distribuită pe distanțe imense și cum a evoluat expansiunea Universului de-a lungul istoriei cosmice, permițându-le astronomilor să deducă proprietățile energiei întunecate și ale materiei întunecate. Aceasta îi va ajuta pe teoreticieni să ne facă să înțelegem mai bine rolul gravitației și să identificăm natura acestor entități enigmatice.

"Astăzi, sărbătorim lansarea cu succes a unei misiuni revoluționare care plasează Europa în prima linie a studiilor cosmologice", afirmă Carole Mundell, director științific al ESA. "Dacă vrem să înțelegem Universul în care trăim, trebuie să descoperim natura materiei întunecate și a energiei întunecate și să înțelegem rolul pe care l-au jucat în modelarea cosmosului nostru. Pentru a răspunde la aceste întrebări fundamentale, Euclid va oferi cea mai detaliată hartă a cerului extragalactic. Această comoară inestimabilă de date îi va permite, de asemenea, comunității științifice să investigheze multe alte aspecte ale astronomiei, timp de mulți ani de acum înainte."

Pentru a-și atinge obiectivul științific ambițios, Euclid dispune de un telescop reflectorizant de 1,2 m, care alimentează cele două instrumente științifice inovatoare: VIS, care captează imagini foarte clare ale galaxiilor pe o secțiune mare a cerului, și NISP, care poate analiza lumina infraroșie a galaxiilor după lungimea de undă, pentru a stabili cu precizie distanța până la acestea.

Nava spațială și comunicațiile vor fi controlate de la ESOC. Rețeaua de antene spațiale Estrack a ESA a fost modernizată, pentru a face față cantităților mari de date colectate de Euclid. Aceste date vor fi analizate de consorțiul Euclid - un grup alcătuit din peste 2 000 de oameni de știință de la peste 300 de institute din Europa, SUA, Canada și Japonia.

Pe măsură ce misiunea avansează, tezaurul de date al Euclid va fi publicat cu o frecvență anuală și va fi accesibil comunității științifice mondiale, prin intermediul arhivei științifice găzduite de Centrul European de Astronomie Spațială al ESA din Spania.

"Este un moment extraordinar pentru știință, unul pe care l-am așteptat mult timp, cu nerăbdare: lansarea Euclid, având drept misiune să deslușească puzzle-ul materiei întunecate și al energiei întunecate", spune René Laureijs, cercetător în cadrul proiectului Euclid al ESA. "Vom sta față în față cu marele mister al componentelor fundamentale ale Universului, care ne oferă o provocare fenomenală. Datorită telescopului său avansat și instrumentelor științifice puternice, Euclid ne va ajuta să descifrăm acest mister."

Călătoria până la punctul Lagrange 2

În următoarele patru săptămâni, Euclid va călători spre punctul Lagrange 2 Soare-Pământ, un punct de echilibru al sistemului Soare-Pământ situat la 1,5 milioane km de Pământ (aproximativ de patru ori distanța de la Pământ la Lună), în direcția opusă Soarelui. Acolo, Euclid va fi poziționat pe orbită în jurul acestui punct, iar controlorii misiunii vor începe activitățile de verificare a tuturor funcțiilor navei spațiale și a telescopului și, în final, vor porni instrumentele științifice.

Oamenii de știință și inginerii vor fi apoi implicați într-o fază intensă, de două luni, de testare și calibrare a instrumentelor științifice ale Euclid, în pregătirea observațiilor de rutină. Timp de șase ani, Euclid va scana o treime din cer, cu o acuratețe și o sensibilitate fără precedent.

Despre Euclid

Euclid este o misiune europeană, construită și operată de ESA, cu contribuții din partea NASA. Consorțiul Euclid este responsabil pentru furnizarea instrumentelor științifice și analiza datelor științifice. ESA a selectat Thales Alenia Space drept contractant principal pentru construcția satelitului și a modulului de servicii al acestuia, iar Airbus Defence and Space a fost aleasă să dezvolte modulul de sarcină utilă, inclusiv telescopul. NASA a furnizat detectoarele spectrometrului și fotometrului în infraroșu apropiat, NISP. Euclid este o misiune de clasă medie,în Programul de Viziune Cosmică al ESA.

Imagini

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Search?SearchText=euclid&result_type=images

Biblioteca de imagini a ESA pentru profesioniști: photolibrary.esa.int/home-page/
Termene și condiții pentru utilizarea imaginilor ESA: www.esa.int/spaceinimages/ESA_Multimedia/Copyright_Notice_Images
Pentru întrebări sau mai multe informații despre imaginile ESA, vă rugăm să ne contactați direct la [email protected].

Materiale video

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Search?SearchText=Euclid&result_type=videos

Biblioteca de materiale video a ESA pentru profesioniști: https://www.esa.int/esatv/Videos_for_Professionals
Termene și condiții pentru utilizarea materialelor video ESA: https://www.esa.int/spaceinvideos/Terms_and_Conditions

Pentru întrebări sau mai multe informații despre materialele video ale ESA, vă rugăm să ne contactați direct la [email protected].

Despre Agenția Spațială Europeană

Agenția Spațială Europeană (ESA) este poarta de acces către spațiu a Europei.

ESA este o organizație interguvernamentală, creată în 1975, cu misiunea de a modela dezvoltarea capacității spațiale a Europei și de a se asigura că investițiile în spațiu oferă beneficii cetățenilor Europei și ai lumii.

ESA are 22 de State Membre: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie. Slovenia, Slovacia, Letonia și Lituania sunt Membri Asociați.

ESA a stabilit o cooperare oficială cu cinci state membre ale UE. Canada participă la unele programe ESA în temeiul unui Acord de cooperare.

Prin coordonarea resurselor financiare și intelectuale ale membrilor săi, ESA poate întreprinde programe și activități care depășesc sfera oricărei țări europene. Aceasta colaborează în special cu UE, pentru punerea în aplicare a programelor Galileo și Copernicus, precum și cu Eumetsat, pentru dezvoltarea misiunilor meteorologice.

Aflați mai multe despre ESA la www.esa.int