True Finns

05/17/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/17/2024 07:28

Yhdysvaltojen yliopistomielenosoituksia suunniteltu kuukausien ajan – taustalla häärivät hämärät järjestöt

Newyorkilaisen Columbian yliopiston mielenosoittajaopiskelijat järjestivät maaliskuussa "Resistance 101"-koulutuksen. Luennoitsijana ollut Samidoun eli Palestiinan Prisoner Solidarity Networkin koordinaattori Charlotte Kates rohkaisi opiskelijoita hyväksymään terroristit osana vastarintaa. - Ei ole mitään väärää olla Hamasin jäsen, Hamasin johtaja tai Hamasin taistelija. He ovat ihmisiä, jotka etulinjassa puolustavat Palestiinaa, hän julisti YouTubeen lähetetyllä luennolla.

Viime kuukausien palestiinalaismielisten yliopistomielenosoitusten aalto yhdysvaltalaisilla kampuksilla on saanut maailmanlaajuista huomiota.

Mielenilmaukset on uutisoitu opiskelijoiden spontaaneina kannanottoina. Wall Street Journalin mukaan mielenosoitusten taustalla oleva poliittinen toiminta on kuitenkin ollut järjestelmällistä. Mielenilmauksia on suunniteltu ja niitä varten on harjoiteltu kuukausien ajan.

New Yorkissa sijaitsevan Columbian yliopiston mielenosoittajat konsultoivat esimerkiksi National Students for Justice in Palestine -järjestön "mielenosoittajaveteraanien" sekä entisten Black Panthers -jäsenten kanssa. Tämä kuukausia ennen kuin New Yorkin poliisi vapautti mielenosoittajien valtaamat rakennukset ja poisti mielenosoittajia paikalta.

Yhteyksiä äärivasemmistoryhmiin

Mielenosoittajat tutkivat aiempia yhdysvaltalaisten yliopistojen mielenosoituksia. He osallistuivat esimerkiksi useiden entisten Black Panthers -jäsenten järjestämiin "koulutuksiin".

- Teimme muistiinpanoja, kävimme vuoropuhelua heidän kanssaan ja analysoimme, kuinka yliopisto vastasi aikaisempiin mielenosoituksiin, sanoi Sueda Polat, Columbia yliopiston jatko-opiskelija ja palestiinalaismielisen mielenosoitusleirin järjestäjä.

Wall Street Journalin mukaan vaikka Israelin Gazan hyökkäystä vastustavalla opiskelijaliikkeellä ei ole varsinaista keskusjohtoa, on monilla mielenosoittajilla yhteyksiä äärivasemmistoryhmiin.

Taustalla maanlaajuinen NSJP-järjestö

National Students for Justice in Palestine (NSJP) on noin kaksikymmentä vuotta vanha järjestö. Sillä on yli 300 osastoa eri puolilla Yhdysvaltoja, joista monet ovat auttaneet järjestämään yliopistojen mielenosoitusleirejä. Järjestöt ovat myös auttaneet esimerkiksi kampusrakennusten valtaamisessa.

NSJP on kuukausien ajan kehottanut opiskelijoita pysymään lujana yliopistoja vastaan, kunnes ne luopuvat sijoituksistaan yksiköihin, jotka harjoittavat liiketoimintaa Israelin kanssa.

NSJP:n sosiaalisen median sivuista on tullut mielenosoittaville opiskelijoille eräänlainen tsemppauskeskus. Sivut julkaisevat esimerkiksi mielenosoitus- ja valtausvideoita eri puolilta maailmaa.

Lokakuussa 2023 NSJP markkinoi esimerkiksi "vastarinnan päiväksi" nimettyä mielenosoitusta korkeakouluopiskelijoille. Sittemmin ryhmän viestit ovat terävöityneet. 25.4. NSJP julkaisi sometileillään viestin: "Palestiinan vapautusliikettä ei hiljennetä. Eskaloimme, kunnes vaatimuksemme täytetään".

Ihmisoikeusjärjestö syyttää antisemitismin tukemisesta

NSJP:tä on rahoittanut esimerkiksi Wespac-säätiö. Wespac on New Yorkin osavaltiossa,Westchesterin piirikunnassa sijaitseva voittoa tavoittelematon järjestö. Ihmisoikeusjärjestö Anti-Defamation Leaguen mukaan se on tukenut erilaisia järjestöjä, jotka edistävät antisemitismiä.

Wespac on osoittanut tukea sometileillään palestiinalaismielisille mielenosoituksille ja julkaissut esimerkiksi videoita, joissa mielenosoittajat pitävät "kansanmurha Joe" -kylttejä. Niillä viitataan Yhdysvaltain presidentti Joe Bideniin.

- Wespac ei ole koordinoinut, kouluttanut tai laatinut strategioita mielenosoittajien kanssa, emmekä tue järjestöjä, jotka ovat tukeneet väkivaltaa, antisemitismiä tai terrorismia, Wespacin edustaja Robert Herbst kommentoi WSJ:lle.

Avointa tukea Hamasille

Maaliskuussa newyorkilaisessa Columbian yliopistossa järjestettiin "Resistance 101"-koulutus, johon osallistui vierailevia puhujia. Mukana oli Samidoun eli Palestiinan Prisoner Solidarity Networkin pitkäaikaisia aktivisteja sekä kanadalainen Vancouverissa toimiva ryhmä, joka riemuitsi näkyvästi Hamasin Israeliin tekemiä terrori-iskuja 7. lokakuuta.

Columbian yliopiston johto kielsi tapahtuman kahdesti vedoten, että se osallistujat ovat avoimesti tukeneet terrorismia. Opiskelijat eivät kuitenkaan piitanneet kielloista. Lopulta Columbian johtaja Minouche Shafik joutui erottamaan useita tapahtumaan osallistuneita sekä sitä järjestäneitä opiskelijoita.

Lähes kaksi tuntia kestäneen Team-koulutuksen aikana Samidoun koordinaattori Charlotte Kates rohkaisi opiskelijoita "rakentamaan kansainvälistä suosittua vastarinnan kehää" YouTubessa julkaistun tallenteen mukaan.

- Ei ole mitään väärää olla Hamasin jäsen, Hamasin johtaja tai Hamasin taistelija. He ovat ihmisiä, jotka etulinjassa puolustavat Palestiinaa, Kates sanoi.

Saksa lakkautti terroristisena järjestönä

Samidoun ei vastannut WSJ:N sähköpostilla lähettämiin kommenttipyyntöihin. Saksan hallitus kielsi ryhmän toiminnan marraskuussa 2023. Saksan hallitus totesi sen tukevan terrorismia ja antisemitismiä sekä yllyttävan väkivallan käyttöön poliittisten etujen ajamiseksi.

Poliittista väkivaltaa tutkiva Chicagon yliopiston politiikan tutkija Robert Pape sanoi WSJ:lle, että ulkopuoliset järjestäjät ovat vain yksi osapuoli mielenosoituksissa.

- Järjestöt käyttävät menestyksekkäästi opiskelijoiden vihaa Gazan sotaa kohtaan. He hyödyntävät somessa nuoria, jotka eivät ole perehtyneet alueen monimutkaiseen historiaan.

Teksasin yliopistossa Austinissa mielenosoituksen yhteydessä pidätetty opiskelija Anne-Marie Jardine sanoi, että kuvat sodasta sosiaalisessa mediassa kannustivat häntä osallistumaan liikkeeseen:

- On yksi asia kuulla asiasta uutisissa, mutta toinen asia nähdä lapset veressä somevideolla.

Papen mukaan yliopistojen ja eri maiden johtajien tulisi varautua siihen, että yliopistojen mielenosoitukset jatkuvat kesän ja syksyn ajan.

Juutalaismies kokee yliopiston turvattomana tilana

Columbian yliopiston valtiotieteen opiskelija Jacob Schmeltz ei palannut pääsiäislomaltaan yliopistolle, sillä hän tunsi olonsa turvattomaksi juutalaisvastaisen retoriikan vuoksi.

- Tämän pitäisi olla aikaa, jolloin minun pitäisi pystyä nauttimaan viimeisestä opiskeluvuodestani. Sen sijaan olen tuntenut olevani ulkopuolella Columbian yhteisöstä, joka on myös kieltäytynyt reagoimasta kampuksella tapahtuneisiin juutalaisvastaisiin tekoihin.

Mielenosoittajat ovat kiistäneet väitteet antisemitismistä ja huomauttaneet, että leireillä on ollut mukana myös juutalaisia.

Politiikan tutkija Papen mukaan Columbian mielenosoituksia järjestäneet opiskelijat opettelivat kurinalaisuutta sekä suunnittelua, jota tarvitaan tehokkaan protestiliikkeen aikaansaamiseksi. He harjoittelivat veteraanimielenosoittajien seurassa ja osallistuivat esimerkiksi Black Lives Matterin järjestämiin marsseihin ja tilaisuuksiin.

Poliisi pidätti mielenosoittajat Kaliforniassa

Losangelesilaisen Kalifornian yliopiston, UCLA:n englannin kielen professori Saree Makdis on jäsenenä yliopiston palestiinalaisjärjestössä.

Hän kertoo WSJ:lle, että yliopiston mielenosoittajat ovat järjestäneet itsepuolustusryhmiä osallistujilleen. Makdisi sanoo myös, että hänen sukupolvensa palestiinalaismieliset opiskelijamielenosoittajat 1980-luvun Yhdysvalloissa eivät olleet läheskään yhtä kurinalaisia ja järjestäytyneitä kuin opiskelijat, jotka hän on kohdannut nyt UCLA:ssa.

- Meillä oli kyllä paljon yhteiskunnallista vaikutusta ja tunnetta. Mutta näiden opiskelijoiden ehdottomuus on erilaista ja se on todella silmiinpistävää.

UCLA:n leiri purettiin poliisivoimin 2.5. Yli 200 mielenosoittajaa pidätettiin, sillä he eivät totelleet poliisin poistumiskäskyjä.

HELI-MARIA WIIK