Ministry of Agriculture and Food Industry of the Republic of Moldova

07/27/2022 | Press release | Distributed by Public on 07/27/2022 04:06

Provocările și tendințele din apicultură a fost tema discuțiilor unei ședințe comune a conducerii MAIA și mediul de afaceri

27 iulie 2022, Chișinău - Principalele constrângeri ale mediului de afaceri din sectorul apicol au fost discutate, în cursul dimineții, cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir BOLEA și Secretarul de Stat Iurie SCRIPNIC.

Apicultorii susțin că, în anul curent, din cauza secetei este înregistrată o producție scăzută de miere, iar prețul și capacitățile de cumpărare a mierii sunt reduse. Tot ei declară că, în pofida faptului existenței condițiilor de acces liber pe piața UE, mierea nu este solicitată în cantități semnificative.

În context, ministrul Vlaidmir BOLEA a declarat că succesul financiar este rezultatul abordărilor economice ale apicultorilor: "Funcționalitatea unei afaceri se bazează pe dimensiunea economică. Contractele comerciale trebuie negociate din timp pentru a minimiza pierderile. Statul oferă ajutor pentru a susține investițiile efectuate în dezvoltarea activităților agricole, însă de viabilitatea economică a exploatațiilor agricole sunt responsabili întreprinzătorii."

Totodată, ministrul a subliniat că în anul curent, au fost efectuate îmbunătățiri cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural: "Suntem deschiși spre discuții bazate pe argumente în vederea realizării unor alte modificări la anumite măsuri de subvenționare. Întreprinderile agricole mici și mijlocii beneficiază de compensații până la 100% din valoarea accizei la motorină. Alte ajustări de stimulente financiare au fost efectuate pentru procurarea animalelor de prăsilă şi menţinerii fondului genetic al acestora, pentru prelucrarea, procesarea ambalarea, şi păstrarea mierii de albine, precum și pentru subvenționarea dobânzilor la creditele bancare accesate de către producătorii agricoli."

Alte subiecte abordate în cadrul ședinței au făcut referință la necesitatea înregistrării afacerilor apicole, îmbunătățirii sănătății albinelor și sporirii accesului la baza melifera din țară, multiplicării albinelor de rasă, la revizuirea legilor naționale, a datelor sectoriale și la tendințele pieței.