SIPA - State Investigation and Protection Agency

02/09/2024 | Press release | Archived content

Operativna akcija „Hijena “ – slobode lišene četiri osobe

Dana 09.02.2024. godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su, u sklopu operativne akcije "Hijena", na području Sarajeva realizovali pretrese na tri lokacije, te su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka, i to: oko 130 grama opojne droge kokain, digitalna vaga za precizno mjerenje težine opojne droge, više mobilnih telefona, računara i drugih elektronskih uređaja za pohranjivanje podataka, dokumentacija u vezi kupovine nekretnina i drugi materijalni dokazi.

Četiri osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela "Organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelima "Neovlašten promet opojnom drogom", "Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe", "Pranje novca" iz Krivičnog zakona BiH, te "Nanošenje teških tjelesnih povreda" i "Oštećenje tuđe stvari" iz Krivičnog zakona FBiH.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Republike Srpske, MUP-om Kantona Sarajevo, MUP-om Zničko-dobojskog Kantona i Federalnom upravom policije.

Radi se o predmetu u kojem policijski službenici SIPA-e u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH već duži period rade na dokumentovanju naprijed navedenih krivičnih djela, a koja saznanja su dobijena analizom kriptozaštićenih aplikacija Anom i Sky. U navedenom predmetu ostvarena je saradnja sa policijskim organima Kraljevine Španije i Kraljevine Švedske.

Osobe lišene slobode, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, biće predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.