Ministry of Agriculture and Food Industry of the Republic of Moldova

12/19/2023 | Press release | Distributed by Public on 12/19/2023 09:55

Lansarea proiectului AGGRI: 55 milioane USD pentru dezvoltarea zootehniei și sistemelor de irigare

19 decembrie 2023, Chișinău - Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI) a fost lansat, astăzi, la Chișinău. Acesta are o valoare de 55 milioane dolari SUA și va fi implementat până în anul 2029, fiind integrate următoarele domenii și direcții prioritare de intervenție pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii:

  • Dezvoltarea sectorului zootehnic, cu accente pe: reziliența energetică, modernizarea fermelor și sporirea șeptelului cu genetică performantă;
  • Reabilitarea a 3 sisteme centralizate de irigare - indispensabilr pentru a spori reziliența sectorului agricol la schimbările climatice;
  • Consolidarea capacităților instituționale ale entităților de profil: AIPA, ANSA, Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, crearea centrelor de excelență veterinară care vor asigura informarea și prestarea de servicii crescătorilor de animale ș.a.

"Proiectul este un nou început pentru agricultura ca la carte. Accentul de bază, în anii următori, va fi pus pe 2 segmente: zootehnie și sistemele de irigare. Reabilitarea sistemelor de irigare este vitală pentru raioanele din sudul țării și problemele identificate în cadrul vizitelor de lucru confirmă de fiecare dată acest fapt. Deci, circa 25 milioane USD vor fi acordate pentru 3 sisteme de irigare și în jur de 21 milioane - pentru zootehnie și produse de nișă. Odată ce vom crea sistemul cap-coadă de dezvoltare a zootehniei, rezolvăm problema unui lanț valoric. În câțiva ani de dezvoltare a zootehniei, se va schimba structura semănăturilor. Trebuie să producem ceea ce este necesar creșterii animalelor. Doar așa vom avea plus-valoare, locuri de muncă, sate pline cu oameni și agricultori bogați", a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.

Oficialul s-a mai referit și la faptul că ministerul este într-un amplu proces de transpunere a legislației UE în legislația națională, iar domeniul agricol fiind unul complex, necesită eforturi semnificative. În acest sens, proiectul AGGRI va sprijini armonizarea continuă a cadrului legislativ și normativ național la cerințele UE. Pe plan instituțional, proiectul va oferi suport pentru activitățile care vizează fortificarea capacităților MAIA și ANSA prin instruirea personalului implicat în definirea și implementarea politicilor în domeniul siguranței alimentelor.

Proiectul AGGRI vine cu o veste bună pentru sectorul zootehnic. Va fi implementat un program de granturi de până la 1 milion de dolari per beneficiar, care va ajuta crescătorii de animale să-și sporească productivitatea, să îmbunătățească nivelul de respectare a standardelor de producție și calitatea produsului finit. Investițiile eligibile sunt: construcția sau modernizarea exploatației zootehnice; dotarea exploatației cu tehnică/utilaj/echipament, cu unitate de procesare a furajelor, cu abator staționar sau mobil; achiziționarea animalelor de prăsilă; investiții în eficiența energetică a exploatației (stații de biogaz și panouri fotovoltaice). Beneficiarii vor trebui să aibă o contribuție proprie de 50% din costul investiției.

"Proiectul AGGRI este cel mai recent proiect semnat cu Guvernul Republicii Moldova. Investițiile care vor fi făcute în cadrul proiectului, vor face ca agricultura să devină mai competitivă, conformată la standardele UE și mai rezilientă la schimbările climatice", a menționat Inguna Dobraja, directoarea de țara a Băncii Mondiale în Republica Moldova.

În cadrul proiectului se planifică interconectarea Sistemului Centralizat de Irigare (SCI) "Tudora" cu SCI "Caplani" (raionul Ștefan Vodă), pentru a fi repuse în circuitul irigabil circa 3700 ha de terenuri agricole. Va fi acordat suport pentru reabilitarea SCI "Tețcani" și interconectarea acestuia cu SCI "Corjeuți" (Briceni). De asemenea, investiții vor fi efectuate pentru reabilitarea SCI Etulia, care se bazează pe captarea apei din lacul Cahul. Reabilitarea acestui sistem ar aduce în circuitul irigat aproximativ 3500 ha de teren fertil în care domină culturile de câmp și plantațiile pomicole.

Proiectul AGGRI este finanțat în baza unui Acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.