ECOFIN - Economic and Financial Affairs Council

01/17/2023 | Press release | Distributed by Public on 01/17/2023 08:41

Fondul de redresare: Consiliul a adoptat actualizarea planului național al Luxemburgului

  • Consiliul UE
  • Comunicat de presă
  • 17 ianuarie 2023
  • 12:00

Fondul de redresare: Consiliul a adoptat actualizarea planului național al Luxemburgului

Consiliul a adoptat astăzi o decizie de punere în aplicare de modificare a planului de redresare și reziliență al Luxemburgului.

Se preconizează că, în cursul anului 2023, treptat, fiecare dintre cele 27 de state membre va solicita decizii de punere în aplicare privind actualizări ale planurilor lor naționale de redresare și reziliență cel puțin o dată, pentru a accesa noile granturi REPowerEU, ori pentru a solicita împrumuturi disponibile, sau pentru a ține seama de alocarea actualizată din cadrul MRR.

Actualizarea planului Luxemburgului este de natură tehnică. Scopul acesteia este de a lua în considerare actualizarea contribuției financiare maxime, care a fost redusă (82,7 milioane EUR în loc de 93,3 milioane EUR). Evaluarea pozitivă a planului Luxemburgului de către Consiliu în ceea ce privește relevanța, eficacitatea, eficiența și coerența acestuia rămâne neschimbată.

Ținând seama de contribuția financiară maximă redusă și de planul de redresare și reziliență actualizat al Luxemburgului, măsurile care contribuie în mod eficace la tranziția verde reprezintă 68,8 % din alocarea sa totală, comparativ cu 60,9 %, cum figura în planul inițial. Măsurile care contribuie în mod eficace la tranziția digitală reprezintă 29,6 % din alocarea totală, comparativ cu 31,6 %, cum figura în planul inițial.

Context

Mecanismul de redresare și reziliență este programul de sprijin financiar la scară largă adoptat UE ca reacție la provocările pe care pandemia le-a creat pentru economia europeană. Cele 672,5 miliarde EUR ale mecanismului sunt utilizate pentru a sprijini reformele și investițiile descrise în planurile de redresare și reziliență ale statelor membre.

Luxemburgul a fost printre primele state membre ale căror planuri naționale de redresare și reziliență au primit undă verde (la 13 iulie 2021).

Contribuția financiară maximă din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență pentru sprijinul financiar nerambursabil destinat fiecărui stat membru a fost actualizată la 30 iunie 2022. La 11 noiembrie 2022, Luxemburgul a prezentat Comisiei un plan național actualizat, pentru a lua în calcul această contribuție financiară maximă actualizată.

Vizitați pagina reuniunii

Contacte presă

Katharina Pausch-Homblé Press officer +32 470 88 42 96 +32 2 281 62 63 @pauschhomble

În cazul în care nu sunteți jurnalist, vă rugăm să trimiteți cererea dumneavoastră serviciului de informații pentru public.

PartajareDistribuiți această pagină pe FacebookShare this page on TwitterShare this page on LinkedInCopiați adresa URL în clipboardCopiați adresa URL în clipboardCopiereCopiereCopiereDescărcare ca PDFÎnscriere la materiale pentru presă
×

Opțiuni cu privire la abonament

Ultima versiune revizuită la 17/01/2023
Este ceva în neregulă cu această pagină?
×

Este ceva în neregulă cu această pagină?