City of Vantaa

03/25/2024 | Press release | Distributed by Public on 03/25/2024 07:49

Vantaan 2023 tilinpäätös 47,7 miljoonaa ylijäämäinen – terve talous edesauttaa kaupunkikehitystä

Vantaan 2023 tilinpäätös 47,7 miljoonaa ylijäämäinen - terve talous edesauttaa kaupunkikehitystä

Tiedote -25.3.2024

Vantaan kaupungin talous jäi plussan puolelle, vaikka Suomen kansantalouden kehitys ja näkymät heikkenivätkin huomattavasti vuonna 2023. Vantaa on tehnyt merkittäviä investointeja ja lyhentänyt pitkäjänteisesti lainojaan.

Vantaan talous on terveellä pohjalla - vahvan kasvun ennustetaan jatkuvan

Kaupungin tase on vahvistunut ja lainataso on alempi kuin yli kymmeneen vuoteen, mikä on kohonneiden korkokustannustenkin takia positiivista. Vuonna 2023 jatkui Vantaan kaupungin taloutta tasapainottavan tuottavuus- ja kasvuohjelman toteuttaminen. Vantaa on kahdeksan vuoden aikana kyennyt lyhentämään pitkäaikaisia lainoja yhteensä yli 300 milj. euroa ja asukaskohtainen lainakanta on valtakunnallisen keskiarvon tasolla.

Vuonna 2023 Vantaan kaupungin väestönkasvu kiihtyi edellisestä vuodesta: kaupungin väkiluku kasvoi noin 4 600 hengellä erityisesti maahanmuuton myötä. Maan sisäinen muuttoliike oli Vantaan kannalta edelleen negatiivinen.

Vantaa jatkaa kasvuinvestointeja tänäkin vuonna, kun Kuusijärven suositun virkistysalueen ja Elmon odotetun uimahallin rakentaminen käynnistyvät. Vantaan ratikan rakentaminen alkaa valtion rahoituspäätöksen varmistuttua. Vantaan vahvan kasvun ennustetaan jatkuvan, kertoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Valtuustokauden kaupunkistrategian Innovaatioiden Vantaa 2022-2025 toteuttamista on jatkettu kaupungissa ja sen toimialoilla. Vuoden 2023 aikana toteutettiin strategian laadullinen väliarviointi ja tunnistettiin keskeisiä toimenpiteitä, joita tulee toteuttaa strategiakauden lopussa. Yleiskaava 2020 saatiin voimaan vuoden 2023 alussa. Vuonna 2023 Vantaan kaupunginvaltuusto päätti Vantaan ensimmäisen ratikkalinjan rakentamisesta ja hyväksyi ratikan hankesuunnitelman. Päätös on ehdollinen ja edellyttää valtion sitoutumista ratikan rakentamisvaiheen kustannuksiin osana valmisteilla olevaa MAL-sopimusta. Vuonna 2023 valmistauduttiin myös TE2024-uudistukseen, jossa työllisyys- ja elinvoimapalveluita siirtyy pysyvästi kuntien hoidettavaksi. Uudistus astuu voimaan vuoden 2025 alussa.

Suomen kansantalouden heikkeneminen ja hyvinvointialueuudistus vaikutti voimakkaasti Vantaan talouteen

Vuonna 2023 Suomen talous ajautui taantumaan. Inflaatio oli vielä alkuvuodesta korkealla, joka johti korkojen nousuun ja näin heikensi talouden kehitystä.

Muuttunut taloustilanne on näkynyt etenkin rakentamisessa sekä kuluttajien ostovoimassa. Vantaalla uusia asuntoja valmistui noin 3 200, joka on lähes saman verran kuin edellisenä vuotena. Aloitettujen asuntojen määrä laski edellisestä vuodesta lähes 70 prosenttia, joka ennakoi asuntotuotannon määrän laskevan huomattavasti parin seuraavan vuoden aikana. Maanmyyntitulot sekä kiinteistö- ja asunto-omaisuuden myynnin tulokertymät kehittyivät heikosti epävarman markkinatilanteen vuoksi.

Talouden hidastuminen on vaikuttanut negatiivisesti myös työllisyyteen. Työttömiä työnhakijoita Suomessa oli vuoden 2023 joulukuussa 37 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vantaalla työttömyys kääntyi erityisesti loppuvuodesta kasvuun ja oli vuoden lopussa 2,3 prosenttiyksikköä edellistä vuotta korkeammalla tasolla.

Yleisen taloustilanteen arvioidaan kääntyvän positiivisempaan suuntaan vuoden 2024 loppupuolella. Inflaatio on jo laskenut ja korkojen ennakoidaan lähtevän laskuun vuoden 2024 aikana. Vantaalle erityisen tärkeää olisi asuinrakentamisen elpyminen sekä työllisyyden että kaupungin talouden näkökulmasta.

Vuosi 2023 oli ensimmäinen hyvinvointialueuudistuksen jälkeen ja tämä vaikutti voimakkaasti kuntatalouteen, joka näkyi muun muassa verotulojen, valtionosuuksien, toimintatuottojen ja toimintakulujen laskuna. Uudistuksessa kunnille aiemmin kuuluneita tehtäviä siirrettiin hyvinvointialueiden vastuulle ja samalla kuntien rahoitusta pienennettiin leikkaamalla kunnallisveroprosenttia, yhteisöveroja sekä valtionosuuksia kaikilta kunnilta. Vantaalla verotulot laskivat uudistuksen vuoksi 47 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vantaan vuoden 2023 tilinpäätös on kertaerien ansiosta selkeästi plussalla, mutta tilanne heikkeni vuoden loppua kohti. Suomen talous on taantumassa, ja kuntatalouden näkymät heikot, mutta on tärkeää nähdä suhdanteiden yli tulevaisuuteen ja kehittää kaupungin elinvoimaa pitkäjänteisesti, kertoo Timonen.

Sekä kunnallis- että yhteisöveroihin vaikutti vuonna 2023 ns. verohännät. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnallisveroista osa tilitettiin kunnille vielä vanhojen vuoden 2022 kunnallisveroprosenttien mukaisina ja yhteisöveroja vanhoilla kuntien jako-osuuksilla. Kunnallis- ja yhteisöverojen toteuma oli tämän vuoksi vuonna 2023 poikkeuksellinen sisältäen noin 59 miljoonaa euroa kertaluonteista verohäntäerää. Tulevina vuosina nämä verohännät poistuvat.

Vuoden 2023 luvut lyhyesti

  • Tilikauden ylijäämä 47,7 miljoonaa euroa, joka on 32,6 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna.
  • Tilikauden tulos 50,1 miljoonaa euroa.
  • Toimintatuotot 158,6 miljoonaa euroa.
  • Toimintakulut olivat 832,7 miljoonaa euroa, joista suurin kuluerä oli henkilöstökulut ja palveluostot.
  • Verotuloja kertyi yhteensä 638,7 miljoonaa ja valtionosuuksia 179,7 miljoonaa euroa.
  • Talousarvion alkuperäinen verotuloarvio ylittyi 29 miljoonalla eurolla.
  • Bruttoinvestointimenot olivat 166,8 miljoonaa euroa ja investointien omarahoitusosuus 162,4 miljoonaa euroa.

Tutustu Vantaan talouteen

Avainsanat

TalousHallintoShow all keywords

Jaa sivu