Netflix Inc.

06/16/2021 | Press release | Archived content

Descoperă scurtmetrajele câștigătoare în cadrul noii noastre inițiative „Diversitate în seriale: povești care merită să fie spuse” (Diversity in Series: Stories That Deserve to[...]

Impact social

16 iunie 2021
GlobalSpania

Un copil născut în spațiu, care trebuie să se adapteze la viața printre oameni, un ghicitor ciudat, care scoate la iveală tot ceea ce este mai rău în noi sau o distopie terifiantă, în care toți oamenii arată la fel, vorbesc la fel și se poartă la fel.

Aceste trei sinopsisuri unice se referă la cele trei proiecte câștigătoare ale primei ediții a proiectului Diversitate în seriale: povești care merită să fie spuse, promovat în Spania în colaborare cu Fad (Foundation for Help Against Drug Addiction). De-a lungul ultimului an școlar, Netflix și Fad au invitate peste 600 de elevi și studenți cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani să participe la ateliere educative. Acestea au fost menite să îi ajute să reflecteze asupra bogăției lumii care îi înconjoară prin intermediul mai multor sesiuni care acoperă subiecte legate de educația în sensul diversității, abilitățile de comunicare, lucrul în echipă și pregătirea în domeniul audiovizualului. Ulterior, participanților li s-a cerut să dezvolte câte un scenariu de scurt metraj care să se refere la tema principală a proiectului, respectiv diversitatea, și anume diversitatea din punct de vedere cultural, egalitatea de gen sau diversitatea de generații.

Obiectivul acestei inițiative a fost să trezească ambiția artistică a tinerilor participanți. Sperăm că, prin contactul atâtor tineri cu industria audiovizualului la o vârstă atât de fragedă, vom reuși să pregătim un viitorul al audiovizualului caracterizat într-o mai mare măsură de diversitate, toleranță și egalitate.

Scenariile câștigătoare au fost alese de un juriu multidisciplinar, care a cuprins profesioniști din cadrul FAD, Netflix și CIMA (Association of Women Filmmakers and Audiovisual Media), precum și din domeniul educației. Din acest juriu au făcut parte Verónica Fernández, directoare de conținut la Netflix Spania, autoarea și creatoarea Elísabet Benavent, Cristina Andreu, președinta proiectului Asociación de Mujeres Cineastas y de Medios Audiovisuales (CIMA), directoarea Fad, Beatriz Martín Padura și José Luis Amo, profesor la Colegio Gredos San Diego Las Suertes din Madrid și expert în domeniul diversității.

'A fost o experiență încântătoare și amuzantă, pe care o vom ține minte și o vom prețui pentru totdeauna', au spus Paula Neco și Juan Steban Ospina (cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani) de la IES Renacimiento, scenariștii scurtmetrajului Con los pies en la Tierra (Down to earth way,în limba engleză).

'Am învățat multe despre importanța pe care o au dedicarea și efortul în cazul realizării unui film', au spus Alejandra Godoy Prieto și Sara Sáez López (ambele cu vârsta de 14 ani) de la Colegio San Patricio el Soto, scenaristele scurtmetrajului El Bucle (The Loop,în limba engleză).

'Fiecare dintre noi este un mic univers, diferit, unic și irepetabil. Orice om are dreptul să fie el însuși. Trăiește și lasă-i și pe ceilalți să trăiască', după cum se spune și în La bola mágica(The magic ball, în limba engleză), un scurtmetraj creat de Alba Esteban, Lucía Marchado, Irene Bruna, Inés Martín și Andrea Polo (toate având vârsta de 14 ani) de la IES Luís García Berlanga.

Aceste scurtmetraje au fost vizionate și apreciate în cadrul Festivalului pentru scurtmetraje (Short Film Festival), la care au participat elevi, studenți și profesori de la instituțiile de învățământ premiate și care a fost prezidat de Nadia Calviño, al doilea vicepreședinte și ministru responsabil de economie și transformare digitală în Spania.

La eveniment au mai participat membri ai juriului, printre care Elísabet Benavent, Cristina Andreu și Beatriz Martín Padura, dar și reprezentanți Netflix și Fad, precum vicepreședintele Netflix pentru conținut original pentru Spania și Portugalia, Diego Ávalos, și președintele Fad, Ignacio Bayón.

'Trebuie să-i ascultăm pe tineri. Putem să-i ghidăm, însă ei sunt cu mult mai avansați decât credem noi și trăiesc într-o lume mult mai diversă și, de aceea, acest proiect este atât de important', a declarat Cristina Andreu în timpul ceremoniei de premiere. 'Uneori, noua generație este tratată cu o anumită condescendență, însă membrii acesteia au reușit să integreze noțiuni care pentru noi au fost mai dificil de integrat. Atunci când discutăm despre un viitor mai bun, tinerii au multe lucruri să ne spună', a adăugat Elísabet Benavent.

A doua ediție a inițiativei Diversitate în seriale: povești care merită să fie spuse va avea loc pe parcursul anului școlar 2021-2022 și toți elevii și studenții cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani din întreaga Spanie vor putea să participe.