Results

Ministry of Finance of Romania

07/21/2023 | Press release | Distributed by Public on 07/21/2023 07:48

Peste 450 de vieți salvate prin campania de donare de sânge organizată în Ministerul Finanțelor

În contextul celei de-a doua ediții a Programului de titluri de stat Fidelis, în care donatorii de sânge beneficiază de cea mai mare dobândă, MF și Rock Fm au organizat un centru de donare în incinta ministerului, unde au venit peste 220 de persoane în perioada 18-20 iulie.

"Cu inima plină de recunoștință adresez mulțumiri tuturor celor care și-au rupt din timpul lor și s-au alăturat acestei mișcări de solidaritate care înseamnă salvarea a sute de vieți. Datele vorbesc de la sine, s-a donat în Minister în trei zile cam cât s-a donat într-un spital în ultima lună. Mulțumiri speciale pentru Răzvan Exarhu și Rock FM, alături de care am pornit în această campanie valoroasă România are sânge de rocker, acum și de investitor prin care ajugem să oferim speranță, ce nu se poate cuantifica în cifre. Mulțumesc și profesioniștilor de la Centrul de Transfuzie Sanguină București, care cu răbdare și căldură i-au primit pe toți cei care au venit să doneze" , a transmis ministrul Marcel Boloș.

În total, în cele trei zile s-au înscris pentru donare 230 de persoane, din care 170 au finalizat donarea. Investitorii care se alătură campaniei "România are sânge de rocker" beneficiază în perioada 17-28 iulie de dobânda de 7,3% pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadență la un an, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții.

"Inițiativa aceasta prin care se acordă cea mai mare dobândă este un pas bun în promovarea donării de sânge, a motivării potențialilor donatori , o dovadă de apreciere a gestului acestora și indirect un pas către nevoile pacientului din spital care are nevoie de sânge. Colecta de sânge totală a centrului a crescut semnificativ și va acoperi cererea pentru mai mult de 450 pacienți" , a transmis doamna Camelia Ruxandu, medic coordonator colecta mobilă de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din București.

Dacă ai donat sânge în 2023 ai cea mai bună dobândă la Fidelis

Dincolo de dobânda de 7,3%, un alt beneficiu oferit investitorilor donatori este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.

Este foarte important de precizat că pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.

În primele trei zile ale acestei ediții, peste 250 de donatori au investit în titlurile de stat Fidelis.

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. - Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.

În afară de tranșa specială, ediția FIDELIS care debutează pe 17 iulie va conține și emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,30% și respectiv 7,20%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 3,85%, respectiv 5,45%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Comisioane zero și câștiguri neimpozabile

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Deținătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secțiunea Datorie Publică și pe paginile instituțiilor partenere (www.btcapitalpartners.ro; www.bcr.ro; www.brd.ro; www.alphabank.ro; www.bvb.ro - Programul FIDELIS).

Ce trebuie să știi dacă donezi sânge

Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

 • să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani.
 • să fii cetățean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidența legală pe teritoriul României de minim 1 an și să poți comunica minimal în limba română.
 • să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar)
 • să ai o stare generală fizică și psihică bună.
 • să ai greutatea >/= 50 kg.
 • să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg.
 • să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.
 • să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.)
 • să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni.
 • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai putin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual.
 • rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite).
 • vene vizibile, bine conturate. Locul puncției să nu aibă eczeme sau iritații.

Ce alte beneficii au donatorii

Alte beneficii pentru donatori:

 • adeverință pentru transport, redus cu 50% pe metrou și RATB;
 • o zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverință pentru școală/ facultate;
 • bonuri de masă în valoare de 67 lei, valabile până la sfârșitul anului;
 • o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanță față de ultima donare).