ROSA - Agentia Spatiala Romana

06/16/2022 | News release | Distributed by Public on 06/16/2022 02:18

ESA și NASA își consolidează colaborarea pentru explorarea lunii și a planetei Marte

Următorii pași în explorarea și utilizarea spațiului în beneficiul cetățenilor europeni au fost principalele subiecte de discuții în cadrul reuniunii Consiliului ESA la ESTEC, Olanda, din 14 și 15 iunie. S-a discutat despre posibilitatea ca primul astronaut european din istorie să pună piciorul pe Lună, despre un satelit de telecomunicații pentru explorarea Lunii și despre o misiune de returnare a unor mostre prețioase de roci de pe Marte.

Administratorul NASA, Bill Nelson, s-a alăturat reuniunii cu Statele Membre ale ESA, într-un gest decisiv de a pleda pentru un rol puternic al Europei în multiple proiecte care consolidează parteneriatul durabil dintre cele două agenții spațiale de top.

"De la înțelegerea planetei noastre în schimbare până la explorarea planetei Marte, apreciez enorm de mult cooperarea pe care o avem cu NASA", a declarat Directorul General al ESA, Josef Aschbacher. "Contribuind cu hardware și servicii europene cheie la programe interesante precum Artemis și Mars Sample Return, construim autonomia Europei, fiind în același timp un partener de încredere."

"Europa joacă un rol esențial în întoarcerea oamenilor pe Lună. Este un sentiment entuziasmant să știm că modulele noastre sunt pregătite nu doar pentru una, ci pentru mai multe călătorii lunare înainte de sfârșitul acestui deceniu", adaugă Josef Aschbacher.

Datorită capacității ESA de a furniza pe termen lung de către ESA modulele utilitare pentru capsula spațială Orion, programul Artemis al NASA va putea trimite astronauți pe Lună și dincolo de aceasta. Deja, ESA furnizează module utilitare ca parte a contribuției sale la programul Stației Spațiale Internaționale, iar acum există un acord pentru a trimite trei astronauți ESA la bordul lui Orion către avanpostul din spațiul cosmic îndepărtat pe care partenerii internaționali îl construiesc în prezent și care este cunoscut sub numele de Gateway.

Dar, în cadrul acestui parteneriat strategic, se fac pași pentru ca pentru ca primul astronaut european să ajungă pe Lună.

O călătorie pe suprafața Lunii pentru un european ar putea fi răsplata pentru noile contribuții ale ESA la programul Artemis. Contribuțiile europene ar putea include livrarea de încărcături și infrastructură pe Lună de către European Large Logistic Lander (EL3), care se va numi Argonaut, servicii de comunicare și navigație prin intermediul programului Moonlight, precum și contribuții la știința și tehnologia necesară explorării suprafeței lunare. Aceste proiecte, printre altele, se vor afla pe masa de discuții în cadrul Consiliului de Miniștri al ESA de la Paris, la sfârșitul acestui an.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: NASA