IFC - International Finance Corporation

11/21/2022 | Press release | Distributed by Public on 11/21/2022 01:43

Sprijinul acordat de IFC pentru îmbunătățirea accesului la împrumuturile pentru locuințe verzi dă un nou avânt finanțării proiectelor climatice din România

Bucuresti, Romania, 21 noiembrie, 2022 -O nouă investiție va contribui la cresterea accesului la finanțare pentru locuințe verzi în România, inclusiv credite ipotecare verzi și împrumuturi verzi pentru reamenajarea locuințelor, IFC oferind un împrumut de 40 de milioane de euro băncii Garanti BBVA România (GBRO), pentru a sprijini obiectivele climatice ale țării.

În România, accesul la finanțarea pentru locuinte este încă limitat, iar finanțarea acordată de IFC va contribui la dezvoltarea pieței creditelor dedicate locuințelor verzi. Piața locuințelor rezidențiale a rămas în urma în ceea ce privește certificările verzi, iar finanțarea verde a locuințelor se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. Cu sprijinul și expertiza globală a IFC, GBRO va putea să-și dezvolte capacitatea internă și să crească ponderea locuințelor ecologice în portofoliul său general.

Conform estimărilor, peste 95 % din clădirile construite înainte de 2010 necesită renovare pentru îmbunătățirea gradului de eficiență energetică. Pentru a sprijini eforturile naționale de construire a unui viitor mai durabil, veniturile din împrumutul acordat de IFC vor fi utilizate pentru produse bancare dedicate locuințelor verzi, contribuind în același timp la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

"Actualul acord cu partenerul nostru pe termen lung, IFC, este o altă dovadă a angajamentului nostru de a aduce contribuția noastră la protecția naturii și la bunăstarea societății. O direcție importantă în strategia noastră o constituie educarea clienților cu privire la finanțarea sustenabilă și ne vom strădui să creștem apetitul clienților pentru achiziții care contribuie la protejarea mediului înconjurător", a declaratdl. Mustafa Tiftikcioglu, CEO Garanti BBVA România.

Parteneriatul de lungă durată al IFC cu grupul BBVA în România a început la începutul anilor '90 și a continuat cu proiecte de impact șide succes. Mai recent, în iunie 2022, IFC a acordat un împrumut de 10 milioane de euro catre Ralfi IFN S.A. - care funcționează sub umbrela Garanti BBVA Consumer Finance - pentru a consolida portofoliul de imprumuturi verzi al companiei.

"Una dintre prioritățile-cheie pe care le avem în România este să extindem accesul la credite și gama de produse financiare disponibile pentru a sprijini investițiile verzi", a declarat Ary Naïm, Manager Regional IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est. "Creditele ipotecare verzi pot stimula dezvoltarea și achiziționarea de locuințe sustenabile din punctul de vedere ecologic, ceea ce are ca rezultat beneficii pentru mediu, dar și pentru proprietarii acestora, prin îmbunătățirea nivelului de trai și reducerea facturilor la utilități."

IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat în România de peste 30 de ani, cu o expunere angajată care în august 2022 totaliza 1.274 miliarde USD, stimuland tranziția verde a țării, conectivitatea digitală și fizică, precum și integrarea în lanțurile valorice globale.

Despre IFC

IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituție globală de dezvoltare focusata pe sectorul privat din piețele emergente. Suntem prezenți în peste 100 de țări şi ne valorificăm capitalul, experiența şi influența pentru a crea piețe și oportunități în țările aflate în curs de dezvoltare. În anul fiscal 2022, IFC a investit o sumă-record de 32,8 miliarde USD în companii private și instituții financiare din diverse țări aflate în curs de dezvoltare, valorificând capacitățile din sectorul privat pentru a contribui la eliminarea sărăciei extreme și pentru a susține prosperitatea comună, în contextul în care economiile naționale se luptă cu impactul multiplelor crize globale. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.ifc.org.

Păstrați legătura cu noi!

www.facebook.com/IFCwbg
www.twitter.com/IFC_org
www.youtube.com/IFCvideocasts
www.ifc.org/SocialMediaIndex
www.instagram.com\ifc_org

Despre Garanti BBVA

Garanti BBVA face parte din Grupul Garanti BBVA Romania, care reuneste și Garanti BBVA Leasing si Garanti BBVA Credite de Consum, completând astfel oferta băncii cu produse specifice de leasing, servicii de administrare a flotelor și credite de consum. Garanti BBVA Romania este deținută de Garanti BBVA Turcia (TGB), a doua bancă privată din Turcia ca mărime. Acționarul majoritar al Garanti BBVA Turcia este grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

Pentru mai multe informaţii, vă invităm să vizitaţi https://www.garantibbva.ro/ro/, și să urmăriți www.facebook.com/GarantiBBVARomania

www.linkedin.com/company/garanti-bbva-romania

www.youtube.com/c/GarantiBBVARomania