ECOFIN - Economic and Financial Affairs Council

10/04/2022 | Press release | Distributed by Public on 10/04/2022 05:23

NextGenerationEU: Consiliul dă undă verde planului național al Țărilor de Jos

  • Consiliul UE
  • Comunicat de presă
  • 4 octombrie 2022
  • 13:10

NextGenerationEU: Consiliul dă undă verde planului național al Țărilor de Jos

Miniștrii economiei și finanțelor au salutat evaluarea pozitivă de către Comisia europeană a planului național de redresare și reziliență al Țărilor de Jos. Consiliul a adoptat astăzi decizia sa de punere în aplicare privind aprobarea acestui plan.

Decizia Consiliului este precedată de evaluarea de către Comisia Europeană a planurilor naționale de redresare și reziliență. Aceste planuri trebuie să respecte recomandările specifice fiecărei țări din 2019 și 2020 și să reflecte obiectivul general al UE de a crea o economie mai verde, mai digitală și mai competitivă. Planul Țărilor de Jos abordează, de asemenea, unele dintre recomandările specifice fiecărei țări pentru 2022 care au fost adoptate de Consiliu în iulie 2022.

În urma adoptării formale a deciziei, Țările de Jos vor fi în măsură să utilizeze fondurile instrumentului, suma totală alocată fiind de 4,7 miliarde EUR sub formă de granturi. Această finanțare va permite Țărilor de Jos să stimuleze redresarea lor economică în urma pandemiei de COVID-19 și să finanțeze tranziția verde și cea digitală.

Mă bucur foarte mult că am decis astăzi să sprijinim planul de redresare al Țărilor de Jos. Finanțarea în valoare de 4,7 miliarde EUR vine la momentul potrivit pentru olandezi, deoarece va consolida și mai mult economia Țărilor de Jos, făcând-o mai rezilientă în contextul actualei crize energetice.

Zbyněk Stanjura, ministrul ceh al finanțelor

Planul Țărilor de Jos

Planul Țărilor de Jos dedică 48% din alocarea sa totală măsurilor care sprijină obiectivele climatice, inclusiv investițiilor care se preconizează că vor avea o contribuție semnificativă la decarbonizare.

Acesta include investiții și reforme menite să accelereze implementarea surselor regenerabile de energie, investiții în mobilitatea durabilă și refacerea naturii. Mai multe măsuri în acest domeniu contribuie, de asemenea, la obiectivele planului REPowerEU de a reduce rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia și de a accelera tranziția verde, precum și la recomandarea relevantă specifică fiecărei țări pentru 2022 privind energia. Printre acestea se numără investițiile în energia eoliană offshore și eficiența energetică în locuințe, precum și o nouă lege a energiei, care se preconizează că va facilita investițiile în rețeaua de energie electrică și va permite consumatorilor să vândă energie din surse regenerabile autoprodusă.

Planul Țărilor de Jos dedică 26% din alocarea sa totală măsurilor care sprijină tranziția digitală. Printre acestea se numără investițiile în tehnologia cuantică, inteligența artificială, educația digitală și guvernarea digitală. Planul acoperă, de asemenea, reformele gestionării informațiilor menite să creeze o administrație publică deschisă și transparentă.

Pașii următori

Comisia va efectua plățile de îndată ce statul membru va atinge jaloanele și țintele stabilite pentru investiții și reforme în planul de redresare și reziliență.

Context

Mecanismul de redresare și reziliență face parte din NextGenerationEU, care reprezintă răspunsul coordonat al UE la provocările pe care pandemia le-a creat pentru economia europeană și care contribuie la pregătirea acesteia pentru tranziția verde și cea digitală. Până la 672,5 miliarde EUR vor fi alocate în cadrul mecanismului pentru a sprijini reformele și investițiile descrise în planurile de redresare și reziliență ale statelor membre.

Vizitați pagina reuniunii

Contacte presă

Katharina Pausch-Homblé Press officer +32 2 281 62 63 +32 470 88 42 96 @pauschhomble

În cazul în care nu sunteți jurnalist, vă rugăm să trimiteți cererea dumneavoastră serviciului de informații pentru public.

PartajareDistribuiți această pagină pe FacebookShare this page on TwitterShare this page on LinkedInCopiați adresa URL în clipboardCopiați adresa URL în clipboardCopiereCopiereCopiereDescărcare ca PDFÎnscriere la materiale pentru presă
×

Opțiuni cu privire la abonament

Ultima versiune revizuită la 04/10/2022
Este ceva în neregulă cu această pagină?
×

Este ceva în neregulă cu această pagină?