ECOFIN - Economic and Financial Affairs Council

02/21/2023 | Press release | Distributed by Public on 02/22/2023 10:14

Planul de redresare al UE: Consiliul adoptă REPowerEU

  • Consiliul UE
  • Comunicat de presă
  • 21 februarie 2023
  • 11:30

Planul de redresare al UE: Consiliul adoptă REPowerEU

Consiliul a adoptat astăzi în mod oficial un regulament de modificare pentru a include capitolele privind REPowerEU în Mecanismul de redresare și reziliență. Scopul este de a consolida autonomia strategică a UE prin diversificarea aprovizionării sale cu energie și prin încetarea dependenței sale de importurile de combustibili fosili din Rusia. Aceasta este ultima etapă a procedurii de adoptare.

În termeni practici, statele membre vor putea adăuga un nou capitol privind REPowerEU în planurile lor naționale de redresare și reziliență (PNRR) din cadrul NextGenerationEU, pentru a finanța investițiile și reformele esențiale care vor contribui la realizarea obiectivelor REPowerEU.

Printre obiectivele-cheie ale REPowerEU se numără îmbunătățirea rezilienței, a securității și a durabilității sistemului energetic al UE prin reducerea necesară a dependenței de combustibilii fosili și diversificarea aprovizionării cu energie la nivelul UE, inclusiv prin creșterea gradului de utilizare a surselor regenerabile, sporirea eficienței energetice și creșterea capacității de stocare a energiei.

Vor fi puse la dispoziție granturi suplimentare în valoare de 20 de miliarde EUR pentru finanțarea investițiilor și a reformelor. Sursele de finanțare vor fi Fondul pentru inovare (60 %) și alocarea anticipată a certificatelor ETS (40 %).

Cheia de repartizare este o formulă care ia în considerare politica de coeziune, dependența statelor membre de combustibilii fosili și creșterea prețurilor de investiții.

Statele membre vor avea mai multe oportunități pentru a solicita sprijin sub formă de împrumut, inclusiv în cazul cererilor care depășesc 6,8 % din VNB, atunci când se aplică condițiile relevante. Statele membre vor avea posibilitatea unor transferuri voluntare din rezerva de ajustare la Brexit (RAB).

Context și etapele următoare

La 18 mai 2022, Comisia Europeană a propus pachetul "REPowerEU", care modifică Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) și alte acte legislative.

Consiliul a convenit asupra poziției sale cu privire la propunere la 4 octombrie 2022. La 10 noiembrie, Parlamentul European a adoptat o serie de amendamente la propunerea legislativă, care constituie poziția sa în cadrul negocierilor cu Consiliul.

Negocierile din cadrul trilogului au început la 16 noiembrie și s-au încheiat cu un acord provizoriu la care s-a ajuns la 14 decembrie 2022.

Parlamentul European a adoptat regulamentul în primă lectură la 14 februarie 2023. Întrucât Consiliul a adoptat regulamentul, acesta va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare în ziua următoare.

Vizitați pagina reuniunii

Contacte presă

Katharina Pausch-Homblé Press officer +32 470 88 42 96 +32 2 281 62 63 @pauschhomble

În cazul în care nu sunteți jurnalist, vă rugăm să trimiteți cererea dumneavoastră serviciului de informații pentru public.

PartajareDistribuiți această pagină pe FacebookShare this page on TwitterShare this page on LinkedInCopiați adresa URL în clipboardCopiați adresa URL în clipboardCopiereCopiereCopiereDescărcare ca PDFÎnscriere la materiale pentru presă
×

Opțiuni cu privire la abonament

Ultima versiune revizuită la 22/02/2023
Este ceva în neregulă cu această pagină?
×

Este ceva în neregulă cu această pagină?