Government of Romania

11/10/2022 | Press release | Distributed by Public on 11/10/2022 09:25

Harta Digitală a Apelor Minerale, lansată în stațiunea Balvanyos. Consilierul de stat László Borbély: Deținem 60% dintre apele minerale din Europa, este timpul să le[...]

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna - ASIMCOV, a organizat astăzi evenimentul de lansare a platformei "Harta Digitală a Apelor Minerale - BALNEOMAP".

Platforma indică 39 de localități cu potențial balnear excepțional, indiferent că au sau nu statut de stațiune balneoclimaterică, și 200 izvoare de apă minerală, majoritatea nevalorificate, din județele Harghita, Covasna și Mureș, și conține informații despre acestea utile pentru cetățeni. Prin cooptarea altor instituții din administrația publică și universități se urmărește extinderea proiectului.

"România deține 60% dintre apele minerale din Europa. Este timpul să le valorificăm durabil. Mă bucur că am avut posibilitatea să finanțăm de la centrul guvernului o astfel de inițiativă inovatoare care cred că reprezintă un pas important pentru a scoate la lumină una dintre resursele României cu cel mai mare potențial. Pe lângă turism, economie și dezvoltarea locală sustenabilă, popularizarea apelor minerale are un rol extrem de important și pentru Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3 care se referă la o viață sănătoasă. Este foarte important ca cetățenii să aibă acces la aceste informații despre efectele terapeutice ale apelor pe care le găsim în țara noastră. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă rămâne un partener implicat în proiecte de acest fel care aduc o contribuție reală la viitorul sustenabil pe care încercăm să îl construim.", a declarat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă

Istoria utilizării apei ca agent terapeutic ne poartă în timpuri străvechi, când oamenii, fără cunoștințe medicale, prin simpla lor capacitate de observare, au început să constate întâmplător efectele terapeutice ale diferiților factori naturali. Prin acest proiect a avut loc inventarierea resurselor balneare regionale, crearea monografiei digitale ale acestora și conștientizarea în rândul cetățenilor asupra beneficiilor utilizării resurselor naturale terapeutice cum sunt apele minerale și mofetele.

Platforma poate fi accesată aici:http://www.balneomap.ro/

În cadru evenimentului au mai luat cuvântul: Vajda Lajos și Aurel Borșan, Fondatori, Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania Clusterizarea regională în domeniul balnear; Jakab István Barna și Bíró Barna Botond, Vicepreședinți ai Consiliul Județean Covasna; Rasztovits Dávid, Director Executiv, Digitális Turizmus Rt.; Mátyus Enikő, Manager, Clusterul Balneoturistic Transylvania; Conf. univ. dr. Dogaru Gabriela, Președinte, Asociația Română de Balneologie - filiala Cluj, coordonatorul științific al proiectului.