Nordea Bank Abp

05/06/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/07/2024 00:12

Ekonomiska råd till en 17-åring

Jag fick nyligen ett brev från Märta som är 17 år. Hon hade några frågor om sparande och tips rörande hennes privatekonomi:

Hej! Jag heter Märta och är 17 år. Jag är väldigt intresserad av ekonomi, sparande och privatekonomi.

Jag undrar om du har några bra tips på hur man kan till exempel: spara i vardagen och minska på små utgifter, hur man sparar bäst för ungdomar på lång sikt eller bara allmänna tips riktade till våran ålder!!

Tack på förhand!!!!

//Märta

Ett så trevligt mail är svårt att motstå. Här kommer mitt svar:

(Jag har självklart fått Märtas tillåtelse.)

Hej Märta,
Kul att du hör av dig.
Här är några förslag på spartips för dig som är 17 år.

Spara i vardagen

Två sätt jag tycker funkar bra är:
1. Det finns en tjänst där varje gång du köper någonting med kortet så läggs det undan ett litet belopp på ett separat sparkonto. Hur mycket bestämmer du själv. Till exempel 5, 10, 20 eller 50 kronor. Det gör dels att du kanske tänker två gånger innan du spontanköper någonting, eftersom du vet att det kommer dras lite extra från kontot. Dessutom bygger du upp ett sparkapital när du konsumerar. Du kan även välja att runda av uppåt, så när du köper någonting för ett udda belopp rundas det av till närmaste tio-tal som går till ditt sparkonto. Tjänsterna kallas "Xtraspar ".

2. Ett lite mer ansträngande sätt att spara i vardagen är att du varje gång du undviker att köpa någonting spontant som en godisbit, fika eller liknande, så för du över det beloppet till sitt sparkonto. Det blir som en liten belöning för att du låter bli att konsumera. Det är så lätt annars att om du låter bli att köpa någonting onödigt så går pengarna vips till någonting annat onödigt. Det är betydligt bättre att de pengarna hamnar på ditt sparkonto. Och det är riktigt kul att se hur beloppet växer.

Minska på små utgifter

Jag, och kanske du också har säkert en tendens att spendera det vi har tillgängligt. Har du 50 kronor så spenderar du 50 kronor. Har du 200 kronor så spenderar du 200 kronor.
Om du i början av månaden istället bestämmer hur mycket du ska spendera under månaden eller per vecka så kan du föra över resten av pengarna till ett sparkonto på en gång. Då blir det mindre frestande att använda de pengarna.

När vi tänker på framtiden tenderar vi att vara mer rationella och styras mer av förnuftet. När vi gör saker i stunden är vi mer känslostyrda och väljer det som ger kortsiktig tillfredsställelse.
Så, bästa sättet för dig att minska på små utgifter är att planera i förväg vad du ska köpa och låta bli alla spontanköp.

Så spar du bäst på lång sikt

Samma tips gäller för alla åldrar, inte bara 17 år, nämligen att spara regelbundet. Om du sparar långsiktigt så tycker jag du ska öppna ett investeringssparkonto (ISK) och därigenom investera i fonder. Gärna indexfonder. De ger en bred exponering mot aktiemarknaden. Vilken risknivå du väljer är upp till dig. Du kan behöva ta hjälp av en rådgivare för att komma igång men du kan också göra det enkelt genom att använda en digital rådgivningstjänst.
Se till att risknivån passar dig, att du har en bred exponering och att du investerar regelbundet för att undvika tajming.
När du månadssparar i fonder kommer det i början kännas som att summan bara växer i takt med att du stoppar in pengar, månadsvis. Men efter ett par år börjar sparkapitalet få sitt eget liv och växer mer och mer tack vare marknadsutvecklingen.
Det går upp och ner från år till år men över flera år tenderar marknaden att öka i värde.

Tips till en 17-åring

De största belöningarna i livet kommer från sunt beteende som utövas regelbundet under lång tid. Det gäller talanger, förmågor så väl som sparande.
Lär dig att spendera mindre än du får in. Lär dig att spara regelbundet. Om du får in en vana att spara redan idag så ökar sannolikheten att du behåller den vanan genom livet.

Sikta på ett mål till exempel en resa, bil eller egen bostad. Få en förståelse för vad ditt sparande kan leda till på lång sikt och se hur du närmar dig målet över tid.

Lycka till med din ekonomi!

Med vänliga hälsningar
/Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea