Municipality of Bucharest

10/05/2023 | Press release | Distributed by Public on 10/05/2023 03:24

X-FEST - Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR aduce pe scenele din București spectacole relevante pe plan internațional, realizate de companii și artiști de[...]

05.10.2023

X-FEST - Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR aduce pe scenele din București spectacole relevante pe plan internațional, realizate de companii și artiști de valoare din Germania, Franța, Cehia, Grecia, Bulgaria și România

Între 7-15 octombrie se va desfășura X-FEST - Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR, un eveniment unic în Capitală organizat de Teatrul EXCELSIOR, instituție din subordinea Primăriei Capitalei.

Tema acestei ediții este de actualitate- Limite/Limits, iar spectacolele vor oferi câteva răspunsuri la întrebări legate de umanitate, dezvoltare și limite.

Aflat la prima ediție, evenimentul va aduce în București 18 reprezentații ale unor spectacole relevante pe plan internațional, realizate de companii și artiști de valoare dinGermania, Franța, Cehia, Grecia, Bulgaria șiRomânia, care vor fi jucate pe scenele a 8 teatre bucureștene -Teatrul EXCELSIOR, Teatrul Național "I.L. Caragiale" București, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Godot.

X-FEST reunește regizori de teatru marcanți, precum Thomas Ostermeier, Leander Haußmann, Alexandra Badea, Rostislav Novak Jr, Sára Arnstein, Thanos Nikas, Andrea Gavriliu, Gianina Cărbunariu, Bobi Pricop, Vlad Cristache, Irisz Kovacs, Bogdan Georgescu, Andrei Huțuleac, Diana Mititelu și companii precum Teatrul Schaubühne din Berlin, Teatrul RambaZamba din Berlin, Cirk la Putyka din Praga, Hedera Helix si Mascaret Production din Franța, Ufftenzivot din Praga, Ars Moriendi din Salonic, Teatrul Național "Ivan Vazov" din Sofia, Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu, Teatrul German de Stat din Timișoara, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, Teatrul "Regina Maria" din Oradea, Teatrul EXCELSIOR din București, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

În ceea ce privește selecția, celebrul Schaubühne Theaterdin Berlinrevine în București, de data aceasta cu O istorie a violenței, un spectacol în regia unui star al regiei contemporane, Thomas Ostermeier, probabil cel mai marcant nume din istoria teatrală recentă. O altă companie teatrală din Berlin, de mare succes internațional, RambaZamba, vine pentru prima dată în țara noastră cu spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci, în regia lui Leander Haußmann, celebru actor și regizor german de teatru și film, care a montat la cele mai prestigioase teatre din Germania, precum Berliner Ensemble, Thalia Theater Hamburg, Volksbühne Berlin. Din Franțavom aduce un spectacol cu o prezență de mare succes în această vară în programul Festivalului de la Avignon - Cea care privește lumea, produs de Hédéra Hélix și Mascaret Production, scris și regizat de Alexandra Badea, recent laureată cu Premiul pentru Teatru al Academiei Franceze. Tot în X-FEST veți avea șansa să vă întâlniți și cu două senzaționale trupe de teatru din Cehia. BOOM vol. 2, spectacolul companiei Cirk La Putyka din Praga,conceput și regizat de Rostislav Novak Jr.,a avut premiera la Edinburgh Festival Fringe în august 2022.

Studenți și absolvenți ai Academiei de Teatru și Circ din Kievau fost invitați să lucreze alături de tinerii artiști ai Circului La Putyka și împreună au găsit un limbaj comun, într-o combinație efervescentă de teatru, circ, acrobație, break dance, street dance, dans contemporan, muzică live și artă modernă. This is not a love song, spectacolul companiei Ufftenzivot din Praga, regizat de Sára Arnstein, este o explozie de muzică, improvizație și umor despre muzica pop și modul în care industria muzicală ne influențează viețile într-un mod pe care ni-l dorim sau poate nu. Din Grecia, de la Salonic, vine spectacolul Humanitarium, al teatrului Ars Moriendi, conceput de tânărul regizor Thanos Nikas ca un joc interactiv, un experiment live cu final deschis, în care spectatorii votează câștigătorul după fiecare rundă, pe o aplicație instalată pe telefoanele mobile la intrarea în sală. Teatrul Național ,,Ivan Vazov" din Sofia participă la festival cu un spectacol marca Andrea Gavriliu. Fiesta este un remarcabil performance, la granița dintre teatru și dans, creat de una din cele mai apreciate coregrafe din România împreună cu opt dintre actorii celui mai prestigios teatru din Bulgaria.

Teatrul EXCELSIORva deschide seria spectacolelor din România cu o premieră absolută: DOUĂ ORE CU PAUZĂ, un spectacol de Gianina Cărbunariu, unul din cele mai importante nume ale regiei și dramaturgiei românești de azi. Noul ei spectacol abordează o temă extrem de sensibilă din istoria noastră recentă - educația instituționalizată. O odisee cool pentru tineri, spectacolul TSCHICK. De ce am furat mașina- regizat la Teatrul German de Stat din Timișoarade Irisz Kovacs - va spune povestea lui Maik și a lui Tschick, doi adolescenți care cred că trebuie să existe și o altă lume decât cea pe care o cunosc acasă și la școală.

Teatrul "Regina Maria" din Oradeava prezenta spectacolul Fiul de Florian Zellerîn regia lui Bobi Pricop, o dramă de familie care tratează într-un mod realist un subiect sensibil: depresia la adolescenți și suferința prin care trec toți cei care se confruntă cu o astfel de problemă. Antisocial, în regia lui Bogdan Georgescu, una dintre cele mai de succes producții cu și despre tineri ale Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, ne va oferi o perspectivă complexă asupra stării de fapt din școlile românești. Teatrul "Maria Filotti" Brăilava prezenta NAUFRAGIAT! Fantasticele aventuri ale lui Louis de Rougemont (povestite chiar de el însuși) de Donald Margulies, în regia lui Andrei Huțuleac.

Jocuri în curtea din spatede Edna Mazya, spectacol regizat de Diana Mititelu la Teatrul de Stat Constanța, i-a adus tinerei regizoare Premiul pentru Debut la Gala UNITER din 2021 și este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin. Teatrul Tineretului din Piatra Neamțaduce, în premieră pe scenele din București, FRONTAL- un spectacol de Gianina Cărbunariu, premiat în cadrul celei de-a XX-a ediții a Premiilor Radio România Cultural, la categoria "Teatru". Teatrul EXCELSIOR va închide Festivalul cu spectacolul PUNK ROCKde Simon Stephens, în regia lui Vlad Cristache. Visceral, incisiv, bulversant, Punk Rock este o analiză dezarmant de sinceră a societății noastre, din perspectiva unor adolescenți aflați în pragul examenului maturității.

În paralel, pe întreaga perioadă a Festivalului, se va desfășura și o secțiune de formare pentrutinericare include un Workshop de dramaturgiesusținut de Alexandra Badea, regizor de teatru și film, dramaturg, romancier, regizor asociat al Teatrului Național "La Colline" din Paris, la care vor participa opt tineri pasionați de teatru, finaliștii ediției din acest an ai Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA. La finalul atelierului va avea loc o serie de spectacole-lectură cu textele selecționate, cu participarea actorilor Teatrului EXCELSIOR. În plus, Teatrul EXCELSIOR va lua cu asalt liceele bucureștene prin proiectul #oradedirigentie,care propune o serie de spectacole in zeci de licee bucureștene. Spectacolele vor avea loc în sălile de curs, ca un flash mob în timpul orei de dirigenție, vor aborda teme strict legate de problemele cu care se confruntă noua generație și vor fi urmate de dezbateri între actori și tinerii spectatori.

BILETE sunt disponibile pe platforma WWW.BILET.RO: https://bilet.ro/X-FESTși la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR

Pentru a consulta programul Festivalului accesați link-ul https://teatrul-excelsior.ro/x-fest-2023-energic-tanar-creativ/.

Înapoi