UAB - Universitat Autònoma de Barcelona

05/30/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/30/2024 06:47

Declaració del Claustre sobre la situació a Gaza

Declaració del Claustre sobre la situació a Gaza

30maig2024
Compartir a Twitter Compartir a Facebook Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Davant la greu escalada de violència viscuda a Gaza i Cisjordània -situació que la Cort Internacional de Justícia de La Haia ha considerat plausible de ser considerada com a genocidi-, la UAB vol expressar la seva plena solidaritat amb la població afectada, i exigeix una resolució pacífica del conflicte basada en la cultura de la pau i el respecte a la legalitat internacional.

Considerant el diàleg i la negociació com les úniques vies vàlides per a la resolució dels conflictes, i atesa la situació de crisi humanitària extrema que es viu a la Franja de Gaza, el Claustre de la UAB declara:

1. El rebuig a la violència sistemàtica exercida per l'exercit israelià contra la població civil palestina. Atès que el secretari general de Nacions Unides ha declarat que un alto el foc sostingut és l'única via per evitar un desastre humanitari encara més gran a la població de Gaza, el Claustre de la UAB es declara institucionalment a favor de la immediata aturada de les accions bèl·liques a la Franja de Gaza d'acord amb la posició fixada pel Consell de Seguretat de l'ONU.

2. El Claustre de la UAB demana a l'Equip de Govern la revisió i, si cal, la suspensió dels acords de col·laboració amb universitats, empreses i centres de recerca israelians que no expressin un clar compromís amb la pau, el dret internacional i els drets humans fonamentals. L'observació del dret internacional i el respecte pels drets humans estan a la base de l'establiment d'una pau justa i duradora que protegeixi la població civil al marge del seu origen ètnic, ideològic o religiós.

3. El Claustre de la UAB requereix a l'Equip de Govern que vetlli per garantir que l'activitat de recerca i de transferència tecnològica no entri en cap cas en contradicció amb el ferm compromís amb la cultura per la pau. Així mateix, insta expressament tota la comunitat universitària a observar aquest compromís propi de la UAB.

4. El Claustre de la UAB proposa a l'Equip de Govern i la Gerència que treballin per acollir persones universitàries refugiades per les conseqüències de les operacions militars desplegades per l'exercit israelià. En aquesta mateixa línia, també proposa establir mecanismes de col·laboració amb alguna universitat palestina amb l'objecte d'afavorir l'intercanvi d'estudiants, la formació acadèmica, el foment de la recerca o d'altres vincles culturals, socials i econòmics.

5. Finalment, el Claustre demana a l'Equip de Govern la creació d'una comissió amb la finalitat de fer el seguiment dels compromisos adquirits amb l'aprovació d'aquesta declaració. A aquest efecte, es proposa que s'encarregui al Consell de Govern de la UAB la definició de la seva composició i de les seves funcions.

Bellaterra, 30 de maig de 202

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Reducció de les desigualtats
  • Fi de la pobresa

Dins de