Aarhus Universitet

05/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/16/2024 04:36

Ny forskningsgruppe skal undersøge systemet der reparerer skader i vores DNA

Ny forskningsgruppe skal undersøge systemet der reparerer skader i vores DNA

Pablo Alcón har modtaget et Lundbeckfonden Fellowship på 10 mio. kr. til at etablere en forskningsgruppe på Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, hvor han vil studere, hvorledes menneskets celler reparerer de skader, som opstår i vores DNA.

[Link] Skader i DNA'et, uanset årsag, akkumuleres med alderen og kan føre til alvorlige sygdomme som cancer og neurodegenerative lidelser. Pablo Alcóns forskningsgruppe vil bruge kryogen elektronmikroskopi (cryo-EM) for at studere proteiner, der reparerer disse skader og bidrager til bedre forståelse af deres rolle i sygdomsudvikling, inklusive tilstande som Fanconi Anæmi, der er en sjælden arvelig sygdom, der giver knoglemarvssvigt og en forøget risiko for kræft. Foto: Lisbeth Heilesen
15. maj 2024 af Helene Eriksen & Lisbeth Heilesen

Skader i DNA'et kan ophobes med alderen og øge risikoen for alvorlige sygdomme som kræft og neurodegenerative lidelser. Pablo Alcón og hans kommende forskningsgruppe vil anvende kryogen elektronmikroskopi (cryo-EM) til at undersøge proteiner, der reparerer disse skader, med det formål at forstå deres rolle i sygdomsudviklingen, herunder Fanconi Anæmi (FA), der er en sjælden arvelig sygdom, der giver knoglemarvssvigt og en forøget risiko for kræft.

Deres arbejde vil sigte mod at klarlægge de molekylære mekanismer bag DNA-reparationssystemets funktion, hvilket potentielt kan påvirke udviklingen af nye behandlinger mod arvelige sygdomme og kræft. Pablo Alcón har tidligere bidraget til forståelsen af sygdomsårsager og behandlingsmuligheder gennem sin forskning og ph.d.-studier ved Københavns Universitet.

"Mit mål er at skaffe ny viden om, hvordan menneskets celler mere detaljeret prøver at reparere de skader, som løbende opstår i vores DNA. For jo bedre vi forstår dette reparationssystem, jo bedre vil vi også kunne forstå en række sygdomme - og det vil samtidig øge mulighederne for at udvikle nye behandlinger mod dem", siger Pablo Alcón, strukturbiolog og postdoc ved The Laboratory of Molecular Biology (LMB) i Cambridge, UK.

Gennem evolutionen har vores celler udviklet et komplekst forsvarssystem bestående af hundredvis af proteiner, der kan opdage og reparere DNA-skader på molekylært niveau. Desværre kan dette system ikke fange og rette alle DNA-skader, hvilket kan føre til akkumulering af skader over tid. Denne ophobning er knyttet til en række alvorlige menneskelige sygdomme, herunder visse former for kræft og neurodegenerative lidelser.

Pablo Alcóns forskningsgruppe vil blandt andet udføre studierne med kryogen elektronmikroskopi. Metoden giver et 3D-billede af biologiske strukturer helt ned på molekyle-niveau, når materialet undersøges ved meget lave temperaturer. Det vil give en forståelse af, hvordan proteinerne arbejder, som vil bidrage til at finde eller reparere genfejl, forklarer Pablo Alcón.

Pablo Alcón var tidligere en del af et forskerhold, som få år siden viste den molekylære arkitektur bag et proteinkompleks, der spiller en central rolle ved Fanconi Anæmi. Det er en sjælden, arvelig blodmangelsygdom, der ofte ledsages af fysiske misdannelser og en øget risiko for at udvikle kræft.

Pablo Alcón, 38, er en af de fem yngre, særligt talentfulde forskere, der i 2024 modtager et Lundbeckfonden Fellowship på i alt 10 millioner kr. Bevillingen udbetales over de næste fem år. Han starter med opbygningen af sin forskningsgruppe ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik den 15. august 2024.

Denne tekst er baseret på en nyhedsartikel fra Lundbeckfonden.