Government of Romania

03/23/2022 | Press release | Distributed by Public on 03/23/2022 14:21

Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu o delegație a American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) și a Federației Comunităților Evreiești din(...)

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegație condusă de CEO-ul American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), doamna Ariel Zwang, la care a participat și președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), domnul Silviu Vexler.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de situația refugiaților din Ucraina, dezvoltarea vieții evreiești din România și sprijinul Guvernului pentru proiectele inițiate de comunitățile evreiești.

CEO-ul American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), doamna Ariel Zwang, i-a transmis premierului Nicolae-Ionel Ciucă felicitări pentru modul în care sunt primiți și sprijiniți refugiații din Ucraina în toate punctele de trecere. O discuție aprofundată a avut loc referitor la punctul de trecere a frontierei de la Siret, respectiv centrul de primire a refugiaților organizat de JDC-FCER și măsurile implementate pentru ajutorarea refugiaților care tranzitează România. În mod distinct, a fost evidențiată situația celor peste 200 de orfani din Ucraina, aduși în România de FCER, cu susținerea Guvernului.

În contextul discuției privind situația comunităților evreiești din România și dezvoltarea vieții evreiești, șeful Executivului a subliniat poziția sa fermă în favoarea unor măsuri concrete menite să prevină și să combată antisemitismul, xenofobia, radicalizare și discursului instigator la ură, a adresat felicitări FCER pentru succesul programelor implementate până în prezent și a salutat colaborarea constantă dintre Guvern și Comunitățile Evreiești.

Membrii delegației i-au mulțumit prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă pentru sprijinul acordat de Guvern programelor desfășurate de FCER, în special celor de asistență socială și medicală dedicată supraviețuitorilor Holocaustului, dar și pentru susținerea demersurilor de reabilitare și promovare a patrimoniului religios al comunităților evreiești.

Au fost trecute în revistă cu acest prilej și o serie de proiecte pe care Federația Comunităților Evreiești din România le are în desfășurare, cum este cel al realizării unui Memorial dedicat eroilor evrei care au luptat în Primul Război Mondial pentru România deși nu aveau cetățenia țării.