University of Jyväskylä

12/01/2023 | Press release | Distributed by Public on 12/01/2023 00:34

Jyväskylän yliopisto tiivistää yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa palkkaamalla yhteisiä tohtorikoulutettavia tulevaisuuden osaamistarpeisiin

Jyväskylän yliopisto tiivistää yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa palkkaamalla yhteisiä tohtorikoulutettavia tulevaisuuden osaamistarpeisiin

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom, Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat aloittaneet yhteistyön tohtorikoulutuksessa. Tavoitteena on yhteistuumin palkata yhteensä kuusi yhteistä tohtorikoulutettavaa yhteiskunnan, kiertotalouden ja yritysten luontojalanjäljen laskennan osaamistarpeeseen.
Ekologian professori ja JYU.Wisdom resurssiviisausyhteisön johtaja Janne Kotiaho tulee toimimaan yhtenä yhteistutkimushankkeiden ohjaajana, johon tohtorikoulutettavat palkataan.
Julkaistu
1.12.2023

Jyväskylän yliopisto päätti vuonna 2022 panostaa profiloituakseen planetaarisen hyvinvoinnin tutkimuksessa. Planetaarinen hyvinvointi on hyvinvointiajattelua laajentava näkökulma, joka kunnioittaa koko elonkirjon mahdollisuuksia hyvinvointiin. Planetaarisen hyvinvoinnin keskiössä on luonnonjärjestelmien eli ekosysteemien toiminnallinen eheys, joka mahdollistaa ihmisen tarpeiden tyydyttämisen ja muiden eliöiden lajityypillisen elämän nyt ja tulevaisuudessa.

- Yliopiston kaikkien tiedekuntien yhteinen Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomkokoaa yhteen kestävyysmurrostutkimuksen erityisosaajat etenkin luonnontieteiden, yhteiskuntatieteiden sekä yritysten ympäristöjohtamisen aloilta ja on muodostanut ylitiedekuntaisen planetaarisen hyvinvoinnin profiloitumisalueen helpottamaan yhteiskunnassa väistämätöntä kestävyysmurrosta, selventää ekologian professori, JYU.Wisdomresurssiviisausyhteisön johtaja Janne Kotiaho. Panostuksen taustalla on ymmärrys siitä, että asteittain, mutta etenevien ympäristökriisien ratkaiseminen ei ole mahdollista ilman tieteidenvälistä huippuosaamista ja yhteistä ongelmanratkaisutyötä, jatkaa Kotiaho.

Strateginen kumppanuus

Jyväskylän yliopisto on tehnyt Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kanssa tutkimusyhteistyötä kestävyysteemojen parissa jo useiden vuosien ajan. Tavoitteena on yhdessä tunnistaa vaikuttavia toimenpiteitä oikeudenmukaisen kestävyysmurroksen helpottamiseksi ja luonnonvarojenkäytön kestävyyden turvaamiseksi.

- Jokaisen kolmen organisaation tutkimus ja osaaminen tukevat kestävän kehityksen tavoitteita. Tunnistimme kaikille tärkeäksi asiaksi vastata tulevaisuuden osaamistarpeeseen yhteiskunnassa ja nyt tämä konkretisoituu tavoitteenamme palkata yhteensä kuusi yhteistätohtorikoulutettavaa. Tohtorikoulutettavat tullaan palkkaamaan kiertotalouden ja yritysten luontojalanjäljen laskennan aloille, selventää Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisentiedekunnan dekaani, Sykenneuvottelukunnan puheenjohtaja ja JYU.Wisdominhallintoneuvoston puheenjohtaja Mikko Mönkkönen.

Osaajia yhteiskunnan tarpeisiin

Vihreä siirtymä kohti hiilineutraaliutta, kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuuden vaalimista on omaksuttu nopeasti politiikkatavoitteeksi sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Lukella, Sykelläja Jyväskylän yliopistolla on yhteinen käsitys siitä, miten osaamisella voidaan edistää yhteiskunnan ja talouden muutosta kohti vihreää siirtymää.

- Olemme tunnistaneet, että liiketoiminnalle tärkeimpiä osaamistarpeita lähivuosina ovat vähähiilisyyden ohella kiertotalous sekä luonnon ja talouden välinen suhde. Jotta näihin yhteiskunnan ja elinkeinoelämän osaajatarpeisiin voidaan vastata, on tärkeää panostaa koulutukseen, toteaa Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman.

Organisaatioiden luontojalanjäljen laskenta

Ensimmäisiä yhteisiä väitöskirjatutkijoita rekrytoidaan parhaillaan taloudellisten sijoitusten luontojalanjäljen laskennan kehittämiseen sekä kulutuksen ja tuotannon luontojalanjäljen ja luontokädenjäljen mittareiden tutkimiseen.

- Hiilijalanjälkeä käytetään jo yleisesti organisaatioissa ilmastohaittojen arviointiin, mutta vastaavanlaiset työkalut luontojalanjäljen eli luontohaittojen arviointiin ovat harvassa. Jotta organisaatiot voivat kehittää tehokkaita strategioita ja toimenpiteitä luontojalanjäljen pienentämiseen, niiden pitää tietää, mitkä toiminnot aiheuttavat merkittävimmän luontojalanjäljen ja kuinka suuri luontojalanjälki kokonaisuudessaan on, kertoo Kotiaho, joka toimii myös yhtenä yhteistutkimushankkeiden ohjaajana, johon tohtorikoulutettavat tullaan palkkaamaan.

Vaikka joitain työkaluja luontojalanjäljen laskentaan on olemassa, eivät ne ole laajasti käytössä. Luken kanssa toteutettavan hankkeen tavoitteena on lisätä kyvykkyyttä Suomessa ja kansainvälisesti sijoitusten luontojalanjäljen laskentaan. Luontojalanjälkiyhteistyötä aloitetaan myös ekosysteemitilinpitoa ja luontotiedon seurantoja laajasti kehittävän Sykenkanssa.

- Väitöskirjatutkijan tehtävänä on selvittää kuinka yrityksen tai muun organisaation sijoitussalkun luontojalanjälki voidaan määrällisesti arvioida ja käytännössä pilotoida laskentaa yritysyhteistyökumppanin kanssa, sanoo Luonnonvarakeskuksen biotalous- ja ympäristö- yksikönjohtajaJani Lehto.

Arvometallien riittävyyden varmistaminen

Kiertotalouden alalla parhaillaan yhteistyötä tehdään Sykenkanssa Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa, jossa kehitetään uusia teknisiä ratkaisuja uusien vähähiilisten liikkumismuotojen kiertotaloutta tutkimalla sähköpotkulautojen ja -pyörien arvometallien talteen ottoa ja kiertoon saamista.

- Kiertotalouden ratkaisut ja materiaalien kierrätys tulevat olemaan olennaisessa asemassa vihreän siirtymän toteuttamiselle. Sivuvirroissa ja käytetyissä tuotteissa oleva raaka-ainepotentiaali on edelleenkin suurilta osin hyödyntämättä, vaikka vaadittavaa teknologiaa on jo olemassa. Yritysten ja tutkimuslaitosten välinen yhteistyö sekä kiertotalouden osaajien koulutus ovat avainasemassa, jotta innovatiiviset ja kestävät ratkaisut saadaan käyttöön, kertoo Jyväskylän yliopiston kiertotalouden professori Ari Väisänen.

Lisätietoa:

Jaa tämä artikkeli