Nordea Bank Abp

04/24/2024 | Press release | Distributed by Public on 04/24/2024 04:59

Eivätkö ne korot laskekaan

12 kuukauden euribor-koron nousu tänä vuonna on herättänyt huolia siitä, eivätkö korot olekaan kääntymässä laskuun. Nousu heijastelee kuitenkin aiempia ylimitoitettuja laskuodotuksia, ja todennäköisin suunta jatkossa on alaspäin.

Suomessakin monet hurrasivat viime vuoden lopulla, kun 12 kk:n euribor-korko näytti kääntyvän melko jyrkkäänkin laskuun. Kyseinen korko romahti syyskuun yli 4,2 prosentin huipuista yli puolella prosenttiyksiköllä vuoden loppuun mennessä. Korkojen nopea lasku lisäsi toivoa paremmista ajoista etenkin asuntolainansa euribor-korkoihin linkanneiden kotitalouksien keskuudessa.

Tänä vuonna 12 kk:n euribor on kuitenkin suunnannut taas ylöspäin, vaikka viime vuoden huipputasoista ollaankin edelleen kaukana. Mitä tapahtui? Oliko viime vuoden korkokäänne vain harhaa? Eikö korkojen laskua olekaan näköpiirissa?

12 kk:n euribor kuvaa tulevia korko-odotuksia

Etenkin pidempien markkinakorkojen tapauksessa on hyvä pitää mielessä, että ne kuvaavat aina tulevaisuutta - tai vielä tarkemmin tulevia korko-odotuksia. 12 kk:n euribor-korko määräytyy suurelta osin sen perusteella, miten markkinoilla hinnoitellaan Euroopan keskuspankin (EKP) talletuskoron kehittyvän seuraavan 12 kuukauden aikana.

Lähtökohtaisestihan 12 kk:n euribor määräytyy sen perusteella, millä tasolla yliyönkorkojen odotetaan olevan keskimäärin seuraavan vuoden aikana. Tämän päälle tulee sitten jonkinlainen luottoriskipreemio euribor-korkojen mitatessa pankkien vakuudettoman rahoituksen hintaa, mutta päivittäiset korkoliikkeet selittyvät yleensä juuri muutoksilla liittyen EKP:n ohjauskoron kehitykseen.

Viimeisen puolen vuoden aikana markkinahinnoittelu EKP:n tulevista toimista on heilunut selvästi enemmän kuin keskuspankin antamat signaalit korkonäkymästä tai omat ennusteemme. EKP yritti itse signaloida jo viime joulukuun kokouksessaan, että markkinoilla hinnoitellaan liikaa koronlaskuja. Tästä huolimatta koronlaskujen hinnoittelu vain kiihtyi, ja vuodenvaihteen tienoilla hinnoissa oli yli puolentoista prosenttiyksikön EKP:n koronlaskut tälle vuodelle. Nämä odotukset vetivät myös 12 kk:n euribor-korkoa jyrkästi alaspäin. Jälkikäteen on helppo sanoa, että vuodenvaihteen koronlaskuodotukset olivat ylimitoitettuja, joskin ne vaikuttivat sellaisilta jo silloin.

Markkinaodotukset ja keskuspankin signaalit lähentyneet

Viime kuukausina markkinaodotukset ovat lähentyneet jälleen keskuspankin omia signaaleja koronlaskujen alkamisesta kesäkuussa ja omaa ennustettamme. Itse asiassa tällä hetkellä markkinahinnoittelu noin kolmesta 0,25 prosenttiyksikön EKP:n koronlaskusta vuoden loppuun mennessä on lähes täysin linjassa oman ennusteemme kanssa. Oma ennusteemme kolmesta koronlaskusta tänä vuonna on ollut voimassa jo yli vuoden, joskin viime syksynä päivitimme ennustetta korkohuipun osalta hieman korkeammalle.

En yritä tässä sanoa, että asiantuntijaennusteet olisivat jotenkin yli ajan parempia tai tarkempia kuin markkinahinnoittelu. Talousnäkymät ovat yleensä hyvin epävarmoja, ja perusteellisestikin tehdyt ennusteet menevät uusiksi, kun talouskehitys yllättää. Asiantuntijaennusteet ovat usein kuitenkin asteen verran vakaampia kuin markkinaennusteet, mikä on näkynyt esimerkiksi viimeisen puolen vuoden aikana.

Jatkossa korkojen suunta todennäköisesti alaspäin

Se, että oma ennusteemme on tällä hetkellä linjassa markkinahinnoittelun kanssa, ei tietenkään takaa sitä, miten korot loppujen lopuksi kehittyvät tänä vuonna. Yllätyksiä varmasti nähdään jatkossakin, ja jos markkinoiden koronlaskuodotukset pienenevät entisestään, voi 12 kk:n euribor nousta vielä jatkossakin. Alkuvuoden korkojen nousun takia ennusteita EKP:n lähestyvistä koronlaskuista ei kuitenkaan kannata vetää uusiksi.

EKP on ollut sen verran selkeä viimeaikaisissa signaaleissaan koronlaskujen alkamisesta kesällä, että uskomme entistä vakaammin euriborien suuntaavan alaspäin nykytasoiltaan.