Green Power Denmark

04/23/2024 | Press release | Distributed by Public on 04/23/2024 04:32

Danmarks arealer skal bruges til flere formål

Mere vedvarende energi og natur, klimasikring, beskyttelse af drikkevand og meget, meget mere. Hvis vi skal løse de mange samfundsudfordringer, skal vi blive bedre til at bruge arealerne til flere formål. Sådan lyder konklusionen blandt andet i Klimarådets nye rapport om, hvordan Danmarks arealanvendelse kan se ud i 2050.

Green Power Denmark savner fokus på vedvarende energi i rapporten, men bakker op om behovet for såkaldt multifunktionel anvendelse af arealerne. Ifølge den grønne erhvervsorganisation er det oplagt at kigge på mulighederne for at opstille vindmøller i produktionsskove og solceller på lavbundsjorde.

- Der er plads til natur, industri, landbrug og vedvarende energi i Danmark. Problemet er mangel på vilje til at sammentænke forskellige hensyn. Danmark er et lille land, og hvis vi reserverer arealer til ét enkelt formål, får vi ikke den grønne energi, der er så vigtig for vores klima og sikkerhed, siger Camilla Holbech, afdelingschef for vedvarende energi og internationalt samarbejde i Green Power Denmark og fortsætter:

- Vi skal passe på med at gøre den grønne omstilling hjemløs. Et stort udtag af landbrugsarealer til skovrejsning begrænser potentielt muligheden for at opstille solceller og vindmøller. Det påvirker den grønne omstilling, hvis vi tænker business as usual. Tænker vi derimod nye skovarealer multifunktionelt og giver adgang til vindmøller, vil regeringens ambition om at rejse skov på yderligere 250.000 hektar være en vigtig tilføjelse til arealer, der kan bidrage til målsætningen om at firedoble elproduktion fra vedvarende energi på land.

Ud af Danmarks samlede areal er 61 procent opdyrket, 25,2 procent er produktionsskov og natur, mens 14 procent af arealet er dækket af byer og infrastruktur herunder vedvarende energi.

Det politiske mål om at firedoble mængden af grøn strøm fra vindmøller og solceller inden 2030 kræver cirka to procent af Danmarks landbrugsareal. Det vil sige, at der skal findes yderligere 36.600 hektar udover de 20.000 hektar, som den vedvarende energi fylder i dag.

- Det er et stort areal, men det er ikke en uoverstigelig opgave. Det handler ikke om, at der skal stå en vindmølle eller solcelle på hvert gadehjørne. Men med alle de arealbegrænsninger, så bliver det svært at finde plads til de vindmøller og solceller, som er grundlaget for en grøn og sikker fremtid. Vi skal huske på, at der kun tilsluttet en kommerciel vindmølle i Danmark i 2023, og vi så også en markant nedgang i opsætning af solceller, siger Camilla Holbech.