IT-University of Copenhagen

05/16/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/16/2024 05:04

Studerende fra ITU har skabt interaktiv guidebog om ny bydel i København

Studerende fra ITU har skabt interaktiv guidebog om ny bydel i København

50 studerende fra IT-Universitetet er kommet med 11 forslag til, hvordan livet i Københavns nye bydel, Jernbanebyen, kan komme til at se ud. Forslagene tager afsæt i de lokales drømme, forhåbninger og problemstillinger for området og er blevet samlet i en interaktiv guidebog.

UddannelsedesignstudielivInstitut for Digital Design

Skrevet 16. maj 2024 11:00 af Mai Valentine Kristensen

Forestil dig, at du går rundt på en tom byggeplads, men gennem et sæt høretelefoner får du et lydbillede af, hvordan livet kan komme til at se ud, når bygningerne står færdige. Hvad nu hvis, der fandtes en app, hvor folk kunne tegne deres egne design-ideer direkte ind på et kort og dele dem med byplanlæggerne? Hvordan mon en by ville se ud, hvis den var designet af børn til børn?

Hvad er co-design?
Co-design er en metode, der går ud på at involvere interessenter i processen med at designe og udvikle produkter, tjenester eller systemer. Formålet er at nå frem til de løsninger, der er mest relevante for de mennesker, der skal bruge dem.
Det er nogle af de spørgsmål, som 50 studerende fra fjerde semester på bacheloruddannelsen Digital Design og Interaktive Teknologier på ITU, har fundet frem til ved at snakke med de lokale i og omkring Københavns nye bydel Jernbanebyen. Som en del af kurset co-design fik de til opgave at interviewe dem, der bruger bydelens faciliteter eller interesserer sig for udviklingen i området. Med afsæt i deres drømme, forhåbninger og problemstillinger har de udviklet 11 digitale forslag til, hvordan bydelen kan komme til at se ud.

Alle forslag er blevet samlet i en interaktiv og lommevenlig guidebog, hvor den digitale version kan tilgås gennem en QR-kode. Det er blevet til alt mellem en audioguide til ro og fordybelse i en travl bydel til en app, hvor nuværende og kommende beboere kan dele deres design-ideer med byplanlæggerne.

Selvom kurset i co-design er slut for de studerende, skal deres projekter leve videre i Jernbanebyen. Guidebogen er blevet trykt med støtte fra Vesterbro lokaludvalg. Du kan tilgå den digitale version her.

Læs mere om projektet herunder og mød nogle af de studerende.

Hvad nu hvis beboerne blev designere?

Som en hver anden by skal Jernbanebyen, når den står færdig, rumme både ældre, børnefamilier, unge og alt derimellem. Men hvordan sikrer man sig, at alle har mulighed for at komme med deres mening, og at dem, der allerede bor der får glæde af bydelen, imens den bliver opført?

Digital Design og Interaktive Teknologier
På bacheloruddannelsen i Digital Design og Interaktive Teknologier uddannes de studerende til at skabe digital teknologi fra et kritisk og udforskende perspektiv. Studiet kombinerer teknologi, design og samfundsforståelse, så de studerende bliver i stand til at skabe meningsfulde og værdiskabende løsninger. Undervisningen er praksisorienteret, og de studerende arbejder både med virksomheder og løser rigtige cases undervejs, så de bliver uddannet til at indgå i professionelle sammenhænge og lave brugerorienterede digitale designløsninger.
Det har en af grupperne spurgt beboerne i studieboligerne CPH Village, der ligger i udkanten af Jernbanebyen. Ideen kom de på gennem samtaler og workshops med beboerne, her fandt de ud af, at de havde mange forslag til byplanlægningen, men manglede et sted at dele dem.

"Det var vigtigt for os at få hørt de stemmer, som ikke altid bliver hørt. Derfor har vi lavet en platform til dem, som måske ikke har lyst til at snakke foran en forsamling, så de stadig kan komme med input til, hvad de synes skal ændres eller gøres anderledes i Jernbanebyen," siger Ida Holme Nienstædt.

Sammen med Ester Lebeck, Jan Peng og Niklas Lund Brock har gruppen lavet en webapplikation. Når man åbner siden, kobler den til brugerens lokation, så man herefter kan tage et billede af sine omgivelser, skrive eller tegne på billedet og uploade det til et kort. Andre brugere kan se de forskellige forslag og enten upvote eller downvote dem. På den måde kan byplanlæggere og beboere kommunikere deres ønsker "live" til hinanden uden, at det kræver, man møder fysisk op.

"Mange af vores tidligere fag har handlet om konceptudvikling, hvilket har været superfedt, og man har virkelig kunnet drømme stort. Men i det her fag har vi været ude og snakke med rigtige mennesker, hvor det vi laver betyder noget for dem, og de vil gerne høre vores mening. Det er virkelig fedt at blive taget seriøst på den måde som studerende," siger Ester Lebeck.

"Det mest udfordrende var at komme i kontakt med mennesker og finde stemmerne i byen, men også det mest givende til sidst," siger Niklas Lund Brock.

Gruppen skal præsentere deres webapplikation for CPH Villages administration, som de har samarbejdet med undervejs.

Hvad nu hvis byen var designet af børn til børn?

Hvor voksne ser et bøgetræ, ser børn i stedet et nyt og spændende klatreeventyr. En tom parkeringsplads udgør den perfekte skateboardpark, og ude i krattet findes de bedste gemmesteder.
Børn ser ofte gennem andre briller end voksne, og hvad nu hvis det var dem, der fik lov til at designe Jernbanebyen?

De studerende Vilma Krokide, Mie Andersen, Oliver Bannich, Celine Skjerven og Laura Rogert har spurgt børnene fra den lokale Steinerskole om at udpege deres yndlingssteder i Jernbanebyen og med afsæt i børnenes perspektiv skabt et interaktivt kort for børn og børnefamilier. Deres mål var at gøre det mere tilgængeligt for børn at søge efter aktiviteter i deres område.

"Vi ville gerne skabe flere muligheder for at være aktiv, social og kreativ for børn. Derfor har vi gjort dem til eksperterne og designet et produkt af børn til børn," siger Oliver Bannick.

På kortet kan man blandt andet finde Jernbanebyens bedste klatretræ, gode steder at gemme sig, og dyr man kan lege med i området. Ved de forskellige lokationer på kortet er der også forslag til aktiviteter, som børnene kan lave. Herudover kan alle tilføje nye steder, komme med forslag til andre aktiviteter og dele deres oplevelser på en Facebook-side, der er knyttet op til kortet.

"Det har været fedt at lave noget i den virkelige verden, så man ikke kun sidder på skolebænken og forsøger at designe noget. Men nu kommer vi faktisk ud, snakker med dem, vi laver det til, og ser om det har en effekt," siger Mie Andersen.

Laura Rogert supplerer: "Man skal teste sine ideer og have et åbent mindset, fordi nogle gange er det nogle helt andre ideer, man bliver præsenteret for ude i virkeligheden, end det man selv havde i tankerne," siger Laura Rogert.

Steinerskolen har en politik om at reducere brugen af teknologi i undervisningen, derfor valgte gruppen at designe et værktøj, der opfordrer børn til at være aktive og lægge telefonen fra sig. Skolen har intentioner om at bruge kortet aktivt i deres undervisning.