City of Vantaa

10/18/2023 | Press release | Distributed by Public on 10/18/2023 00:18

Kouluterveyskyselyn tuloksista selviää, että haasteista huolimatta suurin osa vantaalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin

Kouluterveyskyselyn tuloksista selviää, että haasteista huolimatta suurin osa vantaalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin

Uutinen -18.10.2023

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskyselyn mukaan suurin osa vantaalaisista lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä ja pitää koulunkäynnistä. Arjen hyvinvointia tukevat tekijät, kuten riittävä uni, liikkuminen sekä läheiset ystävyyssuhteet, ovat vahvistuneet Vantaalla edelliseen kouluterveyskyselyyn verrattuna. Aiempaa useampi vantaalainen peruskoululainen kokee kuitenkin kiusaamista ja häirintää koulussa, tai syrjintää ja väkivallan uhkaa koulussa tai vapaa-ajalla. Joka toinen vuosi toteuttavan valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tulokset julkaistiin syyskuussa 2023.

84 % vantaalaisista lapsista ja 65 % vantaalaisista nuorista arvioi olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Tämä käy ilmi valtakunnallisesta kouluterveyskyselystä, joka tehdään joka toinen vuosi perusopetuksen 4.- ja 5.-luokkalaisille lapsille sekä nuorille, jotka opiskelevat peruskoulun 8. ja 9. luokalla sekä lukion tai ammattikoulun 1. ja 2. vuosikurssilla. Kouluterveyskyselyyn vastasi Vantaalla tänä vuonna 74 % vantaalaisista 4.- ja 5.-luokkalaisista, 57 % 8.- ja 9.-luokkalaisista, 63 % lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista ja 27 % ammattiin opiskelevista alle 21-vuotiaista.

Myönteistä on esimerkiksi se, että lähes jokainen vantaalainen lapsi ja nuori harrastaa kyselyn mukaan jotain viikoittain. Lisäksi itsensä yksinäiseksi tuntevia nuoria on aiempaa vähemmän toisen asteen oppilaitoksissa sekä yläkouluissa tyttöjen osalta. Kouluterveyskyselyssä kartoitettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa oppilaiden empatiataitoja ja vantaalaiset yläkoululaiset arvioivat empatiataitonsa hieman paremmiksi kuin maassa keskimäärin. Vantaalla oppilaiden tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukemiseen onkin viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota.

Kiusaaminen jää yhä usein aikuisilta piiloon

Kiusaaminen koulussa sekä väkivallan ja häirinnän uhka koulussa tai vapaa-ajalla koskettaa yhä useampaa peruskoulun oppilasta Vantaalla. Kiusaaminen on yleistynyt myös valtakunnallisesti. Vantaalaisista alakoulun 4.-5.-luokkalaisista 11 % ja yläkoulun 8.-9. luokkalaisista 8 % kertoo tulevansa kiusatuksi viikoittain. Suurin osa oppilaista eli 60 % alakoululaisista ja 70 % yläkoululaisista kuitenkin kertoo, ettei heitä ole kiusattu lukukauden aikana kertaakaan. 

Kouluterveyskyselyn tulosten perusteella kiusaaminen jää usein aikuisilta piiloon. Alakoulun 4.-5.-luokkalaisista kiusaamistapauksissa mukana olleista oppilaista hieman yli puolet (55 %) ilmoitti kertoneensa asiasta. Yläkoululaisista näin oli tehnyt noin joka kolmas (35 %). Myönteistä kuitenkin on, että yläkoululaiset kertovat nyt kiusaamisesta aikuisille enemmän kuin aiemmin ja että Vantaalla näin tehdään useammin kuin Suomessa keskimäärin. Alakoululaisten osalta kiusaamisesta kertominen on vähentynyt niin Vantaalla kuin kansallisestikin.

Koulussa tai vapaa-ajalla koettu syrjintä sekä väkivallan uhka ovat lisääntyneet sekä valtakunnallisesti että Vantaalla. Erityisesti yläkouluikäisten poikien kokemukset fyysisen väkivallan uhasta ovat lisääntyneet sekä koko Suomessa että Vantaalla. Vantaalla fyysistä väkivaltaa ja sen uhkaa ilmoittaa kokeneensa useampi kuin joka neljäs 8.-9.-luokkalainen poika. Myönteistä on, että toisella asteella opiskelevista nuorista häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua on kokenut aikaisempaa pienempi osa.

- Nuorten tekemä ja kokema väkivalta on herättänyt huolta jo pidempään niin kansallisesti kuin Vantaalla. Ratkaisun avaimet ovat moniammatillisessa yhteistyössä, mutta myös kodeilla on merkittävä rooli tämän huolestuttavan kehityksen pysäyttämisessä. Tärkeää on, että lapsilla ja nuorilla on ympärillään turvallisia aikuisia, joiden avulla oikea-aikainen tuki ja tarvittavat toimenpiteet otetaan käyttöön, sanoo Vantaan kaupungin turvallisuuspäällikkö Markus Hammarström.

Vantaalla kehitetään aktiivisesti toimintatapoja kiusaamisen ehkäisyyn ja puuttumiseen

Kouluterveyskyselyn mukaan oppilaiden kokemukset kiusaamiseen puuttumisen toimimisesta vaihtelevat. Myönteistä on, että etenkin yläkoulussa oppilaat kokevat aiempaa useammin, että kiusaaminen on kertomisen jälkeen vähentynyt tai loppunut. Vantaalla kehitetään aktiivisesti uusia toimintatapoja kiusaamisen ehkäisyyn ja puuttumiseen. Hankalat tai pitkittyneet kiusaamistapaukset selvitetään keväällä 2023 aloittaneen kaupungin kiusaamiseen erikoistuneen asiantuntijan johdolla ja yhteistyössä muiden asiantuntijoiden ja huoltajien kanssa. Vantaan perusopetuksessa pilotoidaan kiusaamiseen puuttuvaa K-0-toimintaa tammikuusta 2024 alkaen. Tämän toiminnan tavoitteena on ottaa perheet mukaan kiusaamisen selvittämiseen entistä tehokkaammin.

- Kiusaamisen selvittelyssä on tärkeä kuulla kaikkien osapuolten kokemukset ja kartoittaa huolellisesti kokonaiskuva tilanteesta. Pitkään jatkuneet kiusaamistapaukset ovat monimutkaisia ja niiden selvittely vaatii aikaa. Tässä tarvitaan tiivistä yhteistyötä oppilaiden huoltajien kanssa sekä usein myös moniammatillista työotetta. Erityisen tärkeä on huolehtia tilanteiden seurannasta systemaattisesti ja riittävän pitkään, kertoo kiusaamisen puuttumisen erityisasiantuntija Hanna Rönnblom Vantaan kaupungilta.

Yläkoululaisten ahdistuneisuus on lisääntynyt, mutta toisella asteella ollaan nousemassa korona-ajasta

Edellinen kouluterveyskysely tehtiin koronapandemian keskellä keväällä 2021. Vaikka etenkin yläkouluikäisten nuorten kokemus hyvinvoinnista on heikentynyt monilla mittareilla, muutos ei ole ollut yhtä jyrkkä kuin edellisessä kyselyssä, jolloin korona-ajan vaikutus näkyi merkittävästi.

Yläkouluikäiset nuoret kokevat itsensä aiempaa useammin ahdistuneiksi, uupuneiksi ja myös terveydentilansa heikoksi. Erityisesti tytöt kokevat mielen hyvinvoinnin haasteita. Yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä kolmannes ja pojista hieman useampi kuin joka kymmenes kokee kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta.

Myös koulu-uupumus on kyselyn perusteella yleisintä yläkoulussa opiskelevien tyttöjen keskuudessa. Heistä noin kolmannes kertoo kokevansa koulu-uupumusta. Lukioikäisten osalta koulu-uupumus on hieman vähentynyt kahden vuoden takaisesta.

Yhä suurempi osuus nuorista ei käytä lainkaan alkoholia - myönteistä kehitystä myös nukkumisessa ja liikkumisessa

Yhä suurempi osuus nuorista ei käytä lainkaan alkoholia. Näin ilmoittaa lähes puolet (47 %) ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista, 44 % lukiolaisista ja 71 % yläkoulun 8.-9.-luokkalaisista. Toisaalta sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi edelliseen kouluterveyskyselyyn verrattuna. Kaksi vuotta sitten sähkösavukkeita kertoi käyttävänsä päivittäin 2 % yläkoulujen 8.- ja 9.-luokkalaisista, kun nyt sähkösavukkeita kertoi käyttävänsä päivittäin jo 10 % yläkoululaisista, 8 % ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista sekä 5 % lukiolaisista.

Myönteistä kehitystä on tapahtunut liikkumisessa ja nukkumisessa. Edelliseen kouluterveyskyselyyn verrattuna aiempaa useampi vantaalainen nuori nukkuu enemmän kuin kahdeksan tuntia yössä. Myös liikkumisessa kehitys on ollut myönteistä: Vantaalla on yhä vähemmän hyvin vähän liikkuvia nuoria ja entistä enemmän niitä, jotka kertovat liikkuvansa yli tunnin päivittäin.

Lue lisää

Lisää Vantaan kaupungin kouluterveyskyselyn tuloksista löytyy THL:n sähköisestä tulospalvelusta.

Avainsanat

HyvinvointiPeruskoulutToinen asteShow all keywords

Jaa sivu