Bucharest Stock Exchange

03/08/2024 | Press release | Distributed by Public on 03/08/2024 03:28

This year first Fidelis government bonds debuted on the Bucharest Stock Exchange

  • Ministerul Finantelor (MF) a atras 844 milioane lei si 190 milioane euro prin cinci emisiuni de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS), in cadrul primei oferte publice derulata in acest an pe piata de capital.
  • Donatorii de sange au cumparat titluri de stat Fidelis in valoare de peste 135 milioane lei, la o dobanda de 7% p.a.
  • Prin intermediul celor 15 oferte derulate incepand cu august 2020, Ministerul Finantelor a atras de la populatie peste 26,2 miliarde lei (5,3 miliarde euro).
  • Titlurile de stat sunt tranzactionate la BVB in mod transparent, prin intermediarii autorizati.

Ministerul Finantelor (MF) a atras 843,9 milioane lei si, respectiv, 190,5 milioane euro (valori insumand aproape 1,8 miliarde lei - 360,3 milioane euro), prin prima oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Sunt mai multe aspecte pozitive pe care le-am remarcat recurent la finalul ultimelor editii Fidelis. In primul rand, este evident ca a crescut in randul romanilor gradul de constientizare cu privire la avantajele investirii economiilor. Pe de alta parte, ma bucur ca se mentine increderea investitorilor fata de capacitatea noastra de a oferi instrumente avantajoase, dar si ca reusim sa avem un rol marcant in dezvoltarea pietei locale de capital. Poate cel mai important insa, spiritul solidar al comunitatii de donatori-investitori s-a consacrat. Chiar daca am redus perioada de subscriere cu o saptamana, tot au depasit numarul tuturor editiilor: 1.405 au donat sange si au salvat peste 4200 vieti, plecand si cu cea mai buna oferta a emisiunii", a declarat Marcel Bolos, Ministrul Finantelor.

"Statul este un partener important al pietei de capital, atat prin sustinerea pe care o ofera, prin institutiile sale, in demersurile pe care le intreprindem pentru accelerarea dezvoltarii pietei, cat si prin aceasta consecventa in derularea ofertelor de vanzare de titluri de stat Fidelis de catre Ministerul Finantelor. Aceste titluri de stat au, pe de o parte, o componenta de diversificare a surselor de finantare de catre Trezorerie, iar, pe de alta parte, sunt un instrument de educatie financiara pentru foarte multi romani care prin investitia in Fidelis fac un prim pas in lumea investitiilor. Aceste aspecte au cantarit mult in decizia noastra de a premia Ministerul Finantelor pentru aceasta consecventa in emisiunile de titluri de stat Fidelis", a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

"Felicitam Ministerul Finantelor, consortiul de intermediere si partenerul lor media RockFM pentru succesul unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis si pentru aceasta simbioza a transei dedicata donatorilor, intre componenta sociala si cea investitionala. Oferta de instrumente financiare disponibile pentru investitii la BVB creste cu fiecare noua listare, de actiuni sau obligatiuni, iar in ultimii ani aceasta s-a diversificat mult, prin cele peste 190 de listari, inclusiv prin obligatiunile municipale care incep sa fie emise de autoritatile locale. Gama de instrumente financiare se va extinde si mai mult odata cu operationalizarea CCP.RO Bucharest si relansarea pietei derivatelor, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat cererea de autorizare", a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie), precum si Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin 11 participanti eligibili.

"Avem oportunitatea de a evidentia contributia noastra, ca partener in acest program, la educatia financiara si cultura sanatoasa de economisire si investire, care a ajuns sa caracterizeze clientii de retail in ultimii ani, odata cu lansarea proiectului de emisiuni pentru populatie Fidelis prin BVB. O noua oferta de succes demonstreaza atractivitatea produselor in conditiile actuale de piata si recurenta cu care investitorii revin catre emisiunile de titluri de stat, odata cu acumularea de disponibil sau cu maturarea editiilor anterioare", a spus Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

"Emisiunile de titluri de stat in cadrul programului Fidelis continua sa fie receptionate pozitiv de catre investitorii de retail atrasi de oportunitatile de economisire in lei si in valuta si de diversificare a portofoliilor. Cererea importanta si stabila pentru acest instrument financiar sustine, astfel, cu succes demersul strategic al Ministerului de Finante de a se finanta prin Bursa de Valori Bucuresti", a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investitii si Piete de Capital din cadrul Alpha Bank Romania.

"Emisiunile sistematice de titluri de stat Fidelis au reusit sa consolideze un instrument financiar ce a devenit indispensabil pentru investitorii de retail in optimizarea deciziilor lor de management de portofoliu. In plus, titlurile Fidelis se constituie intr-un benchmark indelung asteptat pentru raportarea castigurilor investitiilor in obligatiuni corporative si actiuni la o rata fara risc efectiv accesibila pentru micii investitori care isi administreaza propriile portofolii de valori mobiliare. Pe de alta parte, nu trebuie neglijat nici efectul de pivot al titlurilor Fidelis pentru cei care investesc pentru prima data in valori mobiliare si care, ulterior, pot sa faca pasul catre investitiile in obligatiuni si actiuni listate la BVB, aceasta reprezentand cea mai sustenabila maniera de constructie a unui segment de retail puternic pentru instrumente financiare specifice pietei de capital", a afirmat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance BRD - Groupe Societe Generale.

"Prioritizam sanatatea financiara si ne bucuram sa fim parteneri pentru Ministerul Finantelor, care prin derularea emisiunilor Fidelis incurajeaza un comportament financiar responsabil si faciliteaza accesul tuturor romanilor la instrumente financiare investitionale. Pentru BCR, prosperitatea se construieste prin educatie financiara si prin sustinerea pietei de capital, iar rolul nostru comun este sa dezvoltam cultura economisirii si investitiilor, astfel incat fiecare roman sa aiba posibilitatea sa faca alegeri financiare inteligente pentru viitorul sau", a declarat Andrei Ionut Popescu, Director Executiv Piete Financiare BCR.

In cadrul acestei oferte, derulata in perioada 21 februarie - 1 martie, romanii au plasat aproape 14.000 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro.

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate in tabelul urmator:

Criteriu

Emisiune in lei pentru donatori, cu scadenta in martie 2025

Emisiune in lei cu scadenta in martie 2025

Emisiune in lei cu scadenta in martie 2027

Emisiune in euro cu scadenta in martie 2025

Emisiune in euro scadenta in martie 2029

ISIN

ROYE7S9SJ394

RO54Q1KOXNR8

ROFO4YBT7LL8

ROH07C9MF087

ROBK9EB2A2D8

Simbol

R2503B

R2503A

R2703A

R2503AE

R2903AE

Maturitate

1 an

1 an

3 ani

1 an

5 ani

Dobanda anuala

7% p.a.

6% p.a.

6,75% p.a.

4% p.a.

5% p.a.

Valoare emisiune

135.336.000

358.263.200

350.312.200

118.006.200

72.532.100

Valoare nominala/ titlu de stat

100 lei

100 lei

100 lei

100 euro

100 euro

Suma minima subscrisa

500 lei

5.000 lei

5.000 lei

1.000 euro

1.000 euro

Veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile.

In emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.

Informatii utile despre titlurile de stat FIDELIS - intrebari si raspunsuri

Unde gasesc titlurile pe care le-am cumparat in oferta?
Daca au fost subscrise printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau societate de brokeraj autorizata sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

Ce fac cu titlurile de stat?
Acestea pot fi pastrate pana la maturitate sau detinatorii le pot vinde sau pot sa cumpere si altele in orice sedinta de tranzactionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizati (banca sau societate de brokeraj) sa tranzactioneze la BVB.
Daca detinatorii doresc sa pastreze titlurile de stat, acestia au doua optiuni:
- Vor primi dobanda anual, iar la maturitate li se va returna principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare.
- Pot deschide un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont de tranzactionare. In acest caz detinatorii vor avea titlurile de stat in contul de investitii in care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot sa vand sau sa mai cumpar titluri de stat dupa ce oferta s-a incheiat?
Tranzactiile la BVB au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a putea cumpara sau vinde, investitorii trebuie sa aiba un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizati sa tranzactioneze la BVB este disponibila AICI.

Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?
Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolurile de mai jos in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala:
R2503B - pentru titlurile de stat pentru donatori, in lei si cu maturitate de 1 an
R2503A - pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 1 an
R2703A - pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 3 ani.
R2503AE - pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 1 an
R2903AE - pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 5 ani.