VTEX

06/16/2023 | Press release | Distributed by Public on 06/16/2023 05:48

7 Motive să-ți lansezi un marketplace B2B

Alimentate de creșterea spectaculoasă din ultimii ani și de lideri de piață precum eWorldTrade, ThomasNet sau Amazon Business, magazinele B2B au devenit unul dintre cele mai promițătoare segmente ale comerțului electronic.

Dacă acum câțiva ani un magazin online B2B consta de cele mai multe ori într-un website de prezentare, fără posibilitatea de a achiziționa direct produsele, astăzi, comerțul B2B are propriul ecosistem. Mai mult, din ce în ce mai multe tehnologii din mediul B2C au început să-și găsească un nou public în acest segment, inclusiv comerțul conversațional și Live Shopping.

În astfel de condiții, nu este de mirare că din ce în ce mai multe companii B2B se gândesc să-și deschidă un marketplace B2B online, așa cum observa și publicația Techslang. Motivul? Acapararea rapidă de clienți într-o categorie încă tânără și anticiparea expansiunii pieței de business-to-business.

Este însă piața actuală capabilă să susțină marketplace-urile B2B și este o astfel de investiție rentabilă în 2023, un an al dezvoltării strategice și consolidării financiare? In următoarele paragrafe îți vom prezenta câteva motive pentru care răspunsul la această întrebare este DA.

1.Îți transformi competitorii în aliați

Ca în orice piață nouă, creșterea segmentului B2B a adus cu sine și apariția de noi jucători. Spre deosebire de zona B2C, unde competiția se luptă deseori pentru clienții celorlalte magazine de pe piață, în zona de business-to-business, competiția funcționează după reguli ușor diferite.

Contractele pe termen lung și exclusivitatea pentru anumite branduri înseamnă că, deseori, noii jucători sunt specializați pe anumite nișe sau pe produse complementare celor vândute de tine. Prin urmare, ai oportunitatea de a-i invita în marketplace-ul tău fără a-ți eroda brandul. Ei pot beneficia de un brand mai puternic și de noi clienți, iar tu îți vei putea extinde sortimentul de produse!

2.Îți monetizezi capitalul de încredere

Într-un magazin B2C, încrederea în brand poate mări valoarea coșului de cumpărături și poate duce la o recomandare. În segmentul business-to-business, încrederea este principalul combustibil al achizițiilor, un ingredient fără de care butonul de adăugare în coș nu își are rostul.

Pentru clientul B2C, întârzierea unei comenzi individuale poate fi o sursă de insatisfacție temporară. Pentru clientul B2B însă, întârzierea unei comenzi poate înseamna o pierdere financiară considerabilă. Din acest motiv, încrederea în magazinul de la care îți aprovizionezi afacerea este vitală.


Lansarea unui marketplace B2B duce la monetizarea acestui capital și la extinderea lui asupra unui sortiment mai mare de produse, generat de comercianții din platformă. Practic, clienții care până acum cumpărau parchet și pardoseală din magazinul tău B2B, nu vor avea o problemă să cumpere și gresie și faianță, fiind deja convinși de calitatea ofertei tale. De altfel, acesta este un alt avantaj al marketplace-urilor B2B…

3. Poți vinde proiecte, nu doar produse

Odată ce marketplace-ul tău acoperă toate nevoile clienților, poți construi pachete și oferte care până acum nu păreau posibile. De exemplu, dacă specialitatea ta sunt materialele de construcție, iar unul din comercianții de pe marketplace vinde echipamente de protecție iar altul unelte, poți atrage clienți care își vor să-și echipeze întregul șantier de la tine.

La fel pentru multe alte domenii unde clienții de business preferă să-și achiziționeze materialele dintr-un singur loc și printr-o comandă unică, în loc să plaseze comenzi multiple la comercianți diferiți.

4.Îți optimizezi procesele logistice

Transportul și livrarea finală a produselor pot fi problematice chiar si in cazul magazinelor mici, ale caror produse sunt destinate consumatorilor finali. Când ai însă livrari de sute de bucăți care necesită transport special, livrarea devine o povară care-ți poate impacta profitul. Prin urmare, adăugarea de noi produse de a căror livrare se ocupă alți comercianți te poate ajuta să-ți optimizezi atât procesele logistice, cât și cheltuielile.

Mai mult, dacă alegi o platformă modern de comerț B2B, te poți integra cu multiple soluții și agregatoare de transportatori care să te ajute cu managementul livrărilor.

5. Îți segmentezi mai eficient baza de clienți

Comercianții B2B vând deseori unor companii cu profiluri diferite, companii pentru care ofertele de preț trebuie negociate separat, în funcție de volum, frecvență și mulți alți factori. Odată ce poți aduce produse complementare în platformă, acești cumpărători vor putea fi segmentați mai bine și le vei putea face oferte personalizate care să nu depindă exclusiv de prețul produselor tale.

Un exemplu foarte bun este strategia Macromex, lider pe piața produselor alimentare, a cărui strategie online a diferențiat de la bun început între clienții HoReCa și cei din retail și care și-a planificat oferta în consecință.

6. Îți scazi costurile de marketing și loializare

În segmentul de piață B2B, eforturile de marketing sunt mai puțin vizibile, dar deseori mai costisitoare decât în B2C. Dacă în mod tradițional marketingul este concentrat pe brandul magazinului tău și pe produsele lui vedetă, în B2B este nevoie și de o popularizare a categoriilor de produse și a gamelor din portofoliu. Până la urmă, achizițiile de acest tip pot prezenta un risc financiar pentru clienți, iar ei vor să fie complet informați înainte de a cumpăra.

În aceste condiții, un marketplace B2B te poate ajuta să-ți distribui mai bine eforturile de promovare și loializare a clienților, vânzătorii din platformă concentrându-se pe promovarea propriilor categorii de produse.

7. Tranziția la marketplace este mai rapidă

Pentru magazinele tradiționale, trecerea la modelul de marketplace poate implica o regândire completă a modelului de business, dar și costuri adiționale de marketing. Motivul este acela că, deseori, clienții aleg magazinul, nu brandul de produse.

Modelul business-to-business implică din start o complexitate mai crescută și o axare pe relația comercială, nu pe cea de brand. Prețurile și promoțiile nu sunt afișate public, ci decise în funcție de client, iar cei din urmă pot cere cotații de preț și reduceri pe bază de volum. Practic, pentru clienții tăi e important să obțină un preț bun și condiții bune de livrare și mai puțin important dacă furnizorul produselor este o singură companie sau mai multe. Adăugarea unui nou furnizor în platformă nu poate decât să îmbunătățească aceste condiții, mai ales dacă ți-ai selectat atent comercianții din marketplace.


La toate aceste avantaje se adaugă și faptul că, dacă alegi o platformă de comerț modernă, trecerea la modelul de marketplace se poate rezuma la câteva click-uri, fără dezvoltări suplimentare. VTEX este o platformă enterprise de comerț digital cu capabilități native de marketplace și cu OMS inclus. Dacă vrei să afli mai multe despre platforma noastră, contactează-ne acum.

DISCLAIMER: It is important to note that historical financial information or operational KPIs may not be comparable with publicly-filed information at SEC, since VTEX did not report its financials in accordance with International Financial Reporting Standards (IFRS) prior to 2019 and certain KPI definitions may differ from publicly-filed information. You are cautioned not to place undue reliance on figures published before July 21st, 2021 as they may not be comparable to the metrics disclosed from the IPO onwards.