VTEX

04/01/2022 | Press release | Distributed by Public on 04/01/2022 13:04

Live Shopping – scurtă istorie

La scară largă, Live Shopping (LS) este una dintre cele mai importante forțe motoare pentru dezvoltarea ecommerce-ului în următorii câțiva ani. Atât consumatorii, cât și companiile o urmăresc îndeaproape și așteaptă momentul în care prezența sa va acapara cu totul scena comerțului și va deveni următoarea mare tendință de succes.

În mod straniu, nu s-au găsit multe relatări de dinainte de a lua amploare în China. Acest lucru face ca dezvoltarea sa și apetitul care este, în mod evident, din ce în ce mai mare pe piețele din vest, să fie greu de urmărit - fiind necesară o imagine de ansamblu.

VTEX a contribuit la introducerea tehnologiei în câteva țări din America Latină și, în acest articol, vom încerca să evidențiem principalele momente care au anunțat lansarea sa pe cele mai mari piețe de ecommerce din lume, precum și ce ar putea să însemne acest lucru pentru viitor.

Fenomenul chinezesc

Așa cum am mai arătat înainte, Live Shopping a început ca tendință în China, unde s-a lansat Taobao Live în 2016. În mod tradițional, această țară din Asia a fost una dificilă pentru companiile din străinătate, în principal din cauza limitărilor geografice din teritoriul său. Însă consumatorii din China sunt cunoscuți pentru faptul că sunt deschizători de drumuri deosebit de exigenți, ceea ce constrânge companiile să caute în permanență moduri inovatoare prin care să îi atragă. Iar divertismentul a constituit cea mai bună cale de a realiza acest lucru.

"Odată cu smartphone-urile, oportunitățile pentru a consuma divertisment au explodat, iar creșterea înregistrată în sectorul cumpărăturilor online a generat explozia firească a tendinței Live Shopping. Acesta este motivul pentru care a fost acceptată imediat."

Manuel García, Head of Live Shopping pentru America Latină la VTEX

La început, clipurile video din platformă aveau o durată mai lungă decât acum, mai apropiată de lungimea celor de pe Instagram Reels, însă adoptarea TikTok - și apoi a Daoyin - a impus clipuri video extrem de scurte, de aproximativ 16 secunde. Această schimbare minoră a generat o adoptare masivă.

De asemenea, Pinduoduo este un jucător important în istoria cumpărăturilor realizate în livestream. Compania - care în prezent este marketplace-ul online al treilea ca mărime din China - a luat naștere ca platformă video concentrată asupra comerțului partajat (sharing commerce). Acest lucru înseamnă că modelul de business avea la bază "cumpărăturile în grup": vânzări efectuate către un număr mai mare de cumpărători, de exemplu rețele sau prieteni, pentru a genera oferte speciale.

Recunoașterea de care s-a bucurat TikTok în Vestul Europei și în Statele Unite a atras mai multă atenție asupra acestui model de afaceri și asupra motivelor pentru care atât de mulți utilizatori l-au considerat convingător. Se poate ca aceasta să fi fost calea pe care companiile din aceste teritorii au aflat despre Live Shopping. Companii precum…

Sosirea în vest

Amazon și-a lansat prima tentativă de Live Shopping - numită Style Code Live - în martie 2016. Ideea care s-a aflat la baza acesteia a constat în promovarea de produse fashion comercializate în exclusivitate de Amazon, deseori cu ajutorul unor actori angajați. Acest prim experiment a fost un eșec, iar, un an mai târziu, Amazon a decis să îl anuleze.

Cea de-a doua încercare a companiei a fost Amazon Live, un instrument care le permite vânzătorilor de pe Amazon să găzduiască fluxuri de Live Shopping pentru a-și promova produsele pe pagina de destinație proprie de pe Amazon. Pentru că acest efort este lansat de o singură companie, instrumentul nu este prea flexibil, însă a contribuit la readucerea "experienței QVC" (teleshopping-ul de altădată) în casele multor consumatori.

Instagram a început apoi să ofere Live Shopping în cea de-a doua jumătate a anului 2020, iar Facebook a introdus, de asemenea, câteva capabilități în Facebook Shops. Faptul că această tendință a fost adoptată rapid de câțiva mari jucători a condus chiar la colaborarea dintre Walmart și TikTok: doi dintre cei mai mari operatori din spațiile de ecommerce, respectiv de pe platformele de comunicare socială.

De asemenea, Live Shopping a evoluat în așa fel încât să corespundă mai multor strategii de ecommerce, de exemplu licitațiilor găzduite pe platforma Whatnot și chiar licitațiilor tradiționale organizate de Christie's. Cumpărarea și vânzarea nu a fost niciodată atât de antrenantă și de vastă.

Piața din America Latină

În America Latină, primul eveniment Live Shopping de succes a fost găzduit de Grupo Éxito - cea mai mare companie retail din Columbia - în 2020, iar acest lucru a fost posibil datorită VTEX.

Tendința a fost adoptată cu repeziciune de companie în cadrul strategiei sale centrale de ecommerce, realizată în mod obișnuit împreună cu parteneri și adaptată nevoilor sale specifice. În prezent, Éxito alocă evenimente Live Shopping cu câteva luni în prealabil, deoarece cerințele partenerilor săi au crescut după ce au văzut succesul concretizat în numărul participanților și în valoarea medie a vânzărilor înregistrate până acum.

Marea varietate a companiilor care au găzduit evenimente Live Shopping cu Éxito, precum și adoptarea de către alte branduri, precum Xiaomi, BSoul, Agua Bendita și Samsung, demonstrează că America Latină - considerată deseori o piață de ecommerce aflată la început - este mai mult decât pregătită să adopte tendința Live Shopping. Cu siguranță, în scurt timp acest lucru se va întâmpla pe fiecare piață de ecommerce din lume.

Viitorul promite

Încet, dar sigur, Live Shopping se strecoară în strategiile de ecommerce ale brandurilor renumite în întreaga lume, iar acest lucru nu doar va îmbunătăți gradul de familiaritate al consumatorilor în ceea ce privește propunerea de valoare, ci va și facilita adoptarea sa masivă în viitor. De fapt, mai multe sondaje de opinie au arătat că, în întreaga lume, consumatorii manifestă mult interes în ceea ce o privește..

Unii retaileri online explorează deja aceste instrumente care îi vor extinde influența, cum ar fi incursiunea în metaverse. Prin aceasta se consolidează nu doar statutul deținut de Live Shopping ca model care este pe placul oamenilor, ci și ca tendința cea mai inovatoare din lume, pe care companiile trebuie să o urmărească îndeaproape.

DISCLAIMER: It is important to note that historical financial information or operational KPIs may not be comparable with publicly-filed information at SEC, since VTEX did not report its financials in accordance with International Financial Reporting Standards (IFRS) prior to 2019 and certain KPI definitions may differ from publicly-filed information. You are cautioned not to place undue reliance on figures published before July 21st, 2021 as they may not be comparable to the metrics disclosed from the IPO onwards.