Ministry of Foreign Affairs of the Federation of Bosnia and Herzegovina

10/18/2021 | Press release | Distributed by Public on 10/18/2021 08:26

Ministrica Turković se sastala sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom

Ministrica Turković se sastala sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom

[Link]

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 18. oktobra 2021. godine sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima BiH i Republike Austrije, aktuelnoj političkoj situaciji, evropskom putu, provedbi reformi u našoj zemlji kao i izazovima na tom putu.

Tom prilikom je istaknuto da su odnosi između BiH i Republike Austrije na izuzetno visokom nivou te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja. Ministrica Turković je naglasila značajan doprinos Austrije kada je riječ o podršci evropskim integracijama BiH ali i njenoj ulozi na planu unutrašnje stabilnosti i sigurnosti u BiH, s obzirom da Austrija daje najviše vojnika u sastavu Misije EUFOR-ALTHEA.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Sobotka je podsjetio na snažne veze između dvije zemlje, istaknuvši da su građani Austrije, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, među najbrojnijima i najbolje integriranim u austrijskom društvu. Naglasio je da Austrija nastavlja pružati snažnu podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine kao i daljnju provedbu reformskih procesa.