Ministry of National Defence of Romania

09/13/2022 | Press release | Distributed by Public on 09/13/2022 03:41

Întâlnirea șefului Statului Major al Apărării cu comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli

Șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit luni, 12 septembrie, cu comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli (JFCNP), amiralul Stuart Munsch, la sediul Brigăzii 243 Radioelectronică și Observare Callatis din Constanța.

Amiralul Stuart Munsch participă, în perioada 12-14 septembrie, la o serie de activități de coordonare, la nivel operativ, ale comandamentului de la Napoli cu structurile multinaționale aliate dispuse pe teritoriul țării noastre.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și au evaluat stadiul implementării măsurilor NATO de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic aliat, în special pentru zona României. De asemenea, agenda întâlnirii a inclus activități de planificare a instruirii comune a militarilor români cu militarii din Grupul de Luptă Prezență Avansată (BGFP), din țara noastră.

Generalul Daniel Petrescu a apreciat cooperarea dintre SMAp, JFCNP și structurile aliate dislocate pe teritoriul național, precum și colaborarea dintre JFCNP și Comandamentul Forțelor Întrunite din România. "Sprijinul JFCNP în demersul de operaționalizare a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est a condus la creșterea rolului acestei structuri aliate din România pentru realizarea capacității de comandă și control a arhitecturii regionale a NATO. Suntem într-o perioadă de intense planificări ale instruirii aliate, planificare pe care trebuie să o gândim în contextul întregului flanc estic aliat pentru creșterea interoperabilității și întărirea posturii de descurajare și apărare", a declarat șeful Statului Major al Apărării.

Programul delegației conduse de amiralului Stuart Munsch cuprinde vizite de lucru în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța și Comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est din București, în data de 13 septembrie, respectiv la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov și sediul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est din Sibiu, în data de 14 septembrie.