ANRE - Moldavian Energy Regulatory Agency

05/30/2024 | Press release | Distributed by Public on 05/30/2024 05:31

Veaceslav Untila a participat la Conferința Abordare Regională – Chișinău

30 mai 2024 • Vizualizari: 8

Veaceslav Untila a participat la Conferința Abordare Regională - ChișinăuAstăzi, 30 mai 2024, Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Veaceslav Untila, a participat la cea de-a 6-a ediție a Conferinței Abordare Regională - Chișinău, organizată de Energynomics.


În discursul său, Veaceslav Untila a menționat că, datorită suportului acordat de România și partenerii europeni, Republica Moldova a reușit să depășească apogeul crizei energetice din 2022 și 2023, iar autoritățile au întreprins măsuri prompte pentru a asigura consumatorii cu sursele energetice necesare. Mai mult, criza energetică a accelerat ritmul de aprobare a reformelor și a cadrului normativ necesar, a contribuit la deschiderea și liberalizarea pieței de gaze naturale.

Directorul general al ANRE a trecut în revistă cele mai importante acte normative aprobate de ANRE, care contribuie la liberalizarea și consolidarea securității energetice, iar autorizarea de către Agenție a platformei de tranzacționare a gazelor naturale operată de "BRM East Energy" și eliberarea licenței pentru activitatea de operare a pieței de energie electrică a operatorului OPEM (Operatorul pieței de energie M) deschid noi oportunități pentru jucătorii de pe piața de gaze naturale și energie electrică din România.

De asemenea, Veaceslav Untila a menționat ca liberalizarea și diversificarea pieței de gaze naturale nu poate fi dezvoltată fără a facilita integrarea pieței moldovenești în piețele energetice din regiune, în special în cea românească. Republica Moldova este interesată de potențialul României ca un eventual furnizor al gazelor naturale, dar și ca un partener de încredere în cadrul aderării la coridorul vertical, care va permite transportarea gazelor naturale dinspre Grecia până în Republica Moldova și depozitele subterane din Ucraina.

La Conferință au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei, ANRE România, S.A. "Moldovagaz", S.A. Energocom, Siemens Energy, Premier Energy, BRM East Energy, OST Vestmoldtransgaz. Evenimentul și în acest an s-a desfășurat în condiții de tensiuni geopolitice și riscuri pentru securitatea regională provocate de războiul din Ucraina.