Government of Romania

05/31/2023 | Press release | Distributed by Public on 05/31/2023 11:04

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative aprobate în cadrul ședinței Guvernului României din 31 mai 2023

I. PROIECTE DE LEGI
1.PROIECT DE LEGE privind instituirea premiului naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură
Prin actul normativ se instituie premiul național "Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru recunoașterea meritelor deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Premiul de acordă anual în data de 13 decembrie de către ministrul afacerilor externe.
Cuantumul premiului național "Ambasador Mihnea Constantinescu" este echivalentul în lei a 10.000 euro și se acordă din fonduri aprobate prin bugetul MAE.
Acordarea acestui premiu contribuie la demersurile României pentru prevenirea și combaterea tuturor formelor de intoleranță, precum și pentru creșterea rezilienței societale în fața acestor amenințări.
Evocarea personalității Ambasadorului Mihnea Constantinescu și acordarea premiului pentru contribuția unor reprezentanți ai mediului academic și societății civile din România și din străinătate pentru activitatea lor în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură reprezintă reafirmarea angajamentul ferm al României pentru promovarea educației, cercetării și comemorării Holocaustului, precum și pentru asumarea trecutului și contracararea antisemitismului și a negării, distorsionării şi trivializării Holocaustului.
Prin recunoașterea meritelor pentru activitățile educaționale, de cercetare și a celor destinate comemorării Holocaustului, acordarea premiului național "Ambasador Mihnea Constantinescu" contribuie la încurajarea și sprijinirea directă a mediului academic și societății civile în derularea și/sau continuarea unor proiecte viitoare educaționale, de cercetare și/sau destinate comemorării Holocaustului.


II. ORDONANȚE DE URGENȚĂ
1.ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apelor
Actul normativ actualizează dispozițiile primare privind organizarea și funcţionarea Administrației Naţionale Apele Române (ANAR) și modifică dispozițiile Legii nr.107/1996 a apelor în vederea flexibilizării realizării procedurilor legate de activitățile ANAR și ale terților beneficiari în legătură cu apele.
Modificările legislative vor asigura fondurile pentru activitățile sociale ale ANAR, reprezentând menținerea sistemului național de gospodărire a apelor în parametrii de funcționare, asigurându-se calitativ și cantitativ resursa de apă și susținând capacitatea ANAR de prevenire și combatere a inundațiilor.
Totodată, se alocă fondurile necesare cofinanțării pentru proiectele dezvoltate de către ANAR prin PNRR și alte fonduri externe rambursabile și nerambursabile.
Se asigură, de asemenea, cadrul legal primar pentru autorizarea din punct de vedere al apelor și realizarea proiectelor europene ale altor entități, proiecte care au legătură cu apele (CNAIR, CFR, unități administrativ-teritoriale etc.), în același timp cu reglementarea expresă a situațiilor în care sunt necesare punerea în siguranță și reautorizarea lucrărilor de interes social și utilitate publica, realizate înainte de anul 1989, și care, în acest moment trebuie refăcute, însă nu exista posibilitatea reglementarii din punct de vedere al gospodăririi apelor.
Beneficiarii acestor reglementări, în afară de ANAR și MMAP, sunt și persoanele fizice sau juridice private, alături de ministerele cu activități interdependente în raport de activitatea de gospodărire a apelor, precum și unitățile administrativ-teritoriale și alte entități publice sau de utilitate publică.
Actul normativ mai prevede actualizarea contribuțiilor de gospodărire a apelor percepute de ANAR, contribuții care nu au mai fost actualizate din anul 2010.
Reglementarea era necesară pentru asigurarea administrării în bune condiții și exploatarea optimă a bunurilor aparținând domeniului public al statului, atât din prisma pârghiilor și instrumentelor normative, cât și a asigurării unui nivel corespunzător al veniturilor proprii alocate exclusiv administrării infrastructurii de gospodărire a apelor și funcționării instituției.

2. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene
Actul normativ modifică OUG nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, astfel încât sumele rămase neutilizate din derularea a două proiecte pentru reducerea emisiilor de gaze să poată fi utilizate pentru alte două proiecte de reducere a emisiilor în orașele Chitila și Cluj-Napoca.
Astfel, suma de 20,299 milioane lei rămasă neutilizată din derularea proiectului "Transformarea autobuzelor din funcţionarea Diesel în funcţionare cu gaz petrolier lichefiat" în municipiul Ploieşti, ca urmare a rezilierii convenției de finanțare nr. 4236/2014 încheiată între Municipiul Ploiești și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, va fi alocată către Primăria Orașului Chitila pentru finanțarea parțială a proiectului "Punct terminal de capăt autobuze electrice, primăria Orașului Chitila, județul Ilfov".
De asemenea, suma de 40,619 milioane lei rămasă neutilizată din derularea proiectului "Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului Bucureşti" va fi alocată către Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru finanțarea parțială a proiectului "Amenajarea parcului Est din municipiul Cluj-Napoca". Finanţarea restului de executat din cadrul proiectului "Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului Bucureşti" va fi preluată de către Administrația Fondului pentru Mediu și se va realiza din Fondul pentru mediu.
Prin această măsură se asigură limitarea şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a valorificării eficiente a sumelor rezultate în urma vânzării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră prin finanţarea investiţiilor de mediu.

3.ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie - septembrie 2022
Prin actul normativ se aprobă instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie - septembrie 2022.
Schema de ajutor de stat se acordă pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100%, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:
a) porumb;
b) floarea - soarelui;
c) soia;
d) mazăre.
Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, un număr de peste 148.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică, iar o suprafață cultivată de peste 1.110.000 ha a fost calamitată în diferite grade de afectare, din care peste 705.000 ha cu porumb, peste 360.000 ha cu floarea - soarelui, peste 47.300 ha cu soia și peste 8.100 ha cu mazăre.
Suma necesară aplicării schemei este de 300.000.000 lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.
Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi.
Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.
Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt:
a) producători agricoli persoane fizice;
b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale;
c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.
Sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023, iar direcțiile pentru agricultură județene reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.


III. HOTĂRÂRI DE GUVERN
1.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (UE) 2021/782 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2021 privind drepturile şi obligațiile călătorilor din transportul feroviar
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

2.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea descrierii tehnice a unor bunuri imobile aparţinând domeniului public al statului şi transmiterea unor părţi din acestea din administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi concesiunea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa în administrarea Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare Constanţa, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi modificarea anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

3.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ - teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional «Secţiunea 3B Mihăieşti - Suplacu de Barcău » din cadrul obiectivului de investiţii de interes naţional «Autostrada Braşov- Târgu Mureş-Cluj-Oradea»
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

4.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bilanţului general al Trezoreriei Statului şi a contului de execuţie a bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2022
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

5.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unui bun imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, în administrarea Ministerului Culturii, precum şi pentru revocarea dreptului de folosinţă gratuită al Uniunii Scriitorilor din România asupra acestui bun imobil, urmată de transmiterea imobilului din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii, în domeniul public al oraşului Sovata, judeţul Mureş
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

6.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar şi a descrierii tehnice a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului şi pentru transmiterea acestuia din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

7.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind recunoaşterea ASOCIAŢIEI FORUMUL MONTAN DIN ROMÂNIA ca fiind de utilitate publică
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

8.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a modificării valorii de inventar pentru un imobil aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Interne -Casa de Pensii Sectorială
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

9.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea unei părţi din imobilul 326 din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale În domeniul public al municipiului Buzău, judeţul Buzău şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

10.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea unor părţi de imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, constituite din construcţii şi amenajări la terenuri, situate în judeţele Constanţa, Buzău, Alba, Mureş, Giurgiu şi Municipiul Bucureşti din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcţiune şi casării, şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

11.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a bunurilor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Giurgiu
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

12.HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 370/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

IV. NOTE
1.NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Comunei Şinca, judeţul Braşov, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al comunei Şinca în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Ţara Bârsei" al judeţului Braşov (U.M. 0416), în vederea construirii unui sediu în care să funcţioneze subunitatea de pompieri din localitatea Perşani
Guvernul a luat act de această notă.


V.PUNCTE DE VEDERE
1.PUNCT DE VEDERE cu privire la 11 inițiative legislative