National Assembly

10/24/2020 | Press release | Distributed by Public on 10/23/2020 16:06

75 let Organizacije združenih narodov (OZN)

Datum objave: 24.10.2020

Mineva 75 let od ustanovitve Organizacija združenih narodov (OZN), katere polnopravna članica je od leta 1992 tudi Republika Slovenija.

Mineva 75 let od ustanovitve Organizacija združenih narodov (OZN), katere polnopravna članica je od leta 1992 tudi Republika Slovenija. Ponosni smo na članstvo v mednarodni organizaciji, ki se posveča vzdrževanju mednarodnega miru in varnosti in tako človeštvo že leta navdihuje z optimizmom življenja.

OZN je bila ustanovljena z Ustanovno listino, ki so jo podpisali predstavniki 50 (+ 1) držav 26. junija 1945 na konferenci v San Franciscu v Združenih državah Amerike. V veljavo je listina stopila 24. oktobra 1945, potem ko jo je ratificiralo pet stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov - Republika Kitajska (pozneje Ljudska republika Kitajska), Francija, Sovjetska zveza (pozneje Ruska federacija), Združeno kraljestvo in Združene države Amerike - ter večina drugih podpisnic. Danes imajo Združeni narodi 193 držav članic.

Pogled v preteklost pokaže, da so se izzivi organizacije tekom let spreminjali, a danes zato niso nič manjši in nič manj zahtevni. Poleg ohranjanja mednarodnega miru in varnosti je osrednje poslanstvo organizacije tudi zaščita človekovih pravic, pomoč tistim, ki živijo v revščini, pomanjkanju in negotovosti, spodbujanje blaginje in gospodarske priložnosti ter večja socialna blaginja in varstvo okolja. Ključni del organizacije pa sta tudi skrb za razvoj in spoštovanje mednarodnega prava.

Leto 2020 je na dnevni red organizacije uvrstil mnoga pomembna vprašanja in izzive, med katerimi je v osredju epidemija novega koronavirusa. Če je bilo v preteklosti zaznati pomanjkanje globalnega sodelovanja v mednarodni skupnosti, je zdaj čas, da v središčno pozornost stopi zavedanje o soodvisnosti sveta. Svet je danes prepleten z mnogimi izzivi, s katerimi se je treba soočiti s skupnimi močmi.

V ospredje prihaja čut za kolektivno odgovornost in sočutje do soljudi. In prav organizacija, kot je OZN, ima lahko - ob primerni prilagoditvi - ključno vlogo pri reševanju novodobnih groženj, dilem in situacij, ki jih v prihodnosti zagotovo ne bo umanjkalo. Tudi zato potrebujemo organizacijo, ki je tudi s svojo Ustanovno listino zavezana k boljšemu in pravičnejšemu svetu.