07/28/2024 | Press release | Distributed by Public on 07/28/2024 04:10
28 iulie 2024
Admiterea de vară la Universitate Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) s-a încheiat cu aproape 22.500 de candidați înscriși la programele de licență și masterat, peste 400 de dosare fiind depuse de de olimpici la diverse materii sau campioni sportivi. De asemenea, 269 de dosare au fost depuse pentru admiterea la nivel de doctorat în cel mai mare și mai complex Institut de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) al țării - cu 32 de domenii de doctorat și 31 de școli doctorale.
"Nu pot decât să reiau și să completez declarația anterioară: "interesul mare față de UBB era de așteptat, așa cum este de ani de zile pentru cea mai veche, cea mai mare și cea mai bine poziționată acum universitate din țară în rankingurile internaționale, care, în plus, ca instituție publică, și-a asumat și o misiune pentru "excelență incluzivă". Așa am ajuns cea mai mare comunitate academică a țării și am contribuit decisiv la poziționarea orașului ca cel mai bun centru academic pentru studenți din România (conform QS 2024)! Acum pe mine mă surprind însă pozitiv trei lucruri. Primul se referă la diversitatea tot mai consistentă a zonelor țării de unde ne vin studenții; mereu am avut studenți din toate zonele țării, dar acum avem tot mai mulți, lucru important pentru o universitate care nu este în capitala țării! Al doilea se referă la numărul tot mai mare de studenți internaționali, lucru important pentru o universitate care nu are mecanisme conjuncturale/atipice de atragere a studenților internaționali; aici însă suntem atenți, deoarece, așa cum marile universități americane adesea nu se află în topul clasamentelor celor cu cei mai mulți studenți internaționali, fiind dedicate în primul rând educării studenților din țară (fără să refuze un procent rezonabil de studenți internaționali, unele având chiar limită de acceptare pentru numărul de studenți internaționali), nici UBB nu-și propune să-și distorsioneze misiunea. În fine, de ani de zile, în unele specializări avem una din cele mai mari competiții pe locurile bugetate din țară; nu cred că sunt prea numeroase universități în țară cu multe specializări la licență, consistente ca număr de studenți, unde competiția să ajungă la un număr considerabil de candidați pe un loc (ex. 13), asta arătând interes (din partea tinerilor) și calitate (din partea UBB) și astfel cred că în viitor ministerul trebuie să aloce mai multe locuri bugetate în aceste direcții de interes pentru tineri (în spiritul "excelenței incluzive" o vom face și noi, la admiterea de acum și din toamnă, în limitele pe care le avem), inclusiv alături de autoritățile locale, cu toții să căutăm soluții mai bune pentru cazarea studenților". Mai adaug că mă bucură că între zecile de mii de aplicații, câteva sute bune vin din partea olimpicilor și a campionilor sportivi, ceea ce întărește opțiunea UBB pentru conceptul de excelență incluzivă!", declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
UBB a scos la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, 9.977 de locuri în regim cu taxă și 2.300 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Candidații la programele de master ale UBB au avut la dispoziție, în această sesiune de admitere, 3.583 de locuri la buget şi 6.024 de locuri la taxă. Candidații au putut alege între cele 257 de programe de licență (învățământ cu frecvență și învățământ la distanță și cu frecvență redusă), respectiv cele 219 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).
Următoarea etapă a admiterii va avea loc în perioada 4-13 septembrie 2024, toate informațiile fiind disponibile pe site-ul https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/.
TradițieșiExcelențăprinCultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) esteuniversitatea cu celmai complex profil academic din țară (prinnumărul de programeșicaracterul multicultural cu trei limbi academiceoficiale: română, maghiarășigermană), cu tradițiaacademicăceamaiveche din România (începutăacum 442 de ani - 1581), reprezentând de asemeneaceamai mare comunitateacademică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localitățiși 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeriauniversităților de prestigiuși de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima pozițieînțarăînMetarankingulUniversitar care sumarizeazărankingurileinternaționalemajore ale universităților. În plus, de maimulți ani UBB ocupăprimelepozițiiînțarăînrankingurileinternaționaleglobaleși pe domenii, aflându-se constant întreprimele 5% universități ale lumii (din celeaproximativ 30000 existente), cu o infrastructurăacademicăavansată (ex. unități CDI integrate înrețeleeuropene, laboratoaredidacticemodernizateșiintegrate cu realitateavirtuală/augmentată/mixtăprinCentrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), înurmaaudituluiinternațional QS STAR, UBB a fostconfirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fostacceptatăîn GUILD, organizațiaunora din celemaiprestigioaseuniversitățieuropene world-class/research-intensive, a primitdistincțiaeuropeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 estepartea alianțeiuniversitățiloreuropene EUTOPIA.