Skånska Energi AB

05/14/2024 | News release | Distributed by Public on 05/14/2024 05:02

Mer energi: tips till bästa vårstädningen!

14 maj 2024

Mer energi: tips till bästa vårstädningen!

Rensa, vädra, skura, putsa och fyll hemmet med ny energi genom att göra en ordentlig vårstädning! Här tipsar vi om smart strategi, bra miljöval, husmorsknep och bra saker att tänka på för ett lyckat resultat.

Äntligen vår! Äntligen vårstädning? Nja, det finns kanske, möjligen saker du hellre vill göra nu när solen och värmen äntligen börjar komma på allvar? Än vara kvar inomhus och dessutom göra något så tråkigt som att städa? Förståeligt. Men det är ju som det är. Vårsolen inte bara värmer oss vintertrötta varelser, den har även en förmåga att lysa in och skoningslöst avslöja damm och smuts i våra hem.

Så, varför inte ta en dag eller två och bejaka vårstädningen? Öppna upp och vädra ut vintern, rena och rensa och gör både ditt hem och dig själv redo för sommaren. Rör runt och gör fint och släpp in massor av ny energi! Här är våra tips för en lyckad och kanske rentav rolig vårstädning.

1) Plocka undan och rensa ut

Lätt, lätt är det att bli hemmablind, och ibland är det bra att stanna upp och fundera över hur vi har det och allt vad vi har samlat på oss därhemma. Innan själva städningen, börja med att plocka undan och rensa ut lite grejer. Saker du inte använder längre, saker du kanske har utan att tycka särskilt mycket om, saker du har framme utan någon egentlig anledning. Gå igenom garderober, skåp och hyllor. Granska kritiskt, tvinga dig att rensa ut var fjärde sak (på prov), se vad som händer. Bonus: många gamla saker och kläder med mera kan få nytt liv och ny mening som gåvor, återvinning eller loppisföremål.

2) Städa rum för rum

Istället för att till exempel först damma och putsa överallt, sedan dammsuga överallt, sedan våttorka, skrubba och skura överallt - vårstäda dig framåt rum för rum. Det är mer hanterligt och lättöverskådligt och gör det lättare för dig att fokusera där du är. Börja till exempel med sovrummet eller vardagsrummet och ta de rum där du har vatten, som badrum eller kök, sist. Har din städdag gått snabbare än du trott och det börjar bli kväll: avbryt och fortsätt nästa eller en annan dag. Städningen blir alltid bäst i fullt dagsljus.

3) Städa uppifrån och ner

Eftersom damm och lösgjord smuts liksom vi själva lyder under tyngdlagen är det en god idé att i varje rum städa uppifrån och ner. Damma/putsa taklampor, ta ner gardiner och dammsug/tvätta dem, damma persienner. Torka även av tak och väggar med fuktig mopp eller trasa (var försiktig med fukten beroende på tapetmaterial och liknande). Glöm inte strömbrytare, lister, karmar, handtag, element med mera: tänk att du verkligen ska rengöra precis ALLT i ett rum, varje kvadratcentimeter. Tygmöbler: tvätta klädseln om den är avtagbar. Om inte: lägg på ett fuktigt lakan och slå bort damm med en mattpiska. Ta bort kuddarna och dammsug soffan. Piska mattorna eller dammsug dem. Dammsug och våttorka. Sist: putsa fönstren.

4) Miljövänligt och naturligt

Tänk på att vårstäda så hållbart och miljövänligt som du kan. För dina rengöringsmedel, välj miljömärkt, ekologiskt och naturprodukter. Naturskyddsföreningens Bra miljöval och Nordens oberoende Svanen är två pålitliga märken att hålla utkik efter. Grönsåpa och gulsåpa gjord på tallolja och linsåpa av linolja är exempel på bra naturprodukter med bred användning i hushållsrengöringen.

5) Husmorsknepen som funkar

Istället för till affären eller städskåpet kan du faktiskt gå till skafferiet för att hitta några riktigt effektiva rengöringsmedel. Det finns många gamla husmorsknep för städning med till exempel ättika, vinäger, citron och bikarbonat. Här är några:

  • Ättika och vinäger är båda bakteriedödande, effektiva mot kalkfläckar och löser upp fett och smuts. De är också (oftast) framställda av naturråvara och därför även miljövänliga alternativ. Tänk på att 24 procents ättika är frätande och ska hanteras försiktigt. Vinäger är mildare, vitvinsvinäger mest praktiskt att använda. OBS! Använd inte ättika, vinäger och citron på trägolv, vaxade ytor eller natursten.
  • Badrumssprej med ättika: Blanda 2 dl vatten, 1 dl ättikssprit 12% (ättikssprit kan du först göra själv genom att spä ut 24% ättika med hälften vatten, här alltså 0,5 dl ättika, 0,5 dl vatten), 1 skvätt grönsåpa och saften av 1 citron. Häll över på sprejflaska, skaka - använd!
  • Rengör ugnen med ättika: Häll lite ättika på en sprejflaska. Spreja smutsiga ytor på ugnens insida. Sätt sedan ugnen på 50 grader, låt stå i en halvtimme. Torka av med disktrasa.
  • Rengör mikron med ättika: Häll en slurk ättika i en skål med varmt vatten och pressa även i saften av en halv citron. Ställ in skålen i mikron och kör på full effekt i 1-2 minuter. Torka av med disktrasa.
  • Putsa fönster med ättika: Blanda två matskedar ättika i en spann med varmt vatten, häll i några diskmedel - och putsa loss!